Tadzik Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 A jak dodawałes kokosa? 150g chipsów kokosowych bezpośrednio na całą cichą. Bez żadnych kombinacji z patelnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 chipsy to to samo co wiórki? U mnie wiórki o lekkim podpieczeniu w piekarniku miały dużo mocniejszy aromat niż bez podpiekania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Nie. Chipsy to nie drobnica tylko takie przynajmniej 0,5x0,5cm, pachną dużo lepiej już same w sobie niż wióry. O pianę się nie bałem, jest lepiej niż przyzwoita. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) Nr 47 Fruit Wheat 12,5°blg 08.05.2016 3kg Pszenica 2kg Pilzno 0,1kg Caramalt Zacieranie:62°C - 30 min, 68°C - 45 min, bez mashoutu. Chmielenie (szyszka): 50g Kazbek - w zacierze 25g Kazbek - 60 min 25g Kazbek - 30 min Mech Wyszło jakieś 20l, 12,5°blg Zadana gęstwa FM52. 16.05 przelane na cichą. Końcem burzliwej dostało ok. 1,5kg truskawek. Na cichej otrzymało kolejne porcje truskawek, coś ok 3-4kg. 23.05 rozlane do butelek wraz z 130g glukozy, wyszło zaledwie 15l ze względu na ogromne straty w samych owocach. Edytowane 24 Maja 2016 przez Tadzik drakon i luki161 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) Nr 48 SMaSH IPA 16°blg 22.05.2016 4kg Pale Halcyon Zacieranie:62°C - 45 min, 72°C - 25 min, bez mashoutu. Chmielenie: 78g Citra - 60 min 50g Citra - 30 min 50g Citra - 15 min Wyszło 12l, 16°blg Zadane uwodnione US-05. 29.05 przelane na cichą, po czym dostało sporą porcję Citry na zimno. Edytowane 30 Maja 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Będzie gorzko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Będzie gorzko Już jest bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Ostatnia warka w tym "sezonie" Nr 49 Coffee Stout 15°blg 29.05.2016 4kg Maris Otter 1kg prażona pszenica 0,3kg CaraAroma 0,3kg Carafa III (zwykła i special) 0,2 palony Zacieranie:65°C - 60 min, 72°C - 15 min, bez mashoutu. Chmielenie: 26g Agnus - 60 min 20g Agnus - 35 min 35g Agnus - 10 min 100g Gardelli Konikona dodane w chłodzeniu. Wyszło 23l, 15°blg czyli jak na mnie cudowna wydajność. Zadana gęstwa US-05. Na 48h ciechej dostało kolejne 100g powyższej kawy. 10.06 zabutelkowane z 95g cukru. Szału to nie ma. Piwo wyszło przede wszystkim zbyt kwaśne, kombinacje z kawą nie dały zadowalającego efektu. Kolejnym razem walnę znowuż do kotła na gotowanie bez chłodzenia. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Jednak poprzednia nie była ostatnią, czas na mały jubileusz w kooperacji z Browarem Grabie Nr 50 APA 12,5°blg 05.06.2016 10kg mieszanka Pale z Pilznem 1kg pszenica Zacieranie:62°C - 30 min, 72°C - 30 min, podczas drugiej przerwy dodaliśmy 300g Yerba Mate mającej odpowiadać za większość goryczki. Chmielenie: Chmieliliśmy głównie na aromat 150g Mosaic we whirpoolu Wyszło 62l, 12,5°blg (u mnie fermentuje 20l). Zadana gęstwa Wyeast German Ale. Na cichej dostało ponad 12g Lapsanga i prawie 30 Yerby, zabutelkowane 20.06 ze 110g cukru. Edytowane 24 Czerwca 2016 przez Tadzik FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Czas na małe podsumowanie sezonu. W końcu udało się uwarzyć więcej niż 5 piw. Do najbardziej udanych należy zaliczyć Dark APA z herbatą (podobne piwo popełniliśmy później w browarze Podgórz), Imperial Baltic Porter czy Fruit Wheat z truskawkami które przebiły się do finału w XIV KPD PSPD. Dość słabe okazało się Wheat Wine i Milk Stout. Kolejny sezon to z pewnością lekkie modyfikacje sprzętu, pomysłów na piwa jak zwykle nie brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Nr 51 Lambic 13,5°blg 10.07.2016 5kg Maris Otter 0,4kg skleikowane płatki pszenne Zacieranie:68-66°C - 60 min, 72°C - 30 min, 76°C filtracja Chmielenie kompletnie zwietrzałą szyszką, dodatkowo wygrzaną w piekarniku: 50g zacier 35g - 60 min 15g - 15 min Wyszło lekko ponad 20l, 13,5°blg. Zadane uwodnione Safbrew Abbaye. Błyskawicznie odfermentwało w okolice 5,5°blg. 12.07 przelane w szklany balon, zaszczepione dzikusami z 3 Fonteinen Oude Geuze. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Nr 47 Fruit Wheat 12,5°blg 08.05.2016 3kg Pszenica 2kg Pilzno 0,1kg Caramalt Zacieranie: 62°C - 30 min, 68°C - 45 min, bez mashoutu. Chmielenie (szyszka): 50g Kazbek - w zacierze 25g Kazbek - 60 min 25g Kazbek - 30 min Mech Wyszło jakieś 20l, 12,5°blg Zadana gęstwa FM52. 16.05 przelane na cichą. Końcem burzliwej dostało ok. 1,5kg truskawek. Na cichej otrzymało kolejne porcje truskawek, coś ok 3-4kg. 23.05 rozlane do butelek wraz z 130g glukozy, wyszło zaledwie 15l ze względu na ogromne straty w samych owocach. Grand Kurka-Rurka Czempion! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Nr 52 German Brown 12,5°blg 25.07.2016 - kooperacja z Robertem (Dom Pachnący Żywicą) 4,5kg jęczmienny słodowni Roberta 0,2kg Cara 160EBC 0,07kg Carafa Special III Zacieranie:64-62°C - 30 min, 72°C - 60 min, 78°C filtracja Chmielenie: 33g Magnat - 60 min 25g Perle - 30 min 30g Halleutauer - 15 min Wyszło mało - wydajność pewnie w okolicach 50%, 12,5°blg. Zadane uwodnione Mangrove Jack's M07. Z tego co wiem to piwo wyszło zdecydowanie słabo i Robert postanowił je przepędzić. Najwyżej destylat nada się do moczenia płatków na kolejne piwo. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 W końcu doczekałem się śrutownika. Klasyczna konstrukcja porkerta po przyłączeniu wiertarki ześrutowała prawie 5kg słodu w niecałe 2 minuty. Gdyby w zasypniku była całość to na najwyższych obrotach zjadłby to pewnie w kilkadziesiąt sekund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Nr 53 100% Peated Ale 15,5°blg 31.07.2016 4,3kg Peated 30-45ppm Castle Malting Zacieranie:64-62°C - 60 min, bardzo lekki wygrzew i filtracja z krótkim wysładzaniem Chmielenie: 72g Perle - 60 min 53g Tradition - 60 min Wyszło 11l, 15,5°blg. Zadany starter Wyeast 1728 Scottish Ale. 07.08 przelane na cichą. 16.08 rozlane wraz z 53g cukru. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Tadzik WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Nr 54 Wee Heavy 22,5°blg 07.08.2016 7,5kg Pale 0,4kg Peated 30-45ppm Castle Malting 0,2kg Crystal 160EBC 0,1kg CaraAroma 0,07 Carafa III Special Zacieranie:64-62°C - 60 min, ~70°C - 60 min Chmielenie: 42g Fuggle - 60 min 38g EKG - 60 min Wyszło 20l, 22,5°blg. Zadana gęstwa Wyeast 1728 Scottish Ale. 18.08 przelane na cichą, otrzymało 20g dębowych, średnio opiekanych płatków moczonych w Jameson Whiskey. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) Nr 55 Double IPA 18°blg 20.08.2016 4,4kg Pale Zacieranie:66-64°C - 60 min, ~72°C - 20 min Chmielenie: Goryczka z 60 i 30 min budowana na Magnacie, dodatkowo 30IBU z ekstraktu chmielowego. Po 30g Simcoe oraz Amarillo na ostatnie 5 min Wyszło 11l, 18°blg. Zadane rozruszane FM52. 30.08 przelane na cichą, otrzymało po 60g Simcoe i Amarillo, odfermentowało do 8,9%ABV. 03.09 rozlana dyszka z 55g cukru. Edytowane 4 Września 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Nr 56 New England IPA 17°blg 23.10.2016 2kg Pale 2kg Pils 0,4kg Płatki kukurydziane Zacieranie:66-64°C - 80 min, bez mashoutu Chmielenie: Goryczka z 60 min na 90g Columbus Simcoe, Amarillo, Citra i Chinook właściwie tylko na koniec dla smaku i aromatu, całość też w okolicach lekko powyżej 100g. Wyszło trochę ponad 11l, 17°blg. Zadane Wyeast 1318. Amarillo, Simcoe i Citra zapodane w ilości ok 100g na 3 dni cichej. 20.11 zabutelkowane 10l wraz z 63g cukru oraz 17ml aromatów (mandarynka, grajpfrut i yuzu). Edytowane 20 Listopada 2016 przez Tadzik buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ile będzie miało IBU? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ile będzie miało IBU? ;D Trudno określić, zależy którą korektę obliczania zastosować. Ale raczej nie jakieś masakryczne, mocniejsze planuje w kolejnej warce - wszystko zależy od tego jak ta wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 11l 17°Blg i 90g na goryczke to wyjdzie powyżej 250IBU ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 W teorii może i by wyszło. W praktyce wątpię, zaś wyczuwalne jeszcze mniejsze będzie przy takiej kontrze (zacieranie dość słodkie, spora mętność, słodycz kukurydzy oraz cytrusów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Nr 57 New England DIPA 19°blg 05.11.2016 5kg Pale Zacieranie:68-65°C - 60 min, bez mashoutu Chmielenie: 100g Warrior na 60 min goryczki Amarillo i Citra na 30 min, Chinook i Simcoe na wyłączenie palnika. Wyszło przeszło 11l, 19°blg. Zadana gęstwa London Ale III. 27.11 przelane na cichą, otrzymało solidne 100g Amarillo. Zabutelkowane 09.12 wraz ze 67g cukru. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się