seler Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Fermentuję dopplebocka według przepisu kol Weny z tym ze na drożdżach saflager w-34. Według przepisu powinno fermentować 28dni na burzliwej w 9st i 14 na cichej w 5st. Jakoś mi przyszło do głowy że s-34 szybko feremntują bo już nie było znaku fermentacji tzn piany a drożdży była cała masa w całej objętości tanku. Wytargałem fermentator z lodówki i okazało się że odfermentowało dopiero do 12BLG (z 20). Ponieważ obawiałem się zakażenia przelałem piwo do drugiego fermentatora starając się zaciągnąć możliwie dużo drożdży i wstawiłem ponownie do lodówy na 9st. Czy jest nadzieja że po takim zabiegu dofermentuje do końca czy dokupić saszetkę drożdży i zadać? Próbka z pomiaru pyyyszna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Nie ma sensu dodawać nowych drożdży, bo i tak nie podejmą pracy. Po ilu dniach zmierzyłes Blg? Lagery powinny fermentować w tempie ok. 1Blg na dzień. Najepiej pokołysz fermentorem i podnieś temperaturę o 1-2 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Nie ma sensu dodawać nowych drożdży, bo i tak nie podejmą pracy. Po ilu dniach zmierzyłes Blg? Lagery powinny fermentować w tempie ok. 1Blg na dzień. Najepiej pokołysz fermentorem i podnieś temperaturę o 1-2 stopnie. Dokładnie, napowietrz brzeczke a znowu się zacznie. Mój Kozioł po tygodniu w temp 11 C przestał bulgotać. Po dodatkowym napowietrzeniu drożdże podjęły pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Dokładnie, napowietrz brzeczke a znowu się zacznie. Mój Kozioł po tygodniu w temp 11 C przestał bulgotać. Po dodatkowym napowietrzeniu drożdże podjęły pracę. Niespecjalnie polecane jest napowietrzanie zielonego piwa, nawet jeżeli nie jest w pełni odfermentowane. Co innego zamieszanie fermentorem (bez ingerencji w zawartość ) w celu 'ruszenia' drożdży z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się