Tanksztela Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 nie wiem co robię źle, ale do tej pory zrobiłem 3 zestawy z brewkita. Do dwóch dodawłem cukier piwowarski do jednego puszkę niechmielonego. O ile pierwszy zestaw był kiepski (za wysoką temperaturę chyba miałem) i piwo było mało pijalne. Drugi było całkiem niezłe, ael miało kwaśnawy posmak.. Myślałem, że to wina cukru piwowarskiego. Zrobiłem (bez cukru z puszkę niechmielonego) i w sumie wyszło gorsze. Sma kwaśnawy bardziej wyczuwalny. Z czego to może wynikać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Może infekcja. W jaki sposób dezynfekujesz sprzęt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 wrzątek i chemia (nie pamiętam teraz nazwy, ale proszek dodany do zestawy startowego). Infekcję miałem (przynajmniej była widoczna przy piwie imbirowym, ale to wina teściowej i to piwo robiłem dla żony, więc się nie liczy. Zresztą ono akurat jest pijalne. Może masz rację. Następnym razem może sprzęt wymoczę w chlorze (mam taki zestaw do basenu chyba będzie dorby). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Infekcję miałem (przynajmniej była widoczna przy piwie imbirowym, ale to wina teściowej i to piwo robiłem dla żony, więc się nie liczy. No jak żona to przeczyta Jeżeli miałeś infekcję to prponuję nabyć ACE, zrobić roztwór - szklanka ACE do fermentatora i uzupełnić wodą do pełna i trzymać go tam nawet kilka dni. Po tym czasie może wytrącić się osad, ale zmyjesz go wodą z kwaskiem cytrynowym. W tym roztworze wymocz też pozostały sprzęt - rurka, wężyki itp. Na przyszłość polecam ClO2: http://www.mexeo.pl/...wo/armex_5.html Edycja: Oczywiście fermentator i cały sprzęt po kontakcie z roztworem ACE wymaga płukania, zanim nalejesz do niego piwa. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 dzięki za radę. Spróbuję przy następnej próbie. PS. żona prawiie całe piwo już wypiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 ja oszczędzam żonę, na niewypałach i kwasach piekę chleb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zmień miejsce warzenia na jedną warkę. Nawet garaż/piwnica - może będą sterylniejsze. Na forum gdzieś czytałem, że któryś z Kolegów miał podobny problem, do czasu przeprowadzki. Coś siedziało w wentylacji (było to mieszkanie w bloku o ile dobrze pamiętam) i fruwało po całym domu najpewniej ('morowe powietrze' ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Polecam i pozdrawiam http://www.piwo.org/topic/5508-wysoka-kwasowosc-w-piwie/page__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się