kol4 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Witam Czy ktoś może wie jakiej ilości słodu dopowiada 1,2 kg estraktu słodowego jasnego WES ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Nie da się tego przeliczyć tak łatwo. To zależy od Twojej wydajności przy zacieraniu. Mniej więcej możesz przyjąć, że z 1kg słodu uzyskasz 5l brzeczki 12°Blg. Może napisz do czego jest ci potrzebny taki przelicznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Myslałem o częściowym zacieraniu. Nie mam mozliwości technicznych na płene zacieranie więc sobie wykombinowałem że bede zacierał tak powiedzmy z 50 % surowca a drugie 50 % zapodam w postaci ekstraktu płynnego 1,2 kg lub 1,7 kg. I teraz mam problem np ile dac słodu na powiedzmy 1,2 kg płynnego ekstraktru jasnego wes aby uzyskac ok 20 L gotowej brzeczk do fermentacji o powiedzmy ok 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Gdy dodasz do 1,2kg ekstraktu 10l wody to będziesz miał ok 11-11,5Blg. Do tego potrzebujesz 10l brzeczki 12blg czyli używasz 2, a bezpieczniej będzie gdy użyjesz 2,5kg słodu. Mam tylko jedno pytanie - jak chcesz chmielić? Edytowane 13 Grudnia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Co do chmielenia to teoretyzowałem w nastepujący sposób : 1. robie powiedzmy zacieranie w ok 10 L 2 dodatje do tak przygotowanej brzeczki 1,2 kg ekstraktu ( czyli taki brzeczkowy koncentrat mi powstaje) 3 Cmiele te 10 L koncentratu i w fermentatorze uzipełniam pozostałymi 10 litrami wody czy i ewentualnie gdzie tkwi błąd w planie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Większość browarów przemysłowych robi podobnie . Spokojnie powinno wyjść w miarę dobre piwo, choć pewnie nie będzie to bez wpływu na jego walory. Nie myślałeś może o mniejszych warkach jeśli już naprawdę nie masz warunków? Np. 10 l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Myslałem o częściowym zacieraniu. Nie mam mozliwości technicznych na płene zacieranie więc sobie wykombinowałem że bede zacierał tak powiedzmy z 50 % surowca a drugie 50 % zapodam w postaci ekstraktu płynnego 1,2 kg lub 1,7 kg. Trochę nie rozumiem co cię ogranicza ? rozmiar garnka, sprzęt ? możesz zrobić 2 małe warki a nie kombinować jak koń pod górkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Witam Czy ktoś może wie jakiej ilości słodu dopowiada 1,2 kg estraktu słodowego jasnego WES ? Pozdrawiam http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Czy ktoś może wie jakiej ilości słodu dopowiada 1,2 kg estraktu słodowego jasnego WES ? Kiedyś w jakimś pdf z BA, znalazłem takie info: 1kg ekstraktu w proszku odpowiada 1,6kg slodu. a że 1kg ekstraktu płynnego to 0,8kg ekstaktu w proszku tzn, że 1kg ekstraktu to ok 1,28kg słodu. Czyli 1,2kg ekstraktu to tak jakby użyć ok 1,5kg słodu. Ale pytanie czy warto się tak bawić? Rozumiem dodatek ekstraktu żeby zagęścić przy jakimś porterze czy RIS, ale tak "normalnie" to może lepiej, jeśli rzeczywiście nie masz warunków, się pobawić w mniejsze warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się