Skocz do zawartości

Ekstrakt słodowy - jako dodać


Rekomendowane odpowiedzi

Do refermentacji IPA zamiast cukru.

Suchy ekstrakt trudno się rozpuszcza( odradzam wsypywanie bezpośrednio do fermentora- zrobi się klucha) Ja wsypuję go garnka z wodą, intensywnie mieszam, zagotowuję i wlewam na dno pojemnika do rozlewu io dekantuje do niego piwo

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Suchy jest bardzo

Reaktywuję trochę temat.

Jak długo można trzymać otwarte opakowanie suchego ekstraktu słodowego (jasny Muntons)?

Dodawałem go do refermentacji IRA, a następny rozlew najwcześniej za miesiąc.

Suchy ekstrakt jest bardzo trwały, możesz śmiało używać.

A tu sie z kolegą nie zgodzę, suchy jest bardzo higroskopijny i otwarte opakowanie szybko zamieni się w kamień

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tu sie z kolegą nie zgodzę, suchy jest bardzo higroskopijny i otwarte opakowanie szybko zamieni się w kamień

 

Jest bardzo higroskopijny to fakt, wystarczyło trochę pary żeby się zbrylał.

Włożę jednak opakowanie do jakiegoś hermetycznego pojemnika i za miesiąc się przekonam jaki jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.