jacorregis Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Jakie jest wasze zdanie na temat wietrzenia piwa przy fermentacji burzliwej. Spotkałem się z dwiema przeciwstawnymi opiniami, jedni szczelnie zamykają fermentator (oczywiście zaopatrzony w rurkę) drudzy natomiast tylko lekko go przykrywają. Dori Edit - zmiana tematu na bardziej adekwatny Edytowane 17 Czerwca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Jakie jest wasze zdanie na temat wietrzenia piwa przy fermentacji burzliwej. Spotkałem się z dwiema przeciwstawnymi opiniami, jedni szczelnie zamykają fermentator (oczywiście zaopatrzony w rurkę) drudzy natomiast tylko lekko go przykrywają. ja po prostu zakładam zwykłą pokrywkę (bez rurki). Dociskam, ale oczywiście nie jest to super szczelne zamknięcie, gaz i tak sobie znajdzie ujście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Moje obawy biorą się z faktu iż chyba jak każdy tutaj obecny robiłem też winko domowe a w przypadku wina kontakt z powietrzem w trakcie fermentacji kończy się marną jakością finalnego produktu Jednym słowem lekko docisnąć i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Moje obawy biorą się z faktu iż chyba jak każdy tutaj obecny robiłem też winko domowe a w przypadku wina kontakt z powietrzem w trakcie fermentacji kończy się marną jakością finalnego produktu Jednym słowem lekko docisnąć i będzie git. Ja tak robię i jest OK, ale może inni się jeszcze wypowiedzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Balon szerokoszyjkowy zatykam tylko ręcznikiem papierowym. Fermentor w postaci wiadra luźno deklem i czystą ściereczką, aby jakieś owady latające nie dostały się przez szczeliny. Przy fermentacji burzliwej jest wskazany dostęp do powietrza, a zamykanie szczelnie deklem (z rurką) zawsze doprowadza do męczącego hałasu (zwłaszcza jak fermentuje się w pomieszczeniu mieszkalno-sypialnym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Dlaczego męczącego, bulgotanie np. młodego winka to piękny dźwięk, sam nieraz miałem przy łóżku postawiony balon z winem i o wiele lepiej mi się spało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mjd Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Zamykanie - ma przede wszystkim ograniczyć i zapobiec dostaniu się bakterii do fermentującego piwa... Stąd, przy burzliwej fermentacji fermentor tylko się zakrywa z tego względu że wydziela się dużo gazu który musi się jakoś wydostać. Można zamknąć szczelnie i dać rurkę, ale jak wspomniano wyżej - będzie hałasowało. Natomiast przy fermentacji cichej, kiedy piwo pracuje baaaardzo wolno i wydziela mało gazy trzeba zamknąć szczelnie i dać rurkę. Powyższego powinno się przestrzegać przede wszystkim kiedy fermentor stoi w pomieszczeniu typu piwnica gdzie stężenie mikrobów może być duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wypij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 (edytowane) to tak dla ilustracji: porterek i gotowiec Brewferm Grand Cru. Na temat wątku: fermentacja burzliwa pod luźno założoną pokrywką. Cicha z rurką. Edytowane 3 Stycznia 2008 przez Wypij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harishaye Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Witam! jestem początkujący w temacie warzenia piwa ale pamietam jak mój ojciecm do rurki fermrntacyjnej wlewal trochę wody tak ze gaz musiał "przebić" sie przez wodę... To bylo przy produkcji wina więc nie wiem jakie to ma przełożenie na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się