malag201 Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) No to się zaczęło.... Pierwsze moje piwo, mam nadzieje da się wypić. #1 2kg słód pilzneński Strzegom 2kg słód pszeniczny Litovel Woda 50 stopni, po dosypaniu słodów spadło do 48 stopni. 25 minut z mieszaniem zleciało do 45 stopni. Chciałem zrobić przerwę ferulikową, ale 44 stopni nie udało się osiągnąć. 30 minut 63 stopnie 30 minut 72 stopnie 78 i filtracja. 65 minut gotowania w 30 minucie 25g chmielu Lubelskiego i 5g chmielu Magnum. Powstało około 20 litrów brzeczki 12,5blg Próbowałem ostudzic brzeczkę wczoraj na dworze, ale się nie udałó, więc zostawiłem w domu na noc. Rano temperatura brzeczki 28 stopni, więc dorzuciłem drożdże. Mam nadzieję, że ruszy. I oczywiście drożdże to Safebrew S33. Edytowane 8 Lutego 2012 przez malag201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Wróciłem do domu i jeszcze nigdy nie widziałem, żeby tak szybko leciały bąble z rurki, także chyba jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Wróciłem do domu i jeszcze nigdy nie widziałem, żeby tak szybko leciały bąble z rurki, także chyba jest dobrze Jest baaaardzo dobrze Są bąble - jest impreza! Powie Ci to każdy stary wyjadacz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Będzie grało - piwko jak ta lala. Tylko chmielenie dziwne Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Czemu dziwne to chmielenie? Generalnie nie mam żadnego doświadczenia w robieniu piwa, a w programie Qbrew pokazało mi, że takie chmielenie nie przekroczy wartości dla piwa Weizen, dlatego właśnie wrzuciłem taki chmiel na 35 minut człowiek się uczy całe życie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 No to dziś bardzo wolno bulka, albo prawie wcale. Blg 5.5, smakowo pyszne. Coś szybko te drożdże zjadły cukry. Powinienem trzymać tydzień w fermentatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 No to dziś bardzo wolno bulka, albo prawie wcale. Blg 5.5, smakowo pyszne. Coś szybko te drożdże zjadły cukry. Powinienem trzymać tydzień w fermentatorze? Zostaw cały tydzień , jeżeli po tygodniu fermentacja całkowicie ustanie , to butelkuj bez cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Czemu dziwne to chmielenie? Bo zazwyczaj chmieli się na goryczkę (60 minut), smak (30 minut) i aromat (5-0 minut). Do tego przyjęło się, że weizeny najlepiej chmielić jedynie na goryczkę, za to chmielem aromatycznym. Dodatkowo: - zadanie drożdży przy 28°C to nie jest dobry pomysł. Owszem przeżyją, ale fermentacja będzie błyskawiczna, będzie mocno owocowe oraz będzie raczej mocno waliło w dekielek Kac murowany. - nie wiem czy chciałeś zrobić piwo w jakimś konkretnym stylu, bo z zasypu wnioskuję, że celowałeś w pszeniczne, ale drożdże te nie dadzą tych posmaków, których można by oczekiwać od weizena. Za to gwarantuję ci, że piwo wypijesz ze smakiem i będziesz z niego dumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Jeśli chodzi o fermentację, to faktycznie poleciała błyskawicznie. Pierwszego dnia tak szybko bulkało, że jeszcze chyba takiego tempa nie widziałem, a już trochę robię winka. Człowiek popełnia błędy, będę korygował, zwłaszcza, że się dopiero uczę i ciężko ogarnąć całą wiedzę w tydzień Chyba też dlatego napisałem na forum, żebyście komentowali, zawsze się czegoś nauczę więcej/szybciej. A drożdże kupiłem na pierwszy raz najtańsze I dzięki za komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 A drożdże kupiłem na pierwszy raz najtańsze To, że najtańsze nie oznacza, że złe. Jeżeli w przyszłości będziesz chciał się rygorystycznie trzymać stylów to warto poczytać charakterystyki choćby tutaj Często na tych samych drożdżach można uzyskać różne efekty a wszystko zależy od temperatury zadawania i późniejszej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Tak czytam i czytam i wniosek jeden. Musisz więcej czytać. Musisz mieć więcej cierpliwości. Przy piwie lepiej dzień później, niż za wczaśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 A ja do weny dodam tylko, że nie musisz studiować nic nie znaczących dla ciebie artykułów (teraz są niejasne, albo mocno mącą w głowie, później się wszystko rozjaśni i przyjdzie na nie czas) - po prostu przeczytaj z wiki artykuł o zacieraniu (choć pewnie to zrobiłeś), a później poczytaj w dziale Twoje Warzenie boje jakiegoś doświadczonego piwowara. Jeśli nasuną się jakieś wątpliwości - szukaj, a później pytaj. Każdy tak zaczynał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 No kurcze, w końcu prawie całe popołudnie zacierałem, filtrowałem, warzyłem i piwo jest w drodze Staram się jak mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 A ja do weny dodam tylko, że nie musisz studiować nic nie znaczących dla ciebie artykułów (teraz są niejasne, albo mocno mącą w głowie, później się wszystko rozjaśni i przyjdzie na nie czas) - po prostu przeczytaj z wiki artykuł o zacieraniu (choć pewnie to zrobiłeś), a później poczytaj w dziale Twoje Warzenie boje jakiegoś doświadczonego piwowara. Jeśli nasuną się jakieś wątpliwości - szukaj, a później pytaj. Każdy tak zaczynał Widzę, że po części odpowiedź na mojego posta. Tak, artykuły mogą być niejasne, ale pod nimi często znajduje się dyskusja do jakich piw dane drożdże były używane / jakie efekty dawały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Sprawdziłem blg, bo już nic nie bulka i jest 5. W piwie jest sporo mętów, które gromadzą się na dnie i teraz nie wiem, czy zlać na klarowanie, czy butelkować, czy wylać do kibla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Nie spiesz się i nie zaglądaj co chwilę. Na cichą przelej środa/czwartek. Potem daj mu dwa tyg. spokoju bez zaglądania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Ja poradzę Ci tak: po ruszeniu fermentacji, daj fermentorowi tydzień spokoju, potem zmierz blg, jeśli jest blisko założonego odfermentowania - przelej na cichą i zapomnij o nim na 10 dni. Potem zmierz blg w dziennym odstępie - jeśli nie spada, nie ma piany ani żadnych innych oznak fermentacji - butelkuj. Jacki dobrze radzi - przelej na cichą w okolicach środy/czwartku. Też wiem, że najtrudniej się powstrzymać przed zaglądaniem/próbowaniem - człowiek jest po prostu ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Widzę, że po części odpowiedź na mojego posta. Tak, artykuły mogą być niejasne, ale pod nimi często znajduje się dyskusja do jakich piw dane drożdże były używane / jakie efekty dawały Nie do końca Ja po prostu pamiętam swoje początki. Artykuły o flokuacji drożdży, czy wpływu zacierania jednotemperaturowego na odfermentowanie piwa były dla mnie jak czytanie jakichś naukowych artykułów, podczas gdy ja nie wiedziałem gdzie mierzy się temperaturę zacieru, albo jak ma wyglądać wysładzanie... Na wszystko przyjdzie czas, jak kolega poczuje się przy warzeniu swobodnie (przy pierwszych warkach ustawiałem stoper, żeby nie przegapić końca przerwy nawet o minutę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Dziś butelkowanie, zrezygnowałem z cichej fermentacji. Niestety przeszacowałem ilość brzeczki, bo wyszło tego 14l-zabutelkowałem 27 sztuk. Na każdą butelkę 4g cukru. Blg zostało wciąż na 5, czyli słabo odfermentowało. W piwie pływały takie dziwne farfocle białawe, ale szkoda mi było wylewać, może coś z tego piwa będzie, a jak nie, to pierwsze koty za płoty A smakowo w miarę, ale bez gazu, to nie to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Powstało około 20 litrów brzeczki 12,5blg Dziś butelkowanie, zrezygnowałem z cichej fermentacji. Niestety przeszacowałem ilość brzeczki, bo wyszło tego 14l-zabutelkowałem 27 sztuk. Zbyt wysoka temp to i dużo wyparowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Kurna nie spodziewałem się, że aż tyle wyparuje, bo wlałem 22l razem, a jak gotowałem, to pod przykrywką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Coś mi tu matematyka siada. z 22l. przed chmieleniem uzyskałeś 14l. do butelkowania? Czemu tak mało? Czemu zrezygnowałeś z cichej (5°Blg to za dużo przy takim schemacie, będziesz miał przegazowane lub nawet granaty) ? Nie masz fermentatorów z podziałką? Jakiej pojemności masz garnek? Przyłóż się trochę bardziej do pomiarów. ps. Chmieli się bez pokrywki, aby odparować złego ducha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 22l było całej wody, tzn 16l do zacierania, 6 dolałem do chmielenia. Faktycznie muszę sobie podziałkę narysować na fermentatorze, to będę mądrzejszy. A Blg nie ruszyło się od 5 dni, więc może coś schrzaniłem przy zacieraniu? Nie robiłem próby jodowej niestety. W weekend planuję kolejną warkę, tym razem się przyłożę bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 22l gotowanie i zostało tylko 14 l. Jeszcze gotowałeś pod pokrywką. ( to dla mnie dziwne bo by musiało wykipieć, chyba że słabo gotowałeś- na małym gazie) Niech by ci odparowało 2 - 3 l to 5l byłby osad coś nie tak. Chyba że filtracja była coś nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 22l było całej wody, tzn 16l do zacierania, 6 dolałem do chmielenia. Faktycznie muszę sobie podziałkę narysować na fermentatorze, to będę mądrzejszy. A Blg nie ruszyło się od 5 dni, więc może coś schrzaniłem przy zacieraniu? Nie robiłem próby jodowej niestety. Jeżeli dobrze rozumiem to zacierane było w 16l (słód + woda -> przerwy temperaturowe)? Później nastąpiło wysładzanie tymi 6l wody? Czy woda poszła do gara, do brzeczki? Jeżeli odbyła się filtracja bez wysładzania to mamy przyczynę, dużo wody zostało w wysłodzinach (młócie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się