Afghan Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Witam. Mam pewien problem. W kranie mam dość ciepłą wodę i chłodzenie brzeczki staje mi ok. 25oC, a chciałbym zadawać drożdże w trochę niższej temperaturze. Chłodzę też brzeczkę w czasie fermentacji w styropianowej skrzynce i tam utrzymuję coś ok. 19oC. Czy mógłbym na przykład taką schłodzoną brzeczkę do 25oC włożyć na noc do skrzynki styropianowej, schłodzić ją w skrzynce jeszcze trochę i dopiero po kilku godzinach, a najlepiej by pasowało po 24 godzinach, zadać drożdże? Czy będzie to zbędne ryzyko? Edytowane 12 Lutego 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 ryzyko jest zawsze, kiedyś czekałem na schłodzenie ponad 12h i nic sie nie stało. jakie drozdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 ryzyko jest zawsze, kiedyś czekałem na schłodzenie ponad 12h i nic sie nie stało. jakie drozdże? Chodzi ogólnie, ale póki co to używam tylko suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 a nie możesz wystawić na zewnątrz,albo dolać ze 2 litry prawie zamrożonej mineralnej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Wystaw na balkon i się schłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 albo jak masz jeszcze jedno wiadro (ewentualnie jak się zmieści do gara zaciernego),na dno naładuj śniegu i wsadź to z brzeczką w nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 a nie możesz wystawić na zewnątrz,albo dolać ze 2 litry prawie zamrożonej mineralnej ? Na zewnątrz mogę wystawić, ale tkj. pisałem piszę ogólnie. Teraz jest zimno, ale myślę też o tym jak już będzie trochę cieplej. Tym bardziej, że balkon mam od południa i słońce od rana do prawie późnego popołudnia tam świeci. Ale z tą zamrożoną wodą to mogło by być dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 no w lecie to długo bedziesz czekał na schłodzenie , już lepiej zostawić w napełnionej zimna woda wannie (zmrożone pet-y też sie przydadzą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Ja nie raz schładzam do 30°C zostawiam na noc w chłodnym i rano zadaję w 15°C, do tej pory nic się nie przydarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi