zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jaką goryczkę daje Saaz? Zrobiłem ze 2 piwa z dużą ilością Zateckiego sypanego na 60' i po miesiącu wszystkie mają taką ostrą, kłująco-szczypiącą goryczkę, której w życiu bym się po szlachetnym chmielu nie spodziewał. Czy ten chmiel tak właśnie ma, czy może przyczyna leży gdzie indziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Może garbniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Wieczorem sprawdzę co sypałem do swojego pilsa (albo sazz albo mittelfruh). W tym jednym piwie też zauważyłem dość mocną i dziwną goryczkę (nie adekwatną do ilości użytego chmielu). Nie są to garbniki moim zdaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Cześć. Kiedyś degustowałem piwo od Tieroo: http://www.piwo.org/forum/p81416-09-01-2011-21-24-48.html#p81416 Długa goryczka, mocno piekąca. Tieroo potem pisał że z czasem się złągodziła. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Ja również uwarzyłem ostatnio trochę zmodyfikowaną wersję Saisona Dori z zastosowaniem Żateckiego i mam podobnie dość "gryzącą" goryczkę. Na razie odstawiłem skrzynki na bok, niech trochę złagodnieje. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi