Afghan Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Mam w tym momencie w styropianowej skrzynce która chłodzę zamrożonymí butelkami Pale Ale na burzliwej i pewnie po świętach pojdzie na cichą. Czy na cichej nadal chlodzic? Jaki będzie miało to teraz wpływ, jak cicha będzie w temperaturze 25 st. C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Cicha raczej niższa niż burzliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Wyższa temperatura to fenole i estry. W niższej piwo się szybciej wyklaruje. Cichą zazwyczaj się robi w temperaturze równej lub niższej od burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 ale jaką temperaturę masz w tej skrzyni? pale ale jest górnej fermentacji, tak przypominam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Będzie tam tak 18-20 st. C. A temperatura pokojową to 24-25 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Szkoda Twojej roboty, ja bym wyciągnął fermentor w temperaturę pokojową, bez przelewania na cichą, pozwolił mu dofermentować jeszcze z tydzień i rozlewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Tak jak pisze Coder-szkoda Twojej roboty. Górniaków nigdy nie chłodziłem w czasie fermentacji, a na cichą też nie zawsze przelewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Tak jak pisze Coder-szkoda Twojej roboty. Górniaków nigdy nie chłodziłem w czasie fermentacji, a na cichą też nie zawsze przelewałem. Hmm. Wcześniej pisalem posta o temperaturze fermentacji i sporo osób twierdziło że temperatura w moim mieszkaniu jest trochę za wysoka. W mieszkaniu jest 25 st. C. a temperatura fermentacji jest około 2 st. C. wyższa i to juz jest trochę za wysoko jak nawet na górna fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Ja bym jednak chłodził, zawsze lepiej jak drożdże są w swoim dolnym progu. Wkład pracy nie jest tak duży, a efekt odczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Może to będą tylko jakieś przypuszczenia, ale jak myślicie gorszy efekt na smak piwa będzie miała fermentacji burzliwa chłodzona, a cicha w temperaturze pokojowej ok. 25 st. C. czy burzliwa w pokojowej a cicha chłodzona. Zastanawiam się trochę nad tym bo myślę jak zrobić żeby nie zająć za mocno miejsca a dwa piwa żeby stały jedno na cichej a drugie na burzliwej. Fermentator jakoś bym jeszcze jeden wcisnął ale już skrzynki drugiej do chłodzenia to już nie za bardzo. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 O wiele bardziej istotna jest temperatura burzliwej, a ściślej temperatura pierwszych paru dni fermentacji. Od biedy to możesz ściśle kontrolować temperaturę przez 2-3 pierwsze dni, a potem już puścić ją luzem, z tym, że lepiej aby wzrosła niż zmalała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boogies Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) To ja się podłącze z podobnym pytaniem. Mam Kolońskie na burzliwej w temp. ok. 18 st. C. W recepturze BA jest napisane, że cicha powinna się odbywać w temp. do 10 stopni. Ponieważ nie dysponuję takim pomieszczeniem alternatywą jest cicha na balkonie (czyli jak na dzisiejsze warunki 0-3 st. C). Radzicie zostawić w 18 stopniach czy wyrzucić na balkon? Pozdrawiam K. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez boogies Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Balkon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Mrozów nie ma, więc pogoda do lagerowania na balkonie wręcz idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Ja bym zostawił z 3 dni w 18°C , a później na balkon. Piwko po burzliwej może nie być do końca odfermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ja bym zostawił z 3 dni w 18°C , a później na balkon. Piwko po burzliwej może nie być do końca odfermentowane. Też bym tak zrobił ,a za kilka dni butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boogies Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się