Skocz do zawartości

Produkcje Tadzika


Tadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Nr 47 Fruit Wheat 12,5°blg 08.05.2016

 

3kg Pszenica

2kg Pilzno

0,1kg Caramalt

 

Zacieranie:
62°C - 30 min, 68°C - 45 min, bez mashoutu.

 

Chmielenie (szyszka):

50g Kazbek - w zacierze

25g Kazbek - 60 min

25g Kazbek - 30 min

Mech

 

Wyszło jakieś 20l, 12,5°blg

Zadana gęstwa FM52.

16.05 przelane na cichą. Końcem burzliwej dostało ok. 1,5kg truskawek.

Na cichej otrzymało kolejne porcje truskawek, coś ok 3-4kg.

23.05 rozlane do butelek wraz z 130g glukozy, wyszło zaledwie 15l ze względu na ogromne straty w samych owocach.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 48 SMaSH IPA 16°blg 22.05.2016

 

4kg Pale Halcyon

 

Zacieranie:
62°C - 45 min, 72°C - 25 min, bez mashoutu.

 

Chmielenie:

78g Citra - 60 min

50g Citra - 30 min

50g Citra - 15 min

 

Wyszło 12l, 16°blg

Zadane uwodnione US-05.

29.05 przelane na cichą, po czym dostało sporą porcję Citry na zimno.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnia warka w tym "sezonie"  :)

 

Nr 49 Coffee Stout 15°blg 29.05.2016

 

4kg Maris Otter

1kg prażona pszenica

0,3kg CaraAroma

0,3kg Carafa III (zwykła i special)

0,2 palony

 

Zacieranie:
65°C - 60 min, 72°C - 15 min, bez mashoutu.

 

Chmielenie:

26g Agnus - 60 min

20g Agnus - 35 min

35g Agnus - 10 min

100g Gardelli Konikona dodane w chłodzeniu.

 

Wyszło 23l, 15°blg czyli jak na mnie cudowna wydajność.

Zadana gęstwa US-05.

Na 48h ciechej dostało kolejne 100g powyższej kawy.

10.06 zabutelkowane z 95g cukru.

 

Szału to nie ma. Piwo wyszło przede wszystkim zbyt kwaśne, kombinacje z kawą nie dały zadowalającego efektu. Kolejnym razem walnę znowuż do kotła na gotowanie bez chłodzenia. 

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak poprzednia nie była ostatnią, czas na mały jubileusz w kooperacji z Browarem Grabie :)

 

Nr 50 APA 12,5°blg 05.06.2016

 

10kg mieszanka Pale z Pilznem

1kg pszenica

 

Zacieranie:
62°C - 30 min, 72°C - 30 min, podczas drugiej przerwy dodaliśmy 300g Yerba Mate mającej odpowiadać za większość goryczki.

 

Chmielenie:

Chmieliliśmy głównie na aromat 150g Mosaic we whirpoolu

 

Wyszło 62l, 12,5°blg (u mnie fermentuje 20l).

Zadana gęstwa Wyeast German Ale.

Na cichej dostało ponad 12g Lapsanga i prawie 30 Yerby, zabutelkowane 20.06 ze 110g cukru.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czas na małe podsumowanie sezonu. 

 

W końcu udało się uwarzyć więcej niż 5 piw. Do najbardziej udanych należy zaliczyć Dark APA z herbatą (podobne piwo popełniliśmy później w browarze Podgórz), Imperial Baltic Porter czy Fruit Wheat z truskawkami które przebiły się do finału w XIV KPD PSPD. Dość słabe okazało się Wheat Wine i Milk Stout.

 

Kolejny sezon to z pewnością lekkie modyfikacje sprzętu, pomysłów na piwa jak zwykle nie brakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 51 Lambic 13,5°blg 10.07.2016

 

5kg Maris Otter

0,4kg skleikowane płatki pszenne

 

Zacieranie:
68-66°C - 60 min, 72°C - 30 min, 76°C filtracja

 

Chmielenie kompletnie zwietrzałą szyszką, dodatkowo wygrzaną w piekarniku:

50g zacier

35g - 60 min

15g - 15 min

 

Wyszło lekko ponad 20l, 13,5°blg.

Zadane uwodnione Safbrew Abbaye.

Błyskawicznie odfermentwało w okolice 5,5°blg. 12.07 przelane w szklany balon, zaszczepione dzikusami z 3 Fonteinen Oude Geuze.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nr 47 Fruit Wheat 12,5°blg 08.05.2016

 

3kg Pszenica

2kg Pilzno

0,1kg Caramalt

 

Zacieranie:

62°C - 30 min, 68°C - 45 min, bez mashoutu.

 

Chmielenie (szyszka):

50g Kazbek - w zacierze

25g Kazbek - 60 min

25g Kazbek - 30 min

Mech

 

Wyszło jakieś 20l, 12,5°blg

Zadana gęstwa FM52.

16.05 przelane na cichą. Końcem burzliwej dostało ok. 1,5kg truskawek.

Na cichej otrzymało kolejne porcje truskawek, coś ok 3-4kg.

23.05 rozlane do butelek wraz z 130g glukozy, wyszło zaledwie 15l ze względu na ogromne straty w samych owocach.

 

Grand Kurka-Rurka Czempion! :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 52 German Brown 12,5°blg 25.07.2016 - kooperacja z Robertem (Dom Pachnący Żywicą)

 

4,5kg jęczmienny słodowni Roberta

0,2kg Cara 160EBC

0,07kg Carafa Special III

 

Zacieranie:
64-62°C - 30 min, 72°C - 60 min, 78°C filtracja

 

Chmielenie:

33g Magnat - 60 min

25g Perle - 30 min

30g Halleutauer - 15 min

 

Wyszło mało - wydajność pewnie w okolicach 50%, 12,5°blg.

Zadane uwodnione Mangrove Jack's M07.

Z tego co wiem to piwo wyszło zdecydowanie słabo i Robert postanowił je przepędzić. Najwyżej destylat nada się do moczenia płatków na kolejne piwo. 

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W końcu doczekałem się śrutownika. Klasyczna konstrukcja porkerta po przyłączeniu wiertarki ześrutowała prawie 5kg słodu w niecałe 2 minuty. Gdyby w zasypniku była całość to na najwyższych obrotach zjadłby to pewnie w kilkadziesiąt sekund :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 53 100% Peated Ale 15,5°blg 31.07.2016

 

4,3kg Peated 30-45ppm Castle Malting

 

Zacieranie:
64-62°C - 60 min, bardzo lekki wygrzew i filtracja z krótkim wysładzaniem

 

Chmielenie:

72g Perle - 60 min

53g Tradition - 60 min

 

Wyszło 11l, 15,5°blg.

Zadany starter Wyeast 1728 Scottish Ale.

07.08 przelane na cichą. 

16.08 rozlane wraz z 53g cukru.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 54 Wee Heavy 22,5°blg 07.08.2016

 

 

7,5kg Pale

0,4kg Peated 30-45ppm Castle Malting

0,2kg Crystal 160EBC

0,1kg CaraAroma

0,07 Carafa III Special

 

Zacieranie:
64-62°C - 60 min, ~70°C - 60 min

 

Chmielenie:

42g Fuggle - 60 min

38g EKG - 60 min

 

Wyszło 20l, 22,5°blg.

Zadana gęstwa Wyeast 1728 Scottish Ale.

18.08 przelane na cichą, otrzymało 20g dębowych, średnio opiekanych płatków moczonych w Jameson Whiskey.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 55 Double IPA 18°blg 20.08.2016

 

4,4kg Pale

 

Zacieranie:
66-64°C - 60 min, ~72°C - 20 min

 

Chmielenie:

Goryczka z 60 i 30 min budowana na Magnacie, dodatkowo 30IBU z ekstraktu chmielowego.

Po 30g Simcoe oraz Amarillo na ostatnie 5 min

 

Wyszło 11l, 18°blg.

Zadane rozruszane FM52.

30.08 przelane na cichą, otrzymało po 60g Simcoe i Amarillo, odfermentowało do 8,9%ABV. 

03.09 rozlana dyszka z 55g cukru.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nr 56 New England IPA 17°blg 23.10.2016

 

2kg Pale

2kg Pils

0,4kg Płatki kukurydziane

 

Zacieranie:
66-64°C - 80 min, bez mashoutu

 

Chmielenie:

Goryczka z 60 min na 90g Columbus

Simcoe, Amarillo, Citra i Chinook właściwie tylko na koniec dla smaku i aromatu, całość też w okolicach lekko powyżej 100g. 

 

Wyszło trochę ponad 11l, 17°blg.

Zadane Wyeast 1318.

Amarillo, Simcoe i Citra zapodane w ilości ok 100g na 3 dni cichej.

20.11 zabutelkowane 10l wraz z 63g cukru oraz 17ml aromatów (mandarynka, grajpfrut i yuzu).

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile będzie miało IBU? ;D

Trudno określić, zależy którą korektę obliczania zastosować. Ale raczej nie jakieś masakryczne, mocniejsze planuje w kolejnej warce - wszystko zależy od tego jak ta wyjdzie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 57 New England DIPA 19°blg 05.11.2016

 

5kg Pale

 

Zacieranie:
68-65°C - 60 min, bez mashoutu

 

Chmielenie:

100g Warrior na 60 min goryczki

Amarillo i Citra na 30 min, Chinook i Simcoe na wyłączenie palnika. 

 

Wyszło przeszło 11l, 19°blg.

Zadana gęstwa London Ale III.

27.11 przelane na cichą, otrzymało solidne 100g Amarillo.

Zabutelkowane 09.12 wraz ze 67g cukru.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.