coder Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Znalazłem lik do w miarę kompletnej lity piw komercyjnych, z których mozna ew. odzyskiwać drożdże: http://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Fajny projekt, ale dopiero chyba raczkuje. Lista piw, to raczej lista wytypowanych do przebadania egzemplarzy. Zaledwie przy kilku jakieś konkrety, ale warto śledzić, może pojawi się coś nowego. Co ciekawe podobno można obudzić drożdżaki z Hoegaardena, o co bym InBev nie podejrzewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Jest też opisany Schöfferhofer którego miałem okazje pić i absoltunie nie ma tam nawet pół grama żywych drożdży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Jest też opisany Schöfferhofer którego miałem okazje pić i absoltunie nie ma tam nawet pół grama żywych drożdży... To tak wiesz z samej okazji picia ? :rolleyes: To przeczytaj z tego forum: Rozmnożyłem drożdże z butelki po piwie dunkles hefeweizen Schofferhofer. Zatarłem pszeniczniaka :dunklesa: warkę podzieliłem i zadałem jedną część drożdżami z butelki a drugą gęstwa WB. Pięknie fermentowały.Próba zielonego piwa na WB leko kwaskowate i smak nijaki, ale piwo na drożdżach z odzysku jest super ,posiada wszystkie smaki piwa pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Może nie do końca precyzyjnie sie wyraziłem,mam na myśli partię,która spożywałem. Z okazji picia,obserwacji i terminu przydatności.Drożdże były wręcz skoagulowane na dnie (mam na myśli bardzo zbitą gęstwe) , żądnego posmaku i aromatu drożdżowego i co najważniejsze miesiąc do końca przydatności do spożycia. Poza tym prawdopodobnie dlugo leżały na półce. Jednakże mimo wszystko moim zdaniem w niewielu piwach zawierających część gęstwy znajdują się żywe komórki,ze względu na dlugi czas leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 (mam na myśli bardzo zbitą gęstwe) , . są drożdże które tworzą zbitą gęstwę i też taki które unoszą się przy dnie w postaci mgiełki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się