Sojer Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Pozwólcie, że podzielę się swoim projektem. Powiem tak: chrzanić Twój projekt. Masz cudną piwnicę. A poważnie zaraz popatrzę co i jak. Póki co zdjęć bezpośrednio dodawać nie można. Po migracji to wróci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Ja tak sobie kombinuję, że najniższy poziom używany będzie tylko do odbioru filtratów. Chmielenie na poziomie środkowym, na który podnosił będę keg przy użyciu wielokrążka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Pozwólcie, że podzielę się swoim projektem. Na razie w budowie, powinienem się wyrobić z rozruchem przed końcem roku (przynajmniej taką mam nadzieję). Z pewnością popełniłem lub popełnię parę błędów konstrukcyjnych ale wszytko wyjdzie w praniu i przyjdzie czas na poprawki.http://imageshack.us/photo/my-images/824/20111211090.jpg/ Ps. czy zdjęcia można dodawać bezpośrednio w poście? Jeszcze tego nie robiłem. Regalik warzelny jak się patrzy To z alu? Mnie jednak zaciekawił śrutownik (przejrzałem Twe foty na imageshack) Masz może jakieś informacje na temat jego budowy z którymi chciałbys się podzielić??? (możesz pisac do mnie na priv aby nie zasmiecać watku Tomka Pasieki) Interesują mnie przede wszystkim wałki, ich łożyskowanie, może jakieś wymiary masz. mam do dyspozycji sporo sprzętu, frezarki, tokarki, spawanie nierdzewki i alu, więc z budową bym sobie poradził. Z góry dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Budowalim, budowalim aż zbudowalim, błędów się nie ustrzegłem, teraz bym to trochę inaczej zrobił, na pewno innej średnicy dałbym zawory. Do zrobienia pozostało mi zamówienie fałszywego dna, bo to które mam okazało się rdzewne, nawet nie sprawdziłem przed montażem. Potem jeszcze okap z wyciągiem, jak się zmieści ale nie jest konieczny, para w czasie gotowana elegancko sobie ucieka przez ta małą rurę. Wybicie 50l, dwie warki już na nim popełnione i generalnie jest dobrze. bielok, Sojer i Swiaderny 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Ładnie to wygląda błędów się nie ustrzegłem, teraz bym to trochę inaczej zrobił, na pewno innej średnicy dałbym zawory Innej średnicy = większe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Mniejsze czyli 1/4 cala z kega do wysładzania i z kadzi zaciernej. Tempo spływu wody do wysładzania jest za małe na 1/2 cala i w wężu zbiera się powietrze, musiałem zrobić redukcję na mniejszy wąż (mam rotacyjne ramię do wysładzania, powietrze wężu powoduje spadek ciśnienia i ramię się słabo obraca). I większe czyli calówki z kadzi zaciernej do odbierania dekoktu i z kadzi warzelnej ( ewentualnie tu mogłem dać 3/4)do fermentatora. Ta sama historia jest z filtratem, przy większym wężu powietrze może dostać się pod fałszywe dno i zatrzymać filtrację. Teraz mam 3 zawory 1/2 i jeden 3/4. Oczywiście mogę stosować jakieś klipsy ściskające węże ale lepiej mi było zrobić redukcję na wężach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 ja mam mam zawory 3/4 węże 1/2 i nie mam problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się