neversoft Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam, czy ekstrakt słodowy rozpuścić np w wodzie w kuflu i wlać do fermentatora? trochę zamieszać? czy po prostu wsypać zawartość saszetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Witam, czy ekstrakt słodowy rozpuścić np w wodzie w kuflu i wlać do fermentatora? trochę zamieszać? czy po prostu wsypać zawartość saszetki? W jakim celu dodajesz ten ekstrakt? Edytowane 8 Grudnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neversoft Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Do refermentacji IPA zamiast cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Proponuję rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, płynny ekstrakt lepiej się rozprowadzi w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Do refermentacji IPA zamiast cukru. Suchy ekstrakt trudno się rozpuszcza( odradzam wsypywanie bezpośrednio do fermentora- zrobi się klucha) Ja wsypuję go garnka z wodą, intensywnie mieszam, zagotowuję i wlewam na dno pojemnika do rozlewu io dekantuje do niego piwo Edytowane 8 Grudnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Reaktywuję trochę temat. Jak długo można trzymać otwarte opakowanie suchego ekstraktu słodowego (jasny Muntons)? Dodawałem go do refermentacji IRA, a następny rozlew najwcześniej za miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Suchy ekstrakt jest bardzo trwały, możesz śmiało używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Podziękował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Suchy jest bardzo Reaktywuję trochę temat. Jak długo można trzymać otwarte opakowanie suchego ekstraktu słodowego (jasny Muntons)? Dodawałem go do refermentacji IRA, a następny rozlew najwcześniej za miesiąc. Suchy ekstrakt jest bardzo trwały, możesz śmiało używać. A tu sie z kolegą nie zgodzę, suchy jest bardzo higroskopijny i otwarte opakowanie szybko zamieni się w kamień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Po tygodniu zamienia się w słodką bryłkę ale zawsze można go rozpuścić w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 A tu sie z kolegą nie zgodzę, suchy jest bardzo higroskopijny i otwarte opakowanie szybko zamieni się w kamień Jest bardzo higroskopijny to fakt, wystarczyło trochę pary żeby się zbrylał. Włożę jednak opakowanie do jakiegoś hermetycznego pojemnika i za miesiąc się przekonam jaki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Fakt, nie psuje sie tylko upierdliwe jest jego używanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Jest bardzo higroskopijny to fakt, wystarczyło trochę pary żeby się zbrylał. Włożę jednak opakowanie do jakiegoś hermetycznego pojemnika i za miesiąc się przekonam jaki jest. Chyba że zapakujesz próżniowo, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Chyba że zapakujesz próżniowo, Tak właśnie zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Ja trzymałem długo w puszce po mleku modyfikowanym (bebilon) i się nie zbrylił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się