bogdan62 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Pytanie do osób "bawiących się" w mrożenie drożdży. W lutym 2010r dostałem od agresta gęstwe W3068, była spora ilość więc część zamroziłem w glicerynie. Planuję piwo pszeniczne i rozważam użycie mrożonki. Będę wdzięczny za sugestie, czy z mrożonki mogę liczyć na piwo o parametrach pszenicznego, czy lepiej "dać sobie spokój". Drożdże dość leciwe, ale inne szczepy aktywowałem z powodzeniem nawet po 3 latach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zarzuciłem mrożenie drożdży, bo efekty były niedobre, szczególnie w pierwszej warce po rozmrożeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Niedobre efekty odnoszą się do mrożonej gęstwy czy drożdży z propagatora?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 z propagatora, gęstw nie mroziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Miesiąc temu po półrocznym uśpieniu wykorzystałem w/w drożdże. Moim zdaniem piwo jest całkiem dobre, ale z oceną poczekam do momentu oceny przez Kolomara, on jedyny w regionie posiada kurs oceny sensorycznej. Na tą chwilę mrożenie jest ok. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się