ijon Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 (edytowane) Witajcie Dwa dni temu warzyłem portera, ładnie sobie już fermentuje ale obserwuję próbkę i dochodzę do wniosku, że chciałbym żeby był ciemniejszy. Myślicie, że jest jeszcze sens i możliwość go przyciemnić, jeżeli tak to w jaki sposób? Mam barwiący słód, Carafa i czekoladowy pszeniczny. Pozdrawiam Edytowane 14 Lutego 2012 przez ijon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Menzurka przekłamuje kolor i zawsze wydaje się jaśniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Zalej 50g barwiącego 0,5l wody o temperaturze 70°C. Potrzymaj z 10 minut, przelej na sitku ciepłą wodą, zagotuj, ostudź i wlej do wiaderka. Ja tak zrobiłem z pszenicznym czekoladowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Ja badam gęstość refraktometrem i zawsze zlewam sobie kranikiem z pół kieliszka (aby od razu móc spróbować ). Jak wziąłem próbkę z ostatniego portera to też wyglądał koźlakowato, a przy butelkowaniu już ewidentna smoła w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Witajcie Dwa dni temu warzyłem portera, ładnie sobie już fermentuje ale obserwuję próbkę i dochodzę do wniosku, że chciałbym żeby był ciemniejszy. Myślicie, że jest jeszcze sens i możliwość go przyciemnić, jeżeli tak to w jaki sposób? Mam barwiący słód, Carafa i czekoladowy pszeniczny. Pozdrawiam ale po co??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 ale po co??? Sądzę że po to, żeby był ciemniejszy. Mam podobny problem jak kolega, mój schwarz weizen jest za mało schwarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 kopiując coś co zostało stworzone zabijacie kreatywność - biały porter, to jest coś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Lukrecja, ekstrakt barwiący (sinamar), barwnik karmelowy, ciemny cukier inwertowany. Wszystko to było używane do barwienia ciemnych piw, m.in. porterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Menzurka przekłamuje kolor i zawsze wydaje się jaśniejszy. To w czym nie przekłamuje? W fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 A gdzie jest napisane że Porter ma być czarny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Lukrecja, ekstrakt barwiący (sinamar), barwnik karmelowy, ciemny cukier inwertowany. Wszystko to było używane do barwienia ciemnych piw, m.in. porterów. a co to dokładnie ta lukrecja,korzeń surowy,czy wywar zagęszczony z korzenia-zdaje się ,że to czarne jest,tylko czy gdzieś to można kupić. nie sądzę ,żeby tym dało się zabarwic cokolwiek,tym bardziej ciemne piwo,bardziej służy to do aromatyzowania, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 To w czym nie przekłamuje? W fermentorze? oj anteks, anteks, w kuflu nie przekłamuje, w kuflu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 kopiując coś co zostało stworzone zabijacie kreatywność - biały porter, to jest coś! Jasne stouty już były A gdzie jest napisane że Porter ma być czarny? Nigdzie. Ale jak kolega chce, to czemu nie? Niech każdy warzy pod swój gust, a nie pod wytyczne stylów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 A gdzie jest napisane że Porter ma być czarny? Nigdzie Porter to biała rasa słowiańska do bólu. A portera se przyciemniajcie jak Wam się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Porter, jakim ma cel przetrzymanie w 70 stopniach? żeby skrobię rozłożyć (czy w takim wypadku nie trzeba dodać trochę pilzneńskiego?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 (edytowane) a co to dokładnie ta lukrecja,korzeń surowy,czy wywar zagęszczony z korzenia-zdaje się ,że to czarne jest,tylko czy gdzieś to można kupić. nie sądzę ,żeby tym dało się zabarwic cokolwiek,tym bardziej ciemne piwo,bardziej służy to do aromatyzowania, Sproszkowany korzeń lukrecji można kupić w sklepach zielarskich. Oprócz czarnego koloru wnosi trochę słodkości. Receptury jakie widziałem podają dawkowanie po 15-25g do 20l na 10 minut gotowania, więc można spróbować z herbatką. Łatwiejsze w użyciu środki (barwnik karmelowy, ciemny cukier inwertowany) nie dadzą czerni, tylko przyciemnią piwo. Edytowane 15 Lutego 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Nigdzie Porter to biała rasa słowiańska do bólu. A portera se przyciemniajcie jak Wam się podoba Porteru Ty się nie denerwuj wszak wiadomo że nie biała słowiańska, a ukryta opcja niemiecka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Porteru Ty się nie denerwuj wszak wiadomo że nie biała słowiańska, a ukryta opcja niemiecka. "Biała słowiańska" brzmi jak rasa trzody chlewnej. "Biała teutońska" również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 "Biała słowiańska" brzmi jak rasa trzody chlewnej. "Biała teutońska" również. Ty, zgoda nie zaogniaj stosunków między narodami Jak powszechnie wiadomo "zgoda buduje, niezgoda rujnuje". Byłbym bardziej kąśliwy, ale kto wie, kogo Wy tam, w tym Wołominie na Śląsk poszczujecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Sproszkowany korzeń lukrecji można kupić w sklepach zielarskich. Oprócz czarnego koloru wnosi trochę słodkości. Receptury jakie widziałem podają dawkowanie po 15-25g do 20l na 10 minut gotowania, więc można spróbować z herbatką. Łatwiejsze w użyciu środki (barwnik karmelowy, ciemny cukier inwertowany) nie dadzą czerni, tylko przyciemnią piwo. korzeń jest żółtawy i z niego możesz co najwyżej zaparzyć blado-słomkowy napar,do portera dawało się go dla dodania słodyczy (coś koło 50 razy to słodsze od cukru) i zapachu,piłem kiedyś na żołądek ten napar(ohyda straszna),może przy mniejszym stężeniu jest przyjemniejszy w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 50g startej lukrecji dodanej na 10 minut przed końcem warzenia, nadało mojemu porterowi wyraźnego, posmaku słodyczy. Jest to taka słodycz na finiszu. Inaczej tego określić nie potrafię. Dla mnie stały składnik tego rodzaju piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 jest jeszcze takie zielsko stevia,stosuje się to jak słodzik,ileś tam razy słodsze od cukru,bardziej niż lukrecja,w smaku na sucho tak samo paskudnie słodkie jak lukrecja,więc pewnie też mogłoby się nadać do słodzenia piw,sam się nad tym zastanawiałem,tylko problem ile tego dać żeby nie przedobrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 A nie można uwarzyć normalnie bez wydziwiania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 może chmiel w piwie w pewnym okresie też był jakąś fanaberią, a lukrecja w porterze to żadne dziwactwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 A nie można uwarzyć normalnie bez wydziwiania? Wiesz, anteks, to takie pytanie, w którym od razu czai się przytyk. Łatwo tak mówić z perspektywy ponad 200 warek. Co to znaczy "normalnie"? I co to jest "wydziwiactwo"? Jeśli warzysz bez lukrecji, kolendry, kandyzowanych skórek czy innych "dziwactw" to jest "normalnie", a jeśli kto inny eksperymentuje, dodaje to już wydziwia? Zapytaj tych z Żywca czy Okocimia. Z powodzeniem dodają lukrecję do swoich porterów. Zresztą kto powiedział, że jest jeden słuszny sposób warzenia tego gatunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się