scooby_brew Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 ...co wcale nie znaczy że to będzie złe piwo, tylko po prostu nie typowe "IPA". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 To czemu CP sobie w kulki leci i tak to nazwało, ze względu na amerykańskie chmiele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Zapewne receptura autorska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 A jest to wyraźnie napisane, że to autorska interpretacja stylu. Jak spojrzysz np. na ich altbiera to zrozumiesz o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 No ja mogę powiedzieć, że wszystkie receptury na szkockie ale'e w Polsce są bardzo autorskie Jak szkocja to whisky, jak whisky to wędzone słody ... to 80/- wee heavy musi być wędzony. Podobnie Pinta była podwędzana. W życiu jeszcze nie piłem szkockiego piwa ze słodem wędzonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 No ja mogę powiedzieć, że wszystkie receptury na szkockie ale'e w Polsce są bardzo autorskie Jak szkocja to whisky, jak whisky to wędzone słody ... to 80/- wee heavy musi być wędzony. Podobnie Pinta była podwędzana. W życiu jeszcze nie piłem szkockiego piwa ze słodem wędzonym. A wynika to z czego? Z opisu w BJCP, który wspomina o "wędzonych i torfowych aromatach". Uch! W sumie tylko do amerykańskich styli nie można się przyczepić w klasyfikacji BJCP, cała reszta zawiera uproszczenia, niedomówienia i zwykłe kłamstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Jeszcze jedno pytanko mam co to tej "AIPAy", w tym momencie nie mam czasu robić cichą i chmielenia na zimno. Jakbym olał cichą, to ile czasu trzymać na burzliwej, aż do rozlania do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Aż się sklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Nie wiem jakie doświadczenia mają inni koledzy ja nie wyobrażam sobie porządnej aipy bez chmielenia na zimno. Znajdź więc te 10 minut i przelej na cichą sypnij chmielu, a będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Ok andy jednak za Twoją poradą, przed chwilą przelałem na cichą i dorzuciłem 25g Citry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Dobrze zrobiłeś. IPA/AIPA musi mieć chmiel na cichej. W jaki sposób wrzuciłeś chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 W jaki sposób wrzuciłeś chmiel? Tak jak i przy poprzedniej warce (IPA), jebut na wierzch brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Bardzo dobrze zrobiłeś że dodałeś tego chmielu na cichą. Efekt na pewno mile cię zaskoczy. Ja z chmieleniem na zimno robię tak, że granulat sypię do kubka, zalewam gorącą wodą i robi sie z tego papka która ładnie rozprowadza się w piwie. Potem jak juz mam butelkować to przy przelewaniu na wężyk standardowo zakładam kawałek pończochy. Trochę zabawy z tym jest ale warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Ja cichą zawsze robię w fermentatorze z zamontowanym filtratorem z oplotu i nim sobie ładnie filtruję ten chmiel , Ale chyba muszę zainwestować w pończochę bo później muszę dwa razy przelewać piwo, tak żeby ostatecznie do butelek lać z kranika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 W jakiej temperaturze trzymać to piwo na cichej? Udało mi się skombinować styropian i zrobiłem sobie małą chłodnię (2 zamrożone PETy) i mam teraz 15°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 I co z tą cichą, 15°C to dobra temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Trochę wysoka jak na dolniaka. Cichą lepiej robić w niższej temperaturze niż burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Przecież to górniak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Te 15st będzie ok Jak fermenci to się nie przejmuj Edytowane 26 Lutego 2012 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Znaczy, mogę zrobić i wyższą i niższą. Zastanawiam się czy jest jakaś określona temperatura cichej dla ejli, której warto się trzymać. W zimniejszych warunkach chyba lepiej się będzie klarowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Ja zawsze robię fermentację "górniaków" w niższych przedziałach odpowiedniej dla nich temp./15-17stC/, a piwko wychodzi i smaczniejsze i bardziej klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Ja też fermentuję górniaki w dolnym zakresie temperatury. Dodam że ostatnią aipe ze względów lokalowych przelagerowąłem przez tydzień na balkonie. Według osób które ją piły wyszła bardzo dobra (chociaż to na pewno nie zasługa cichej w niskiej temp) a i piwo wyszło ładnie klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Witam. Podepnę się do tematu Naszła mnie chęć na AIPĘ i prośba o pomoc w chmieleniu. Z chmieli amerykańskich w tym klimacie mam; Cascade, Centennial, Columbus, Crystal, Liberty. Wszystkie po ok 100 gr, natomist zasyp będzie ok 7 kg. Jak by dało się z tego zaplanować jakieś chmielenie bez dodatkowych zakupów to by było badzo fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Witam. Podepnę się do tematu Naszła mnie chęć na AIPĘ i prośba o pomoc w chmieleniu. Z chmieli amerykańskich w tym klimacie mam; Cascade, Centennial, Columbus, Crystal, Liberty. Wszystkie po ok 100 gr, natomist zasyp będzie ok 7 kg. Jak by dało się z tego zaplanować jakieś chmielenie bez dodatkowych zakupów to by było badzo fajnie. Jakby nie patrzeć do AIPY wszystkie amerykanckie chmiele się nadają... poprzeglądaj receptury albo poszczególne zapiski innych piwowarów - na pewno coś znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 (edytowane) Crystal i Liberty nie nadają się do IPA, bo mają bardziej "europejski-kontynentalny" profil, mają smak w stylu Saaz i Hallertau, i nadają się bardziej do lagerów, pszenicznych lub cream ales. Columbus jest czystym chmielem goryczkowym podobnym do Magnum i nadaje się na goryczkę do IPA. Centennial i Cascade dają typowe dla IPA smaki pomarańczy/cytrusów i nadają się na późne chmielenie do IPA. Dopasuj sobie to bardziej dokładnie w programie do odpowiedniej goryczki jaką lubisz: 25g Columbus 60 min 25g Centennial 30 min 25g Cascade 15 min 25g Centennial 10 min 25g Cascade 0 min 25g Centennial na zimno 25g Cascade na zimno Edytowane 15 Lipca 2012 przez scooby_brew sibart 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się