Skocz do zawartości

Tłumaczenia i korekta.


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam powoli do BJCP, czas zacząć korektę i przeliczenia na nasze jednostki.

Super, jeśli chodzi o °Blg, ale powiedz jakim wzorem to przeliczasz? Przy wyższych gęstościach różnice mogą być 0,5°Blg.

No i pytanie czy kolor powinno się przeliczać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do gęstości to korzystam z konwertera w Promashu, a kolorystyke na podstawie wzoru EBC=1.97 *SRC.

Kolor jest opisany w opisie, a kolorystyka SRC czy EBC to tylko jest używana przy obliczaniu koloru w przypadku tworzenia receptury. Pozatym wersja oryginalna też jest zamieszczona więc można sobie samemu porównać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do gęstości to korzystam z konwertera w Promashu,

Ok. Jeśli się bardzo rozjedzie, to się najwyżej poprawi. Ale zakładam, że Promash dobrze to przelicza. :)

a kolorystyke na podstawie wzoru EBC=1.97 *SRC.

No własnie... pytanie czy kolor powinien być przeliczany.

Mam wrażenie, że tak się przyjęło, że kolor słód jest podawany w EBC a kolor piwa w SRM.

A zresztą...

Pozatym wersja oryginalna też jest zamieszczona więc można sobie samemu porównać.

oczywiście :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.