Skocz do zawartości

Czy coś uwarze z tych słodów??


puszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Poziadam 4kg słodu Pale ale oraz 0,25g słodu melanoidowego.

 

Czy da sę z tego sklecić jakieś piwko??

 

Do tego posiadam saszetke drożdży US-05 araz całkiem spore ilości Marynki i Lubelskiego.

 

Czy zacierac całość i zobaczyć co z tego wyjdzie a może coś dokupić??

 

 

Pozdrawiam

 

Puszka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można uwarzyć. co wyjdzie to niespodzianka.

Złody ześrutować.

Do wody 15 litrów o temp. 65°C wsypać słody i zacierać przez 60 minut w temp. 67-68°C . Następnie filtracja. Wysładzanie do około 23 litrów.

gotowanie z chmielem.

Marynka 25g. - 60 minut

Lubelski 30g - 15 minut.

Fermentacja w zależności od temp. 5-10 dni. Cicha 14 dni.

Do butelkowania ok 6g. cukru na 1 litr piwa.

Po 4 tygodniach degustacja.

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mało tego melanoidynowego :cool:

Nie musisz nic dokupywać, zacieraj wszystko np. 40+20, na goryczkę marynka, na aromat lubelski, przefermentuj w 19-20°C będziesz miał polskie ale. Powinno wyjść ok 22 litrów 12°Blg brzeczki nastawnej .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.