maxhot Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Pytanie jak działa takie urządzenie ,zalety i wady takiej konstrukcji ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Czemu to ma służyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Z tego co wywnioskowałem w tej grubej rurce jest grzałka która ogrzewa brzeczkę w przepływie.Do tego zestawu jest pompa i elektronika sterująca grzałką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Może to pasteryzator przepływowy? Nie widze sensu podgrzewania brzeczki w rurze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Z boku skrzynki zamocowana jest March Pump, t.j. pompa używana często przez amerykańskich piwowarów domowych. Na przodzie skrzynki - termometr elektroniczny ze sterownikiem. Na górze skrzynki jest elektryczna grzałka przepływowa. Całość jest centralną częścią systemu zacierania RIMS. Oczywiście tak tylko zgaduję z fotografii, ale myślę że na 99% że to jest trafne. Edytowane 26 Lutego 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Studiując np. homebrewtalk przy wątkach o budowie RIMSów często można spotkać się z taką formą grzania- właśnie rura 1 1/2", dwa trójniki, w środku grzałka. http://www.homebrewt...dummies-114997/ Edytowane 26 Lutego 2012 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Takie rozwiązanie sprawdza się w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Schemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Ja bym kontrole temperatury robił zamiast w tym "ogrzewaczu", to raczej w kadzi- bo podejrzewam, że straty ciepła po wyjściu z ogrzewacza sięgają kilku stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 kontrola temperatury jest lepsza w rurze mniejsza bezwładność cieplna cieczy , niż w całej kadzi zaciernej , tak myślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 No tak, ale w rurze wyjdzie Ci powiedzmy te 62C, a po wejściu do kadzi i "dojściu" do słodu może być już np. 56C. Ktoś używa takiego systemu? Jak to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Taki spadek temperatury jest niemożliwy, chyba że garnek będzie 15 metrów od grzałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 albo rurka bardzo cienka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 albo rurka bardzo cienka. Zastanów się nad tym co napisałeś. Gruba rurka działa jak radiator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 ale w cieńszej (mam na myśli średnicę) masz mniej płynu do ochłodzenia. Uczyli mnie kiedyś że cienką rurką jak się coś przesyła to może być tak że po zaizolowaniu będą większe straty. Kiedyś usiałem i policzyłem to - zależy to od jakości izolacji i bardzo mocno od współczynnika wnikania po stronie otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Widocznie się sprawdza skoro montują coś takiego.Co do spadku temperatury zależ jaką drogę pokonuje brzeczka do kadzi zaciernej.Ciekawe jak jest zamontowane to ustrojstwo na kadzi zaciernej,może nie ma brzeczka dużej drogi bo pokonania z grzałki do kotła.Linki do ciekawej strony pierwszy to sklep wszystko dla browaru ale ceny w dolarach . http://www.brewersha...structions.html http://www.brewtroll...tion_manual_3.x http://www.brewtroll...ku.php?id=start Edytowane 28 Lutego 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Cześć Ja bym kontrole temperatury robił zamiast w tym "ogrzewaczu", to raczej w kadzi- bo podejrzewam, że straty ciepła po wyjściu z ogrzewacza sięgają kilku stopni. W ten sposób jest spora szansa że przegrzejesz brzeczkę w grzałce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 (edytowane) Wielu piwowarów za oceanu stosuje takie rozwiązanie,ciekawi mnie dlaczego stosują takie rozwiązanie morze przepływ jest na tyle duży że jest ok.Trzeba pamiętać ze u nich piwowarstwo domowe istnieje o wiele dłużej no i mają świetne pompy nie to co u nas pompa typu polar króluje.Kiedy u nas nikt nie wiedział jak się robi piwo w Ameryce browary domowe powstawały w zawrotnym tempie,no i mieli sporo czasu na wypracowanie technologi dla browarów domowych.Stosuje ogrzewanie przeczki w przepływie bo koćioł do zacierania jest plastikowy coś ale termos. Edytowane 29 Lutego 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się