Shooter Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Szukając w sieci fermentorów stożkowych, spotkałem wiele takich co są szczelnie zamykane i wyposażone w manometr. Rozumiem, że fermentacja odbywa się pod ciśnieniem. Co to daje? Pierwszą korzyść już widzę; ciśnienie łatwo wypchnie gęstwę zbitą w końcu stożka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Szukając w sieci fermentorów stożkowych, spotkałem wiele takich co są szczelnie zamykane i wyposażone w manometr. Rozumiem, że fermentacja odbywa się pod ciśnieniem. Co to daje? Pierwszą korzyść już widzę; ciśnienie łatwo wypchnie gęstwę zbitą w końcu stożka. Czytałem,że fermentacja pod ciśnieniem daje inny profil smaku piwa. Czystszy. Niestety nie pamiętam szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zawsze byłem przekonany że drożdże nie lubią CO2 i jego usuwanie w trakcie fermentacji poprawia kondycję drożdży i powoduje lepsze jej odfermentowanie. W tym przypadku byśmy zwiększali i zwiększali poziom dwutlenku. Może chodzi o fermentację cichą albo lagerowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 fermentacja jest bezciśnieniowa, dopiero leżakowanie jest pod ciśnieniem dzięki czemu piwo jest nagazowane i można je od razu kegować spożywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Z tego co ja rozumiem, to tworzy to czystsze piwo. Widziałem zdjęcia gdy na to używali kegi corney albo Sanke. Ale więcej na ten temat nie wiem. fermentacja jest bezciśnieniowa, dopiero leżakowanie jest pod ciśnieniem dzięki czemu piwo jest nagazowane i można je od razu kegować spożywać. Ty tutaj myślisz o robieniu "cichej" w kegu. To jest coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 nie, mówię o wyleżakowaniu piwa zbiorniku pod ciśnieniem i przelanie nagazowanego piwa do kegów. Kunze pisze że wyższe ciśnienie pozwala na fermentację w wyższych temperaturach bez zbytniego wzrostu stężenia estrów i fuzli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Chodzi mi o fermentację w takim fermentorze: Zaznaczyłem manometr. Edytowane 12 Stycznia 2012 przez Shooter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 tu masz jednocześnie fermentację i dojrzewanie. Fermentacja zwykle jest przy ciśnieniu prawie atmosferycznym, potem gdy zostanie Ci około 1 góra 2 blg do deski, wychładzasz piwo i robisz ciśnienie w zbiorniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Prawie jak fermentacja ciśnieniowa wieko lekko sie wybrzusza i robi psyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Kiepsko. Miałem kiedyś bardziej wybrzuszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Bo to końcówka Grodzisza, kiedyś na pszenicy dekiel wystrzelił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zastanawiam się nad przykryciem fermentora szybą w celach obserwacyjnych (tak z ciekawości ) i fotograficznych. Nie będzie to typowo ciśnieniowa fermentacja, bo w końcu ciśnienie spowoduje uniesienie szyby i odgazowanie. Według mnie, nie powinno to zaszkodzić warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zastanawiam się nad przykryciem fermentora szybą w celach obserwacyjnych (tak z ciekawości ) i fotograficznych. Nie będzie to typowo ciśnieniowa fermentacja, bo w końcu ciśnienie spowoduje uniesienie szyby i odgazowanie. Według mnie, nie powinno to zaszkodzić warce. nie za bardzo rozumiem w czym rzecz - przecież to się nie będzie rózniło od zwykłego fermentora. gdzie tu ciśnienie? wracając do pierwszego postu, to wytwarzany co2 podczas fermentacji będzie się kumulował i kumulował - w jakim celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Różni się od zwykłego fermentora, bo ciśnienie potrzebne do podniesienia szyby (dekla) będzie większe niż "normalnie" panujące w fermentorze z rurką. Odnośnie pierwszego postu, gdzieś czytałem o fermentacji burzliwej pod ciśnieniem, dlatego pytałem. Nie do końca chce mi się wierzyć, że budują fermentory ciśnieniowe, żeby nagazować piwo podczas dojrzewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 szyba może nie równo przylegać do fermentora, dekle zaskakuja na zatrzask Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 i dekiel można dociążyć... ale w dalszym ciągu nie wiem jaki to może mieć związek z polepszaniem smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Połączyliśmy dwa tematy, fermentacji ciśnieniowej i fermentacji pod szybą. Pod szybą przy założeniu, że przylega szczelnie, też zwiększy się ciśnienie. Sądzę, że nie na tyle, żeby wpłynęło to na fermentację. Zakładając nieszczelności, będzie to coś pomiędzy zwykłą fermentacją na początku burzliwej, gdy CO2 będzie na bieżąco uchodzić, a fermentacją częściowo otwartą, gdy burzliwa się uspokoi. Czy spadek wytwarzania CO2 i pewien nieznany bliżej dostęp powietrza może zagrozić warce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ja nie twierdzę że jest lepsze, zatrzaskuje żeby coś nie wpadło do środka. Nie mam tylu bulkadełek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Nie chodzi mi o polepszenie smaku przy fermentacji ciśnieniowej, fermentacja pod szybą ma być eksperymentem wizualno - fotograficznym. Widziałem wiele zdjęć obfitej piany drożdżowej, a nigdy jeszcze nie otworzyłem fermentora, żeby zaglądać. Polepszenie smaku przy fermentacji ciśnieniowej, wynikło podczas mojego zapytania o te fermentory ciśnieniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ja nie twierdzę że jest lepsze, zatrzaskuje żeby coś nie wpadło do środka. Nie mam tylu bulkadełek Proponuję, aby bulkanie i bulkadełka zalegalizować i wprowadzić do gwary piwowarskiej . To naprawdę sympatyczne terminy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 dlaczego spadek co2? drożdże dalej bedą robiły swoje. @Anteks - makaron pisał o czystszym profilu smakowym i tak mi się dopowiedziało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 dlaczego spadek co2? drożdże dalej bedą robiły swoje. @Anteks - makaron pisał o czystszym profilu smakowym i tak mi się dopowiedziało... Drożdże zwalniają, co objawia cię zmniejszeniem bulkania. Logiczne jest, że wytwarza się mniej CO2, które nie jest trzymane przez bulkadełko, tylko bezkarnie ujdzie nieszczelnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Odnośnie pierwszego postu, gdzieś czytałem o fermentacji burzliwej pod ciśnieniem, dlatego pytałem. Nie do końca chce mi się wierzyć, że budują fermentory ciśnieniowe, żeby nagazować piwo podczas dojrzewania. Uwierz mi, że tak jest, a nawet tak musi być, jak inaczej nagazować piwo w zgodzie z Reinheitsgebot - cukier a nawet CO2 jest zabroniny! Na tankach leżakowych jest takie urządzenie zwane Spundapparat, zresztą drogie jak nieszczęście, na którym nastawia się, jakie ciśnienie ma zostać w tanku i on upuszcza nadmiar, a w tanku zostaje piwo ładnie nagazowane do takiej wartości jak chcesz. Można już zacząć gazować piwo w tanku fermentacyjnym pod koniec fermentacji, i przetaczać nagazowane. A w fermentorach stożkowych nie ma przetaczania, więc siłą rzeczy nagazowywanie odbywa się w nich. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Faktycznie, nie pomyślałem o Reinheitsgebot . Patrząc na to od tej strony to wszystko się zgadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 nagazować piwo podczas burzliwej???? no, no, no ciekawa opcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się