Qxa Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam. Postanowiłem podzielić się z wami filmikami nagranymi bez większych przygotowań w zaciszu mojego domowego browarku. W sobotę 26.11.2011 butelkowałem wraz ze szwagrem Dunkel Weizena - warkę numer 17. W beczce obok fermentuje Stout owsiany nr. 18. W garnku zaciera się Koelsh - warka numer 19. Miłego oglądania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witaj. Masz bardzo ciekawe mieszadło. Jaki jest koszt wykonania takiego cuda ? Dziękuję panowie za podkład muzyczny Lubię takie klimaty, a do warzenia piwa taka muza bardzo pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Silnik od pieca CO (podajnika węgla) (nie wiem ile kosztuje bo go dostałem za darmo) + mieszadło z nierdzewki pręty: 45cm fi 14 + 30 cm fi 8 (304) około 30 zł + długa nakrętka fi 14 - 1.40zł. Jeszcze do tego kątowniki i płaskownik też z nierdzewki też jakieś 40 zł. Na początku mieszadło było w kształcie trójkąta podstawa 40 cm ramiona po 30 cm, lecz robiło zbyt duży wir w garnku więc zostało poobcinane. Przy zacieraniu Stouta Owsianego spisywało się super od samego początku. Przy Koleschu trzeba było pomagać mu przez pierwsze 15 minut ręcznie ale potem było już super. Zamierzam zrobić 2 mieszadło na początek zacierania z większymi łopatkami a potem wymieniać je na inne po pierwszych minutach zacierania. Dodatkowo w planie jest przyspawać jeszcze 3 cm druciki fi 8 na górze mieszadła żeby rozganiało na boki słód który się zbiera przy głównym pręcie mieszadła. Edytowane 27 Listopada 2011 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Świetny gar, super mieszadło, ale najlepszy jest wyraz twarzy pijącego pszeniczkę Od razu widać, że dla takich chwil żyje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 do rozlewania w butelki polecam wezyk dotykajacy dna butelki, nie bedzie sie tak pienilo, albo jeszcze lepiej specjalna rurke,nie trzeba wtedy w ogole dotykac kranu Qxa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Degustacja Dunkel Weizena - niestety nie potrafię opisywać piwa, ale uważam że jest pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Nie pisałem nic od dawna - jakoś tak mi się nie chciało #20 - Pale Ale 60L (około) - 09,12,2011 #21- Red Irish Ale 60L (około) - 06,01,2012 #22 - Dunkel Weizen 60L (około) - 26,01,2012 #23 - Koelsh 60L (około) - 25,02,2012 #24 -Marcowe 60L (około) - 02.03.2012 #25 - Marcowe 60L (około) - 03.03.2012 teraz będę się starał opisywać wszystko dokładniej ;] Zabieram się też powoli za rozbudowę browarku. Relacja będzie na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) #23 - Koelsh 60L - 25,02,2012 Po dzisiejszym pomiarze na cichej zeszło do 2,5 Blg #24 -Marcowe - 02.03.2012 Po dzisiejszym pomiarze na burzliwej zeszło do 2 Blg #25 - Marcowe - 03.03.2012 Po dzisiejszym pomiarze na burzliwej zeszło do 4 Blg Edytowane 10 Marca 2012 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 #26 - Stout owsiany [11,5 Blg - troszkę przesadziłem z wysładzaniem] - 17,03,2012 Koelsh w butelkach - wyszło 104 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się