przemak Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Witam, Chodzi mi po glowie piwo dolnej fermentacji. Zrobilem eksperyment w garazu - nalalem do fermentora zimnej wody z kranu (czyli okolo 15 stopni, jak sadze) i zostawilem w garazu. Postawilem fermentor przy drzwiach (niezbyt szczelnych), temperatura po 24h w miare stabilna, okolo 13 stopni, niestety, 12 nie osiagnelo (mierzone termometrem LCD naklejonym na fermentor). Czy taka temperatura bedzie OK? Jezeli bedzie cieplej, to temperatura w garazu prawdopodobnie troche wzrosnie, czy te 14-15 stopni to jeszcze OK? Jakie beda skutki fermentowania piwa dolnej fermentacji w za wysokiej temperaturze? Na razie i tak nie mam wolnych butelek, wiec poczekam, bedzie zimniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 przy wyższych temparaturach piwo będzie więcej owocowe ale 13-15 jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 1 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 przy wyższych temparaturach piwo będzie więcej owocowe ale 13-15 jest ok OK, czyli robie w garazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Ja bym na twoim miejscu postawił fermentator na posadce i odizolował kocem lub kalimatą. Wahania temp. zwłaszcza w cyklu noc dzień są chyba gorsze od nieco wyższej temp. fermentacji niż optymalna. Za parę dni temperatura spadnie jeszcze bardziej i możesz mieć problem z za niską temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Odswiezam swoj stary watek Ubiegloroczne pilsy wyszly bardzo dobrze, szkoda, ze sa wspomnieniem. Ale nie ma tego zlego, bo sa mrozy, wiec mozna robic kolejne. W garazu moge uzyskac rozne temperatury (w tej chwili, bedzie wiekszy mroz, obniza sie zapewne): okolo 8-9°C na podlodze do ok. 11-12°C na szafce w glebi, i oczywiscie wyzsze tez, glebiej w piwnicy (mierzone termometrem LCD, wiec wiadomo, orientacyjnie). W tej chwili mam w garazu dwa fermentory, jeden na burzliwej, drugi na cichej, rzeczywiscie, burzliwa podwyzsza temperature mniej wiecej o 1°C. Stosuje drozdze S-23, ktorych minimalna temperatura to 11°C. Mam pytanie - czy to sa dane krytyczne, czy mozna (a moze wrecz lepiej) trzymac fermentor na podlodze i fermentowc w temperaturze nizszej? Na czasie mi nie zalezy, moze to potrwac. Czytam, ale jednoznacznej odpowiedzi na to, jaka temperatura lepsza, nie znalazlem. Wydaje sie, ze na forum panuje opinia, ze 8°C to jest dobra temperatura, ale chcialbym sie upewnic. Dziekuje, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 8-10°C to optymalna temperatura dla większości szczepów lagerowych, ale co do s-23 to słyszałem, że lepiej jest je fermetować nieco cieplej ~12°C, żeby lepiej odwentylować siarkę której robią dość dużo. Ale może to tylko plotka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 No fajnie To mi jeszcze zamotales Siarki jest sporo, to fakt W zeszlym roku bylo troche cieplej, mialem okolo 11-12°C i wyszlo ok, zarowno na s23 jak i tych nowych s37/costam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 No dobra, jakby co, na razie przenislem na szafke. Z drugiej strony ma byc wiekszy mroz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Moim zdaniem najlepiej zacząć w 8-9 potem stopniowo podnosić do 12 stopni, po zakończeniu burzliwej przetrzymać 1 dzień w 13 stopni aby zredukować diacetyl. Problemy z zapachami siarkowymi przy dolniakach miałem jak temp. spadła ponizej 8 stopni. Najgorsze że nie łatwo jest upilnować temperatury w takich warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 To nie jest siarka tylko siarkowodór. Wynika to z niedostatecznej ilości substancji odżywczych dla drożdży pod koniec procesu fermentacji. Metod obniżenia lub usunięcia jest kilka, np pożywka pod koniec fermentacji, podniesienie temperatury. Z gotowego piwa można usunąc siarkowodór siarczanem miedzi lub komercyjnym preparatem o nazwie Kupzit firmy Erbsloch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Z gotowego piwa można usunąc siarkowodór siarczanem miedzi lub komercyjnym preparatem o nazwie Kupzit firmy Erbsloch. Zajrzałem do zestawu młodego chemika mojej córki, i jest siarczan miedzi! Ile tego trzeba użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Z gotowego piwa można usunąc siarkowodór siarczanem miedzi lub komercyjnym preparatem o nazwie Kupzit firmy Erbsloch. Zajrzałem do zestawu młodego chemika mojej córki' date=' i jest siarczan miedzi! Ile tego trzeba użyć?[/quote'] 1-5g/hl Ogólnie daj szczyptę, zamieszaj i sprawdź czy zadziała. Testowo można zrobić tak, że do szklanki nalewasz odrobinę piwa i wrzucasz na chwile kawałek miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Siarczan miedzi to substancja szkodliwa! Coder, zastanów się dwa razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 tak jak już pisałem do spożywki idzie cytrynian miedzi. siarczan miedzi można używać jedynie w gorzelnictwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Mam jeszcze węglan miedzi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Polecam lekturę karty Kupzitu http://www.erbsloeh.com/en/datenblatt/WEIN/Kupzit.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 no tak jak pisałem, główny składnik tego preparatu to contains 2 % copper citrate. czyli cytrynian miedzi Mam jeszcze węglan miedzi.... coder, jak najbardziej się nadaje, tylko zobacz czy ma oznaczenie cz. lub cz.d.a bo jak nie to raczej nie do spożywki \ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 8-10°C to optymalna temperatura dla większości szczepów lagerowych, ale co do s-23 to słyszałem, że lepiej jest je fermetować nieco cieplej ~12°C, żeby lepiej odwentylować siarkę której robią dość dużo. Ale może to tylko plotka. Na stronie internetowej Fermentis podaje, zeby lagery fermentowac w 12°C . Dotyczy to zarowno S-23 jak i W34/70. Recommended fermentation temperature: 9C ? 15C, ideally 12C. http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/EN/Saflager_S-23_HB.pdf http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/EN/Saflager_W-3470_HB.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się