Jacenty Posted December 31, 2011 Share Posted December 31, 2011 Właśnie padła mi jedna z lodówek. Żadna niespodzianka, miała w końcu 14 lat. Amika z zamrażarką na dole. Ogólnie jest w bardzo dobrym stanie, więc chociaż coś chciałbym z niej odzyskać. W zamrażarce jest trochę rurki z nierdzewki, co prawda mam chłodnicę ale jak pisałem żal mi wyrzucać . Nie wiem czy jest sens coś z niej wydobywać zanim wyrzucę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 31, 2011 Share Posted December 31, 2011 A co się popsuło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted December 31, 2011 Author Share Posted December 31, 2011 Zupełnie przestała chłodzić. Mam wrażenie nawet, że grzać zaczęła. Słychać, że agregat pracuje, ale to wszystko, złom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 31, 2011 Share Posted December 31, 2011 Może freon uciekł? Jak agregat chodzi to działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 31, 2011 Share Posted December 31, 2011 W zamrażarce jest trochę rurki z nierdzewki, Wydaje mi się, że to nie jest nierdzewka tylko aluminium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 1, 2012 Author Share Posted January 1, 2012 Z tego co wiem to freon uciekł na pewno. Ale wiem też, że skoro raz uciekł to już zawsze uciekał będzie. Gdyby lodówka była młodsza to może próbowałbym ją ratować. Ale wydawanie ok 200 zł za wizytę fachowca i napełnienie gazem lodówki, która w całości nie jest tyle warta jest bez sensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 Jeśli uciekł freon to nie ma sensu naprawiać. Miałem podobną sytuację, wezwałem gościa i to samo powiedział. Są sposoby na znalezienie wycieku i naprawy ale to na krótką metę. Jeśli zalutuje się nieszczelność w jednym miejscu to całkiem prawdopodobne że niedługo w innym pojawi się następna dziura. W sumie nie kosztowało to wiele ale był sezon i trzeba było naprawić od razu, gość przyjechał do domu, zalutował przeciek i wziął 60zł z ponownym napełnieniem. Lodówka wytrzymała jeszcze parę miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 3, 2012 Author Share Posted January 3, 2012 (edited) Właśnie dlatego nawet nie będę próbował jej reanimować. Tylko żal mi wielu elementów, które są sprawne. Ale chyba dam sobie spokój i złomiarzom dam zarobić. Edited January 3, 2012 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts