Harboe Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 4. Żeby piwo mogło poczekać 3 miesiące wystarczy nastawiać je co dwa tygodnie no i to jest myśl. inaczej trudno, żeby tak długo mogło leżakować - a smak piwa nawet z brewkita po dłuższym czasie jest o wiele lepszy (i racja, że dodanie suchego słodu "robi różnicę") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 4. Żeby piwo mogło poczekać 3 miesiące wystarczy nastawiać je co dwa tygodnie Zależy od spożycia. Ja bym się tak nie mógł umartwiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Podepnę się do tematu, właśnie nastawiłem owego Pilsnera, zamiast cukru jak w polskiej instrukcji użyłem ekstraktu słodowego z puchy, nastawiłem 2 puchy Coopersa plus 2 puchy 1,7kg ekstraktu z WES. Po zmieszaniu okazuje się że brzeczka ma zaledwie niecałe 10Blg. Dodałem szklankę cukru i jest 10Blg i zastanawiam się co teraz począć dalej. Czy sypać cukier, kupić glukozę czy może zostawić to jak jest. Poradźcie proszę to moje pierwsze piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) Zostaw jak jest. Piwa Coopersa wychodzą właśnie jako 10-tki. Pewnie ze względu na temperatury Australijczycy takie piją.... 12stka by ich pewnie z nóg ścięła. A piwa są dobre w smaku... będzie ok. Edytowane 18 Lutego 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 No nie róbcie z nas Australijczyków jakby to Maksiu powiedział Nie ruszam w takim razie już go, następnym razem nastawię coś mocniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynior Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) witam, jestem nowy w temacie domowego piwka W sobote nastawilem wlasnie takie piwko (dziś to jakis 5 dzien) wszystko zgodnie z instrukcją ale nie wiem czy jest z nim okey. bo niestety na dole widać ze się zebral osad z drozdzy ale piany wogule nie wystapila. temp jest okolo 21st. czy brak piany to dobrze czy zle? dzieki wielkie za pomoc pozdrawiam zbynior Edytowane 21 Stycznia 2015 przez zbynior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jesteś pewny, że piany nie było? Zakładając, że piwo przy zadaniu drożdży miało 21st to po dwóch dniach już nie będzie piany. Po dwóch tygodniach zrób pomiar BLG i po kolejnych 2-3 dniach kolejny i jak wynik będzie ten sam to butelkuj i jak se nawarzyłeś to będziesz to pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Pytanie jest może nie bezpośrednio zadane ale chodziło mi o praktykowane rozwiązania, i tu pierwsza Twoja odpowiedź na moje wątpliwości. W instrukcji zaleca się 1kg cukru albo mieszanina suchego ekstraktu i glukozy w proporcjach 500g/300g lub ekstrakt w syropie 1.7kg. Jeśli pytasz czy autorzy instrukcji mają kłopoty z matematyką, to odpowiedź brzmi - tak. a) 1 kg cukru to 1000 gram cukrów dodanych do brzeczki b) mieszanina 500/300 to 800 gram cukrów c) a puszcza 1.7 kg ekstraktu, to jakieś 1440 g cukrów Nie wdająć się szczególy odnośnie zawartości "ciała" w poszczególnych produktach i odfermentowania, spowoduje to, że dodając te produkty do przyjmijmy 20 kg brzeczki otrzymasz: a) wzrost BLG o 4.7 b) wzrost o 3.8 c) wzrost o 6.6 Jak widzisz różnica między skrajnymi przypadkami to prawie 3 BLG. (przyjmując że ekstrakt to 85% cukrów i 15% wody) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynior Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jesteś pewny, że piany nie było? Zakładając, że piwo przy zadaniu drożdży miało 21st to po dwóch dniach już nie będzie piany. Po dwóch tygodniach zrób pomiar BLG i po kolejnych 2-3 dniach kolejny i jak wynik będzie ten sam to butelkuj i jak se nawarzyłeś to będziesz to pić mam przezroczysty pojemnik, nie widac oznak na sciance piany, jedynie na dole widac juz dobre z 0.5 cm osadu z drozdzy, jeszcze w poniedzialek wieczorem bulgotalo poprzez rurke czyli trzymac je okolo 2 tygodni na pierwszym etapie fermentacji? w instrukcji bylo ze niby 7 dni ... pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Cyneq - wykopałeś mój post prawie w trzecią rocznicę! Gratuluję i dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Po prostu sprawdź jaki jest poziom BLG tego piwa i będziesz wiedział czy jest już po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Cyneq - wykopałeś mój post prawie w trzecią rocznicę! Gratuluję i dziękuję za odpowiedź Coż, wątek ktoś niedawno odkopał, ja się w nekrofilię zwykle nie bawię Ale skoro coś było niezamknięte i niewyprostowane do konca, wolałem wyjaśnić. Okropnie dużo ludzi boi się prostej matematyki, może dlatego że w podstawówce straszą że proporcja to coś okropnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się