Jump to content

Czy coś uwarze z tych słodów??


puszka

Recommended Posts

Witam

 

Poziadam 4kg słodu Pale ale oraz 0,25g słodu melanoidowego.

 

Czy da sę z tego sklecić jakieś piwko??

 

Do tego posiadam saszetke drożdży US-05 araz całkiem spore ilości Marynki i Lubelskiego.

 

Czy zacierac całość i zobaczyć co z tego wyjdzie a może coś dokupić??

 

 

Pozdrawiam

 

Puszka

Link to comment
Share on other sites

Można uwarzyć. co wyjdzie to niespodzianka.

Złody ześrutować.

Do wody 15 litrów o temp. 65°C wsypać słody i zacierać przez 60 minut w temp. 67-68°C . Następnie filtracja. Wysładzanie do około 23 litrów.

gotowanie z chmielem.

Marynka 25g. - 60 minut

Lubelski 30g - 15 minut.

Fermentacja w zależności od temp. 5-10 dni. Cicha 14 dni.

Do butelkowania ok 6g. cukru na 1 litr piwa.

Po 4 tygodniach degustacja.

Smacznego

Link to comment
Share on other sites

Mało tego melanoidynowego :cool:

Nie musisz nic dokupywać, zacieraj wszystko np. 40+20, na goryczkę marynka, na aromat lubelski, przefermentuj w 19-20°C będziesz miał polskie ale. Powinno wyjść ok 22 litrów 12°Blg brzeczki nastawnej .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.