Bogi Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Wg receptury się piwo warzy i co dalej? Gdzieś publikacja? Nie bardzo rozumiem idei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 26 kwietnia opublikować wyniki z degustacji, jak kto może to kilku niezależnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Wg receptury się piwo warzy i co dalej? Gdzieś publikacja? Nie bardzo rozumiem idei. Po uplywie jakiegos czasu dzielisz sie na stronie swoimi uwagami na temat uwarzonego piwa i porownujesz z opiniami innych. Dodatkowo jesli ktos ze znajomych je uwarzy to fajnie takiego piwa sprobowac i porownac wyniki. W zeszlym roku mialem mozliwosc porownac swoje z 2 innymi i rezultaty byly ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Pomysł dobry, ale żeby tak się wszyscy, którzy będą publikować (w końcu nie każdy ma blog'a) jakoś spiknęli, toby było fajnie. No i ewentualnie z tego konkurs żeby wyniknął na później. Ale musi być wg któregoś z podanych przepisów czy może wpisywać się li tylko w ramy stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Myk polega na tym, że ma być według podanej receptury. Receptura zawsze jest oryginalna historyczna, zawsze jest podane z jakiego browaru i z którego roku, czasem też dokładniejsze dane jak dzień warzenia i schemat partial gyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Mniam...brzmi niezle. 125 IBU, ponad 7% ABV. Chyba tez sie skusze (mala warka). Tylko ciekawe, czy Oktoberfestowi uda sie zwolnic lodowke ferm. na czas ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Hmm.. no to znowu trzeba będzie się pobawić poprzednie IHP2012 robiłem 2 razy - bardzo mi podeszło. W tym widzę problem z chmielem Cluster, ale piszą, że można zastąpić Cascade, więc do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Jedyne czego nie kumam to jesli to ma to byc Burton Ale to dlaczego drozdze WLP013 London Ale a nie WLP023 Burton Ale. Moze podziele warke na 2 fermentatory i zobacze co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Tu kwestia wynika pewnie z tego, że korzysta się konkretnej specyficznej receptury, czyli nie można sobie pozwolić na odstępstwa ani na eksperymenty i jak znam życie to co będzie uwarzone u nas, i w innych krajach, to i tak to wszystko będzie się różnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 W razie czego akurat kończę burzliwą stouta na Wyeast 1028, więc opcjonalnie do rozdania mam gęstwę a ponieważ będe robił tego burtona to mogę nastawić więcej startera :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Tu kwestia wynika pewnie z tego, że korzysta się konkretnej specyficznej receptury, czyli nie można sobie pozwolić na odstępstwa ani na eksperymenty i jak znam życie to co będzie uwarzone u nas, i w innych krajach, to i tak to wszystko będzie się różnić. ale tak ma być: "after all one of the interesting things about the International Homebrew Project is the differences between beers brewed in different places." cały myk polega na tym, żeby wiedzieć jakie odstępstwo wsie zrobiło (chociażby tak jak ja zmienię chmiel) i móc porównać z innymi uczestnikami jaki skutek to miało na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Te drożdże tylko tak się nazywają. W rzeczywistości to jest szczep z Worthington, czyli jak najbardziej Burton on Trent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 "after all one of the interesting things about the International Homebrew Project is the differences between beers brewed in different places." Ale to jest właśnie sedno. W przypadku jakiekolwiek klonowania klon identyczny nie jest możliwy, chyba że ktoś by dysponował identycznymi składnikami, które przez stulecia/dziesięciolecia się nie zmieniły. Można zrobić coś podobnego, ale nie tożsamego. I na tym polega zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Ale to jest właśnie sedno. W przypadku jakiekolwiek klonowania klon identyczny nie jest możliwy, chyba że ktoś by dysponował identycznymi składnikami, które przez stulecia/dziesięciolecia się nie zmieniły. Można zrobić coś podobnego, ale nie tożsamego. I na tym polega zabawa. Mamy takie samo zdanie tylko nie potrafimy się dogadać... oj, trzeba się piwa napić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się