puszka Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Witam Poziadam 4kg słodu Pale ale oraz 0,25g słodu melanoidowego. Czy da sę z tego sklecić jakieś piwko?? Do tego posiadam saszetke drożdży US-05 araz całkiem spore ilości Marynki i Lubelskiego. Czy zacierac całość i zobaczyć co z tego wyjdzie a może coś dokupić?? Pozdrawiam Puszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 (edytowane) Możesz wrzucić wszystko, możesz pominąć melanoidynowy - i tak wyjdzie Polskie Ale Edytowane 22 Listopada 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Można uwarzyć. co wyjdzie to niespodzianka. Złody ześrutować. Do wody 15 litrów o temp. 65°C wsypać słody i zacierać przez 60 minut w temp. 67-68°C . Następnie filtracja. Wysładzanie do około 23 litrów. gotowanie z chmielem. Marynka 25g. - 60 minut Lubelski 30g - 15 minut. Fermentacja w zależności od temp. 5-10 dni. Cicha 14 dni. Do butelkowania ok 6g. cukru na 1 litr piwa. Po 4 tygodniach degustacja. Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Mało tego melanoidynowego Nie musisz nic dokupywać, zacieraj wszystko np. 40+20, na goryczkę marynka, na aromat lubelski, przefermentuj w 19-20°C będziesz miał polskie ale. Powinno wyjść ok 22 litrów 12°Blg brzeczki nastawnej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się