Skocz do zawartości

Belgian Pale Ale-problem


jaszon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zestaw z CP uwarzyłem wg. instrukcji. Burzliwa tydzień,

cicha 2 tygodnie. Po tygodniu cichej zerknąłem w fermentor -

piwko klarowne, żadnych farfocli na powierzchni.

Po tygodniu otwieram do rozlewu a tu jakiś biały kożuch, tak jakbym

wrzucił kawałek folii. Kożuch zdjąłem, zdekantowałem do fermentora

z kranikiem i syropem z glukozy i zabutelkowałem.

Ale to młode piwo nie było już klarowne, raczej wyglądało jak pszeniczniak.

Aczkolwiek w smaku było bez zarzutu. Teraz po zabutelkowaniu minęło już 3

tygodnie i piwo kwasem nie jest, ale słabo się nagazowało. Piana słaba i

szybko znika, piwo metne jak pszeniczniak. Najgorsze jest to, że to piwo

zrobiłem swojej mamie. I teraz pytanie, czy szybko to wypić czy czekać aż

się lepiej nagazuje i może smak się zrównoważy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym poczekał, jeszcze z 2 tygodnie. A dobrze odmierzyłeś proporcje do refermentacji ?

 

Dałem 135 g glukozy. To moje 5 piwko i jak dotąd wszystko było w klasie i po 2 tygodniach piwa były

już dość dobrze nagazowane. Piwo trzymam w temp. około 22 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(...)piwo kwasem nie jest(...)

Ale najwidoczniej masz infekcje, która nie objawiała się wzrostem kwasowości a mętnością. Tak to już jest, niektóre infekcje są pijalne :) A jak jest temperatura leżakowania ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.