leech Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Przeglądam amerykańskie receptury i nie bardzo wszystko do końca kumam. Mógłby ktoś przetłumaczyć? Bavarian Hefeweizen 5.5 Gallon 7# German Wheat 4# German Pils .5# Rice Hulls (if needed to prevent stuck mash) Mash for 90 minutes at 153 degrees. .75 Hallertau @ 45 .25 Hallertau @ 15 Wyeast Weihenstephan 3068 with starter. Ferment 10 days at 68 degrees then crash cool & keg. O.G. 1.052 F.G. 1.009 5.6% abv _______________ Edytowane 10 Stycznia 2012 przez elroy Przeniesione do Piaskownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Czego nie kumasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 A czego nie rozumiesz konkretnie? Bo że jednostki są do przeliczenia na metryczne to chyba oczywiste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 tego pogrubionego Bavarian Hefeweizen 5.5 Gallon 7# German Wheat 4# German Pils .5# Rice Hulls (if needed to prevent stuck mash) Mash for 90 minutes at 153 degrees. .75 Hallertau @ 45 .25 Hallertau @ 15 Wyeast Weihenstephan 3068 with starter. Ferment 10 days at 68 degrees then crash cool & keg. O.G. 1.052 F.G. 1.009 5.6% abv _______________ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) tego pogrubionego Bavarian Hefeweizen 5.5 Gallon 7# German Wheat 4# German Pils .5# Rice Hulls (if needed to prevent stuck mash) Mash for 90 minutes at 153 degrees. .75 Hallertau @ 45 .25 Hallertau @ 15 Wyeast Weihenstephan 3068 with starter. Ferment 10 days at 68 degrees then crash cool & keg. O.G. 1.052 F.G. 1.009 5.6% abv _______________ Łuska ryżowa, opuść. Crash cool - mocne schłodzenie przed kegowaniem, zamiennik cichej (ma wytrącić osady). Edytowane 10 Stycznia 2012 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Przeglądam amerykańskie receptury i nie bardzo wszystko do końca kumam. Mógłby ktoś przetłumaczyć? Bavarian Hefeweizen 5.5 Gallon 7# German Wheat 4# German Pils .5# Rice Hulls (if needed to prevent stuck mash) Mash for 90 minutes at 153 degrees. .75 Hallertau @ 45 .25 Hallertau @ 15 Wyeast Weihenstephan 3068 with starter. Ferment 10 days at 68 degrees then crash cool & keg. O.G. 1.052 F.G. 1.009 5.6% abv _______________ Bawaryjski Hefeweizen 21L 3.2 kg niemiecki słód pszeniczny 1.8 kg niemiecki pils 0.25 kg łusek ryżowych (do pomocy w wysładzaniu) Zacieraj przez 90 min w 67 °C 20g Hallertau 45 min 7g Hallertau15 min Wyeast Weihenstephan 3068 ze starterem. Fermentuj 10 dni w 20°C, zchłodź szybko i zakeguj. Gęstość początkowa 13.0 Plato = 13.0 blg (chyba) Gęstość końcowa 2.2 Plato = 2.2 blg (chyba) 5.6% abv leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 7# German Wheat 4# German Pils .5# Rice Hulls (if needed to prevent stuck mash) Według mnie z tymi liczbami chodzi o to iż wyrażają one jednostki anglossakie tj funt 0,454 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Hmmm tak jak myśałem tylko , że zostałem wyprzedzony gdyż chciałem to przemyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Dzięki bardzo. edit: Czy mi się wydaje, że autorowi tej recepty wyszła bardzo słaba wydajność (5kg słodu na 21 l)? Edytowane 10 Stycznia 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 W USA przyjmuje się 70% za bazową. To raczej niska wydajność według naszych standardów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 a ja głupi ostatnio miałem 70 % i cieszyłem się ze mam wysoką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Oni przecież inaczej liczą. To 70% jest z uwzględnieniem ekstraktywności słodu, my liczymy bez uwzględniania ekstraktywności. Po naszemu wyliczona ~68-70% to po ichniemu 80-85%. Ja przeliczając sobie amerykańskie receptury zakładam wydajność (po ichniemu) rzędu 80-82% i mniej-więcej tyle mi wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się