Makaron Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Wracam powoli do BJCP, czas zacząć korektę i przeliczenia na nasze jednostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Wracam powoli do BJCP, czas zacząć korektę i przeliczenia na nasze jednostki. Super, jeśli chodzi o °Blg, ale powiedz jakim wzorem to przeliczasz? Przy wyższych gęstościach różnice mogą być 0,5°Blg. No i pytanie czy kolor powinno się przeliczać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Co do gęstości to korzystam z konwertera w Promashu, a kolorystyke na podstawie wzoru EBC=1.97 *SRC. Kolor jest opisany w opisie, a kolorystyka SRC czy EBC to tylko jest używana przy obliczaniu koloru w przypadku tworzenia receptury. Pozatym wersja oryginalna też jest zamieszczona więc można sobie samemu porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Co do gęstości to korzystam z konwertera w Promashu, Ok. Jeśli się bardzo rozjedzie, to się najwyżej poprawi. Ale zakładam, że Promash dobrze to przelicza. a kolorystyke na podstawie wzoru EBC=1.97 *SRC. No własnie... pytanie czy kolor powinien być przeliczany. Mam wrażenie, że tak się przyjęło, że kolor słód jest podawany w EBC a kolor piwa w SRM. A zresztą... Pozatym wersja oryginalna też jest zamieszczona więc można sobie samemu porównać. oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 No to jak zostawiać w SRC, czy przeliczać EBC? Bo mnie to wszystko jedno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 W Polsce browary przemysłowe stosują skalę EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Przypominam, że nie nadal nie mamy pewności jakim wzorem przeliczać SRM na EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Czy ktoś się orientuje, jaka jest definicja skali SRM? EBC wylicza się z absorbancji, bić może SRM także. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się