pablokrak Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Witam . Mam za sobą kilkanaście warek warzonych jedynie na suchych drożdżach . Moimi ulubionymi piwkami są piwka pszeniczne , a więc drożdże WB-06 . Z moich skromnych doświadczeń wynika że drożdże te ( a potem gęstwa po nich ) swoje walory smakowe zachowują jedynie na kilka warek . Do następnej wareczki mojej pszenicy zamówiłem Wyeast 3068 , z których chciałbym zrobić kilka skosów . Przeczytałem już kilka artykułów na ten temat , lecz pozostaje kilka wątpliwości . 1. Czy lepiej zaszczepić skos drożdżami prosto z saszetki ( po aktywacji , gotowy do zadania do , brzeczki ) czy może już gęstwę po fermentacji burzliwej ? 2 . Jaką ilość drożdży użyć na skos ? 3 . Jak przebiega proces przeszczepiania skosu ? 4 . Gdzie w Krakowie można nabyć probówki , ezę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Witam . Mam za sobą kilkanaście warek warzonych jedynie na suchych drożdżach . Moimi ulubionymi piwkami są piwka pszeniczne , a więc drożdże WB-06 . Z moich skromnych doświadczeń wynika że drożdże te ( a potem gęstwa po nich ) swoje walory smakowe zachowują jedynie na kilka warek . Do następnej wareczki mojej pszenicy zamówiłem Wyeast 3068 , z których chciałbym zrobić kilka skosów . Przeczytałem już kilka artykułów na ten temat , lecz pozostaje kilka wątpliwości . 1. Czy lepiej zaszczepić skos drożdżami prosto z saszetki ( po aktywacji , gotowy do zadania do , brzeczki ) czy może już gęstwę po fermentacji burzliwej ? 2 . Jaką ilość drożdży użyć na skos ? 3 . Jak przebiega proces przeszczepiania skosu ? 4 . Gdzie w Krakowie można nabyć probówki , ezę ? Temat został szczegółowo opisany tu jeśli nie dotarłeś do niego to sie zapoznaj, wydaje mi sie że odpowie na wszystkie twoje pytania z wyjątkiem 4 http://www.browar.bi...hp?id=110&str=1 edit Ezę można zrobić samemu np. z drutu KO, jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż zakup całej paczki ez z tworzywa sztucznego. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ezę można zrobić samemu np. z drutu KO, jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż zakup całej paczki ez z tworzywa sztucznego. lepiej nie - podczas wyżarzania będzie się utleniać. Na ezy najlepsza jest platyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Tu masz ezy http://allegro.pl/ezy-o-pojemnosci-10-ul-sterylne-i2078628321.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 te są jednorazowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) lepiej nie - podczas wyżarzania będzie się utleniać. Na ezy najlepsza jest platyna. Jakie zagrożenia dla procesu będzie miało utlenianie się ezy . Doczytałem że na eze nadaje się drut kantalowy. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 tlenki chromu i niklu nie są zdrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Czy takie probówki http://www.equimed.pl/product_info.php/cPath/118_270/products_id/4124 będą dobre na skosy . Może ktoś ma inne lepsze rozwiązanie lub dostawcę. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 ja preferuję szklane i sterylizację z pożywką w szybkowarze, tutaj możesz wlać sterylne podłoże do probówek, ale to więcej razy zamykasz i otwierasz i większe ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Czyli takie http://allegro.pl/probowka-szklana-16x100mm-z-gwintem-i-nakretka-i2037187836.html będą bezpieczniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 napisz do sprzedawcy czy są nadają się do sterylizacji w autoklawie. Jeśli tak to będą super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) lepiej nie - podczas wyżarzania będzie się utleniać. Na ezy najlepsza jest platyna. W zasadzie nie wiem czy to stal KO pisało że szlachetna http://www.bionovo.p...dukty-1-83.html dla porównania są też podane ceny ez platynowych. Wiktor czy te tlenki są bardziej szkodliwe i w większych ilościach je pochłoniesz od tych pochłanianych podczas gotowania w garze z aluminium, albo związków z instalacji miedzianej lutowanej cyną? Edytowane 27 Stycznia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Właśnie wróciłem z objazdu po sklepach z artykułami laboratoryjnymi . Udało mi się kupić probówki szklane z gumowymi korkami i plastikowe z zatyczkami . Odwiedziłem trzy sklepy i w żadnym ez ( ezów ? ) nie spotkałem , podobno tylko na zamówienie . Jak przedstawiłem sytuację sprzedawcy w ostatnim ze sklepów to powiedział mi żebym zrobił sobie ezę z drutu miedzianego lub srebrnego . Acha i jeszcze jedno czy zamiast agaru można użyć zwykłej żelatyny spożywczej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Josefik tu nie chodzi o mnie, tylko o drożdże. Tieroo kupił agar jako żelatynę dla wegetarian, spróbuj w tym kierunku poszukać - agar jest dużo lepszy od żelatyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 http://allegro.pl/agar-galaretka-50g-i2077407550.html wysyłka 3,5zl. to szkoda czasu i energii na poszukiwanie w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Josefik tu nie chodzi o mnie, tylko o drożdże. To sprecyzuj jeszcze bardziej, jakie są skutki czy drożdże obumierają, mutują ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) wyciąg z karty charakterystyki tlenku niklu II : 12. INFORMACJE EKOLOGICZNEDziałanie na organizmy wskaźnikowe: Ryby: W obecności soli kobaltu następuje sumowanie się trującego działania obu metali. Przy jednoczesnym występowaniu soli cynku trujące własności obu metali zwielokrotniają się. Niższe organizmy: Dla bakterii Escherichia coli próg szkodliwości występuje przy stężeniu 0,1 mg/dm3. Procesy fermentacji metanowej osadów ściekowych są silnie hamowane, gdy zawartość niklu w uwodnionym osadzie przekracza 500 do 1000 mg/dm3 Ni. Stopień zagrożenia wód: skrajny. wszystkie jony metali ciężkich działają tak, że denaturują białka - które są nie tylko budulcem, ale też katalizują reakcję - np fermentacji czy wzrostu. Oczywiście te tlenki są słabo rozpuszczalne, nie mniej jednak lepiej jest drożdży nie narażać na coś takiego. To tak jakby dawać dzieciom baterie do lizania. edit: sole cynku są w brzeczce - a przynajmniej powinny być dla sprawnego wzrostu drożdży. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Wiktor ale ty mi tu ogólną teorie przytaczasz, a ja pytam konkretnie co sie stanie z drożdżem naniesionym ezą metalową? Używam takiej w praktyce od października i jestem ciekawy czy muszę wszystkie zrobione skosy wyrzucić? Bo wizualnie to są wydaje mi się poprawnie wyrośnięte ale jeszcze ich nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Wiktor ale ty mi tu ogólną teorie przytaczasz, a ja pytam konkretnie co sie stanie z drożdżem naniesionym ezą metalową? Używam takiej w praktyce od października i jestem ciekawy czy muszę wszystkie zrobione skosy wyrzucić? Bo wizualnie to są wydaje mi się poprawnie wyrośnięte ale jeszcze ich nie używałem. nie musisz. platyna ze wzgledu na cene pozostaje teoria w praktyce laboratoryjnej. spokojnie mozna uzywac ezy zrobionej z drutu. Bakterie/drożdże nie taki rzeczy wytrzymuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Pozwolę sobie jeszcze dodać kilka słów od siebie. Wybierając probówki, warto zwrócić uwagę czy zmieszczą się na stojąco do szybkowaru. Czasem drożdże posiane ezą na skosach z żelatyną nie chcą wyrosnąć. Jeśli takie podłoże zaleje się kilkoma kroplami hodowli, to na ogół drożdżaki jednak wyrosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Istnieje jakiś inny sposób sterylizacji probówek ? Nie posiadam szybkowaru i do niczego innego nie jest mi potrzebny. Edytowane 9 Lutego 2012 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Dwie godziny w piekarniku temperaturze minimum 160 stopni Celsiusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Hmm to troszkę lipa bo moje szkiełka są do 120C , przynajmniej tak podawał sprzedawca, a może to z uwagi na zakrętki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska Irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla. Mechanizm działania: pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych; po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji; trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie. W skrócie :gotujesz pod przykryciem (myślę, że przez 20 -30 minut) kolejne 3 dni z rzędu co 24 godziny - . W przerwach zostaje w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach powinno być sterylne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Tak się jeszcze zastanawiam czy można by użyć parowaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się