amap Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 za cienki jestem w uszach by to ocenić ale natrafiłem na taki link- wynika z niego, że nawet w komercyjnych browarach przelewają na cichą by nagazować piwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Uwierz mi, że tak jest, a nawet tak musi być, jak inaczej nagazować piwo w zgodzie z Reinheitsgebot - cukier a nawet CO2 jest zabroniny! Może rezerwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Może rezerwa? a Urząd celny na to niemożliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 a Urząd celny na to niemożliwe Myślałem że mówimy o Piwowarach Domowych ps.czy urząd sprawdza czy do refermentacji dałeś cukier czy rezewę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Czy jakieś browar w Polsce stosuje refermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 nie możesz dać cukru do piwa bo to zwiększa ekstrakt, i powstaje ekstrakt za który nie płacisz, a nie możesz nie płacić za ekstrakt. Z drugiej strony jak chcesz za niego zapłacić to musisz chodzić i się prosić, pisać pisma do samego szefa wszystkich szefów żeby specjalnie dla Ciebie zinterpretował prawo i pozwolił Ci płacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 nie możesz dać cukru do piwa bo to zwiększa ekstrakt, i powstaje ekstrakt za który nie płacisz, a nie możesz nie płacić za ekstrakt. Z drugiej strony jak chcesz za niego zapłacić to musisz chodzić i się prosić, pisać pisma do samego szefa wszystkich szefów żeby specjalnie dla Ciebie zinterpretował prawo i pozwolił Ci płacić. A rezerwę można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 musiałbyś napisać podanie i zaproponować sposób kontroli tegoż wywrotowego procederu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Cały czas mowa o bombkach choinkowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 musiałbyś napisać podanie i zaproponować sposób kontroli tegoż wywrotowego procederu. No to juz rozumiem, dlaczego w Polsce nie ma piwa referemtnowanego. Swoja droga, czy byloby mozliwe cos takiego. Burzliwa do odfermentowania danego % cukrow fermentowalnych, po czym schlodzenie piwa w celu usuniecia nadmiaru drozdzy, po czym butelkowanie? W sumie reszta drozdzy powinna dofermentowac to co zostalo po fermentacji burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Cześć musiałbyś napisać podanie i zaproponować sposób kontroli tegoż wywrotowego procederu. Nie rozumiem, przecież w taki rozwiązaniu prawnym które kiedyś podpowiedziałeś chłopakom opłacona jest akcyza za całą brzeczkę także za ew. rezerewę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 tak, ale nadal musisz je rozpisywać w książce przychodów i rozchodów. Teoretycznie są w niej pozycje żeby tak zrobić, ale to głównie polega na dodawaniu cukru/syropu. Problem polega na tym że masz kartkę z piwem 12 plato. Jak wybijasz warkę to musisz ją gdzieś wpisać. Można oczywiście kombinować z zanikiem, ale w razie kontroli poziomy piwa w zbiornikach i piwa gotowego nie będą się zgadzać i będzie problem. Ogółem trzeba by się dogadać z UC, bo jak się tego nie zrobi to jak się to wyda będą uważali że człowiek kradnie. Po prostu nasze prawo nie jest dostosowane do czegoś takiego, bo po co miało być. Poza tym powiedzmy sobie szczerze - refermentacja w butelkach w browarze nie jest łatwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 tak, ale nadal musisz je rozpisywać w książce przychodów i rozchodów. Teoretycznie są w niej pozycje żeby tak zrobić, ale to głównie polega na dodawaniu cukru/syropu. Problem polega na tym że masz kartkę z piwem 12 plato. Jak wybijasz warkę to musisz ją gdzieś wpisać. Można oczywiście kombinować z zanikiem, ale w razie kontroli poziomy piwa w zbiornikach i piwa gotowego nie będą się zgadzać i będzie problem. Ogółem trzeba by się dogadać z UC, bo jak się tego nie zrobi to jak się to wyda będą uważali że człowiek kradnie. Po prostu nasze prawo nie jest dostosowane do czegoś takiego, bo po co miało być. Poza tym powiedzmy sobie szczerze - refermentacja w butelkach w browarze nie jest łatwa. No tak, ale piwa bywają dosładzane powiedzmy miodem. Czy od wrostu ekstraktu po fermentacji nie płaci się akzcyzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 powinno się płacić. Aczkolwiek to może być różne od urzędu celnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Szyba nic nie da,zbiera się para i krople więc zdjęcia będą marne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 E tam, ja mam szklane pokrywy na fermentatorach i wszystko ładnie widać. Jak znowu ruszy galeria, będzie można obejrzeć fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 To ciekawe, bo z drugiej strony fermentacja pod ciśnieniem daje podobno "czystsze" piwa i można fermentować lagery w temperaturach pokojowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 To ciekawe, bo z drugiej strony fermentacja pod ciśnieniem daje podobno "czystsze" piwa i można fermentować lagery w temperaturach pokojowych. Zgadza sie, czym wyzsze fermentory, tym mniej estrow, ale moim zdaniem to o tym mozna zaczac mowic od kilku metrow wysokosci zbiornika. Sent from my GT-I5700 using Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 ... albo zbudować fermentor ciśnieniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 a jakie ciśnienia panują w takich fermentorach ? może dałoby się wykorzystać w tym celu kega (np. cornellius), gdzie zawór bezpieczeństwa regulowałby poziom co2? Tylko zlewać do butelek należałoby chyba też pod ciśnieniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 To jest ciśnienie nagazowanego piwa. Czyli ok 6-10 PSI. Po prostu dają się piwu nagazować już podczas fermentacji burzliwej. Sam bym coś takiego zrobił gdybym znalazł odpowiedni zawór na cornelius. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 a nie masz w pokrywkach tych zaworków ? Rozważałem nawet dorobienie takiego zaworku przy fittingu do dużego kega. W sumie można taki zaworek zrobić samemu. I dorobić do tego od razu system do przelewania piwa do butelek pod ciśnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) http://www.homebrewt...ed_fermentation Ja raczej myślałem żeby fermentować i serwować z tych samych kegów. Admin/ mods: czy można by ten ten temat rozdzielić i dołączyć tu? edit elroy: wydzielone (prosiłbym o raportowanie postów, żeby nie przegapić) Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Na stronie podesłanej przez Crosisa w tym wątku http://www.piwo.org/topic/6790-o-drozdzach-stresie-i-dmsie/ czytałem pracę, która stwierdza że podwyższenie ciśnienia jest stresem dla drożdży, i może wyprodukują one mniej estrów, ale za to więcej fuzli. Niestety, nie pamiętam by było tam coś więcej, Spotkaliście się z takimi opiniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Dzień dobry. Temat juz chyba wygasł ale może jeszcze ktoś tu zagląda. Nie wiem czy temat fermentacji pod ciśnieniem został przeniesiony bo link jest nieaktywny a nigdzie nie mogę go znaleźć. Mam kilka kegów i myślałem o nagazowaniu piwa w trakcie fermentacji. Czy ktoś z Was już to robił? Jedyna wzmianka jaką znalazłem w polskim internecie mówiła, że jest to niestosowana i niepolecana metoda. Więcej nie znalazłem a może źle szukałem. Na stronach z za ocenu znalazlem to: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=44344 http://www.biabrewer.info/viewtopic.php?f=37&t=1933 Dopiero zaczynam przygodę z piwem domowym i mam na nie bardzo mało czasu. Chciałbym wiedzieć czy nagazowywanie piwa w kegach podczas fermentacji ma sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się