misiu36100 Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Mam butelki po piwie Grolsch czy takie butelki mogą być ,nadają się do leżakowania w nim piwa. Czytałem że lepsze są brązowe dlaczego proszę o wyjaśnienie bo nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Mam butelki po piwie Grolsch czy takie butelki mogą być ,nadają się do leżakowania w nim piwa. Czytałem że lepsze są brązowe dlaczego proszę o wyjaśnienie bo nie wiem Pewnie, że sie nadają pod warunkiem jednak, że będziesz je trzymał albo w ciemnej piwnicy albo w kartonie. Zielone butelki bowiem przepuszczają więcej światła niż brązowe. Powoduje to szybsze utlenianie się niektórych składników piwa i w efekcie powoduje skunksi zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szanki Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Poza tym akurat, w przypadku butelek od Grolscha, wykonane są z trochę cieńszego szkła niż ciemne butelki, stąd bardziej podatne są na eksplozję. Osobiście posiadam 2 szt. owych butelek i przy przelewaniu do nich piwa z reguły dolewam do 3/4 zawartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Poza tym akurat, w przypadku butelek od Grolscha, wykonane są z trochę cieńszego szkła niż ciemne butelki, stąd bardziej podatne są na eksplozję. Osobiście posiadam 2 szt. owych butelek i przy przelewaniu do nich piwa z reguły dolewam do 3/4 zawartości. bez przesady , butelkowałem wiele bezzwritnych cienkościennych i bez strat:cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szanki Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 a propos owych eksplozji o których pisałem: sam nie uświadczyłem żadnej, podpieram się doświadczeniami innych piwowarów i dlatego mam pytanie: czy w takim razie owe zjawisko eksplozji jest dość powszechne czy raczej jest to rzadkość. Pytam, bo nie chciałbym w tak banalny sposób utracić cennej zawartości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 jeśli piwo dobrze odfermentuje i nie przesadzisz z cukrem to NIC nie wybuchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Ja raz przegazowałam piwo tak, że nie dało się go w żaden sposób nalać do szklanki, ale żadna butelka na szczęście nie pękła. Więc aby doszło do eksplozji to muszą być albo bardzo słabe butelki, albo naprawdę baaaardzo przegazowane piwo. Oczywiście to co pisze Anteks - najważniejsze jest mieć pewność, ze fermentacja już się skończyła oraz stosować surowce do refermentacji z umiarem, dobrze odliczone, odważone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Przy 80 warkach jedna butelka mi pękła. Odpadło denko, ale to był przypadek. Jak piwko jest dobrze odfermentowane i dasz odpowiednią ilość produktów do refermentacji w butelkach, to nie powinno być najmniejszych problemów. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Przy 80 warkach jedna butelka mi pękła. Odpadło denko To raczej wada szkła, prawdziwy wybuch butelki to nie żarty, zniszczenia są poważne, odłamki wbijają się nawet w sufit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi