jaszon Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Witam, zestaw z CP uwarzyłem wg. instrukcji. Burzliwa tydzień, cicha 2 tygodnie. Po tygodniu cichej zerknąłem w fermentor - piwko klarowne, żadnych farfocli na powierzchni. Po tygodniu otwieram do rozlewu a tu jakiś biały kożuch, tak jakbym wrzucił kawałek folii. Kożuch zdjąłem, zdekantowałem do fermentora z kranikiem i syropem z glukozy i zabutelkowałem. Ale to młode piwo nie było już klarowne, raczej wyglądało jak pszeniczniak. Aczkolwiek w smaku było bez zarzutu. Teraz po zabutelkowaniu minęło już 3 tygodnie i piwo kwasem nie jest, ale słabo się nagazowało. Piana słaba i szybko znika, piwo metne jak pszeniczniak. Najgorsze jest to, że to piwo zrobiłem swojej mamie. I teraz pytanie, czy szybko to wypić czy czekać aż się lepiej nagazuje i może smak się zrównoważy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Ja bym poczekał, jeszcze z 2 tygodnie. A dobrze odmierzyłeś proporcje do refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Ja bym poczekał, jeszcze z 2 tygodnie. A dobrze odmierzyłeś proporcje do refermentacji ? Dałem 135 g glukozy. To moje 5 piwko i jak dotąd wszystko było w klasie i po 2 tygodniach piwa były już dość dobrze nagazowane. Piwo trzymam w temp. około 22 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 (...)piwo kwasem nie jest(...) Ale najwidoczniej masz infekcje, która nie objawiała się wzrostem kwasowości a mętnością. Tak to już jest, niektóre infekcje są pijalne A jak jest temperatura leżakowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Jak u mnie trafiała się błona to był problem z nagazowaniem i piwo było kiepskie. Nie zawsze tak było, ale się przydarzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się