BrewDogFan Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Witam, Chciałbym rozpoczac warzenie piwa w domu , pracowalem w browarze BrewDog w północnej Szkocji i bardzo polubiłem piwa robione z niejhednego słodu , które są potęrznie nachmielone. Chciałbym zeby ktos zaproponował mi jakis przepis na piwo z conajmniej 3 słodami i róznymi chmielami. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) He he normalnie to poleciłbym Ci "Warkę" ale jest tylko dwusłodowa :lol: A tak na poważnie to większość receptur opiera się na przynajmniej tych trzech słodach i powiem więcej nie to jest najistotniejsze w tym wszystkim. Edytowane 25 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Proszę. Link na tacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Na wiki masz prawie setkę receptur, z czego myślę że jakieś 90% jest z przynajmniej 3 słodami - wybierz sobie coś. Pracowałeś w BrewDog? A może miałeś dostęp do receptur?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 A i z jednego słodu i jednego chmielu da się zrobić bardzo zacne piwo, tak samo jak używając kilku słodów i tak łatwo zepsuć piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 A i z jednego słodu i jednego chmielu da się zrobić bardzo zacne piwo, tak samo jak używając kilku słodów i tak łatwo zepsuć piwo. Kurde, aleś trafił, wczoraj właśnie robiłem takie, 100% pilzneńskiego i 44g Sybilli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Dziękuje Panowie za wypowiedzi . To będzie moja pierwsza przygoda z piwowarstwem domowym wiec jesli mozecie mi cos powiedzcie na co powinienem w szczególnosci uważać . Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 a myślałem że znajdę coś dla siebie Piłem piwo "trzy zboża" doprawiane jałowcem i chciałbym zrobic coś podobnego w domu. Niestety niemam pojęcia jakie powinny być proporcje jęczmienia, żyta i przenicy. Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Witam, Chciałbym rozpoczac warzenie piwa w domu , pracowalem w browarze BrewDog w północnej Szkocji i bardzo polubiłem piwa robione z niejhednego słodu , które są potęrznie nachmielone. Chciałbym zeby ktos zaproponował mi jakis przepis na piwo z conajmniej 3 słodami i róznymi chmielami. Z góry dzięki. Po próbce piwa trójsłodowego które zmajstrowałem http://www.piwo.org/forum/p122386-31-10-2011-20-42-12.html#p122386 (niby 4 ale w sumie to monachijski jasny, monachijski ciemny i monachijski karmelowy) to powiem że... co tam słody, nie wiem wcale czy te drożdże pasowały do tego piwa. Kwaśny finisz Alta to chyba nie jest to Możesz użyć 33 słodów, a efekt będzie do [część ciała] jeśli chmielenie będzie źle zbalansowane, drożdże niewłaściwe i prowadzone w złej temperaturze... Zasyp to tylko 1/3 smaku piwa PS a właściwie zasyp i sposób zacierania razem wzięte Edytowane 5 Grudnia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 a myślałem że znajdę coś dla siebie Piłem piwo "trzy zboża" doprawiane jałowcem i chciałbym zrobic coś podobnego w domu. Niestety niemam pojęcia jakie powinny być proporcje jęczmienia, żyta i przenicy. Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za podpowiedzi. 0.50kg żyta 0.50kg pszenicy 3.50kg jęczmień Ale i tak się fitracja zatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 co Ty wiesz o zapychaniu filtratora, zrobiłem kiedyś tak http://www.piwo.org/forum/p52424-26-05-2010-12-01-01.html#p52424 ("z sążyce" http://www.zielnik-syrenniusa.art.pl/) bez odrobiny słodu z łuską i dało radę... Najgorzej to wiedzieć że się nie da, jak się nie wie, to się rzeczy niewykonalne udają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Jak się zatka z powodu lepkości, to wiadomo co zrobić i z tym nie ma problemu, wystarczy podgrzać zacier. Ale jak się ma zatkać, to może lepiej wziąć sobie po kilogramie żyta i pszenicy. Bo Żyto Dobre Jest. I 3kg jęczmiennego, najlepiej wiedeńskiego. Będzie chlebowe i opiekane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Robiłem ostatnio rogena i filtracja to była droga przez męki Mam nadzieję, że z tym będzie choć troszke lepiej. Jestem na etapie rozpracowywania jałowca - ile, kiedy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Można wrzucić jagody do gotowania (na 10 minut?), można całe gałązki z jagodami do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 całe gałązki powiadasz w jałowcowych gałązkach jest dużo żywic, nie będzie to przeszkadzało ?? Ja chciałem wsypać kilka jagód w czasie warzenia (takie udawane chmielenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Skandynawom widocznie nie przeszkadza. Piłem gruita jałowcowego kolegi Mimazego i tam wsypany do gotowania na 5' jałowiec był praktycznie niewyczuwalny, więc albo wsypiesz bardzo dużo więcej niż te 50g, albo spróbujesz z gałązkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Jestem na etapie rozpracowywania jałowca - ile, kiedy ... Przelewając to piwo na cichą odlałem ~3,5l do innego pojemnika i dodałem wywar z owoców jałowca (1/2 dorodnej kulki na 0,5l piwa i ~200ml wody). Owoce rozgniotłem. Kosztowałem przy butelkowaniu i efekt mnie zadowalał. Nie mam dostępu do tego piwa obecnie, ale podejrzewam, że smak się jeszcze ułożył. edit: Dodam, że wlałem cały wywar wraz z rozgniecionymi owocami - opadły na dno. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się