zbylon Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jako, że w innym wątku ktoś miał problem, że mało piwa mu wyszło, zastanawiam się jak to jest z tą wodą. Ja na przykład zawsze zużywam równo 27 litrów wody. Mam gar 29l. Przeważnie wychodzi mi z tego 21-22 litry piwa. Jak to jest u Was ?? Mam na myśli przebieg całego procesu zacierania metodą infuzyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Ja 35L na warkę 22.7 L Edytowane 24 Lutego 2012 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) To zależy od warunków warzelni, od ilości i rodzaju słodu. Weź pod uwagę, że różna może być intensywność odparowania, różna chłonność młóta. U mnie to jest 31l wody przy zasypie 4-4.5kg na 21.5l w wiadrze. Edytowane 24 Lutego 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) No właśnie o to pytam. Jakie warki, ile wody, wszystko Edytowane 24 Lutego 2012 przez zbylon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Ja okolo 30L. Na warke 20-23L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Ja zacieram w 20L od razu, potem podczas wysładzania dolewam na różnych etapach 7L Gęstość mam różną. Od dobrej do takiej sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Ja okolo 30L. Na warke 20-23L Ja tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 15l na początek zacierania, 2x3l do infuzji i 10l do wysładzania, w sumie ok.31l, a wychodzi piwa ok.21l. Plus co najmniej drugie tyle do mycia garów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 No to ja tym razem zużyłem też ponad 30 litrów, bo wydawało mi się, że coś mało piwa będzie. Kurde wyszła mi brzeczka 25L 12Blg Z 4.5kg słodów to chyba niezła wydajność ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Całkiem normalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Około 30 litrów na 20-23 litry brzeczki nie pszenicznego. Ok 14 litrów do zacierania, ok. 12 do wysładzania i ok 3,5 litra na podbicie. Ile podbicie ma to dokładnie nie wiem. Zależy od receptury i ilości wody która pozostanie w młócie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się