wogosz Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) Wielkie dzięki za ten post. Umocniłeś mnie w przekonaniu żę FD rządzi. Zmienię w zamówieniu otwory na szczeliny i będzie w pytkę. Kupie 2 gar i zobaczymy co z tego wyjdzie. Chciałbym się jeszcze zapytać jak duże szczeliny. tzn. jaka ich szerokość? Zdaje się pisałeś, że sito kupujesz w firmie Sitono - jeżeli w Nekli niedaleko Poznania to nie masz wielkiego wyboru. Jak ja tam kupowałem, to najmniejsze sito z nierdzewki miało szczeliny o szer. 1mm. Aluminiowe były o szczelinie 0,7mm. Ja mam nierdzewne ze szczelinami 1X12mm., ale pytaj może mają już wykrojniki z węższymi szczelinami Edytowane 2 Marca 2012 przez wogosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Kolego Leszcz. Gdyby sracz-wężyk był takim genielnym rozwiązaniem to browary już dawno wyrzuciłyby kadzie filtracyjne z sitem. Zgadzam się, że jest to rozwiązanie bardzo praktyczne i bardzo tanie. Jednak ma swoje ograniczenia. Ja mam osobną kadź filtracyjną z sitem do której zacier przenoszę dzbankiem, Też mam wybicie na poziomie 35-40l. i nie widzę w tym żadnych problemów. Zysk jest taki, że brzeczka i wody wysłodkowe spływają do uwolnionej kadzi zaciernej, pełniącej zarazem funkcję kotła warzelnego. Kocioł stoi na palniku i brzeczka cały czas się podgrzewa. W efekcie na końcu wysładzania brzeczka zaczyna wrzeć i tak oszczędzam sporo czasu. Ponadto w kadzi zaciernej mam mechaniczne mieszadło które pracuje tuż nad dnem, co nie byłoby możliwe gdyby pałętał się tam wężyk. Rozumiem, ukorzyłem się, ale też wyjaśniłem, skąd wzięło się moje przekonanie. a w nawiązaniu do sracz-wężyka, moja wypowiedź nie była jak się okazuje pierwsza (sorki za linki z "konkurencyjnego" forum) http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=783151&postcount=11 i wypowiedzi innych na ten temat http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=77978 już nie zaśmiecam więcej i życzę koledze Oxa powodzenia w rozbudowie warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Wężyk to był krok milowy ale w stosunku do pieluszkowania czy też zepsutego wiadra. Sita to inna bajka i rzadko stosowana przez piwowarów domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Moim zdaniem należycie wykonane sito to mercedes filtracji. Reszta to substytuty. Ale należy pamiętać, że źle zaprojektowane czy wykonane sito, ciągle będzie gorsze niż oplot, czy ponacinane rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asz Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 A jak powinno być należycie wykonane sito? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Jednak zamawiam sito. Średnica 497mm wzór perforacji L vI o oczkach 1 mm x 12 mm. Zobaczymy co z tego będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Jednak zamawiam sito. Średnica 497mm wzór perforacji L vI o oczkach 1 mm x 12 mm. Zobaczymy co z tego będzie Czy cena jest tajemnicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Też bym chętnie poznał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Wstępnie wycenili 118zł, z kwasówki. Ale ile wyjdzie jak dostanę paczkę do domu to dokładniej napiszę bo cena może się nieznacznie zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria-n Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 @Qxa Dobrą drogę obrałeś, Podążaj nią. Nie będziesz żałował! Obierz też kierunek w stronę, tylko jednego naczynia do CAŁEJ ZABAWY. Trzeba podążać do przodu, a nie patrzeć całe życie na wężyki od spłuczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 @Qxa Dobrą drogę obrałeś, Podążaj nią. Nie będziesz żałował! Obierz też kierunek w stronę, tylko jednego naczynia do CAŁEJ ZABAWY. Trzeba podążać do przodu, a nie patrzeć całe życie na wężyki od spłuczek. Co złego jest w używaniu kilku naczyń, w browarach też wszystko robią w jednym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 pewnie nic złego, tylko z zasady zajmuje to więcej miejsca. No i najkorzystniej byłoby, gdybyś i pod garem zaciernym i pod warzelnym miał osobne palniki, a to już dodatkowe elementy instalacji. Fakt, że przy jednym garze i jednym palniku mam problem, żeby zabrać się za dekokcję, bo nie chce mi się wymyślać kolejnego źródła ognia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Fakt, że przy jednym garze i jednym palniku mam problem, żeby zabrać się za dekokcję, bo nie chce mi się wymyślać kolejnego źródła ognia. w Kaspar Schulzu też jest grzanie tylko kadzi zacierno-warzelnej i jakoś dekokcję robią, nawet potrójną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria-n Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Dodam do powyższego tylko tyle, że na pewno jest też ekonomiczniej i mniej garów do mycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 w Kaspar Schulzu też jest grzanie tylko kadzi zacierno-warzelnej i jakoś dekokcję robią, nawet potrójną. nie znam, opowiesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Za sito wyszło 98,40zł Jak przyjdzie przesyłka dodam zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Wiktor, jak możesz opisz sposób tego warzenia. Może przetestuję u siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 rzadkie przerzucasz do filtracyjnej, gotujesz gęste, gęste do filtracyjnej, potem z filtracyjnej gęste do zaciernej znów gotujesz itd.. jest więcej roboty i trzeba wygrzewać zacierną i mieć ją dobrze zaizolowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 o u mnie nie realne, bo nie ma filtracyjnej, jest filtr umieszczony w garze przez cały etap zacierania. Tak więc bez kolejnego gara by się nie obeszło, a szczerze powiedzieć, nie wyobrażam sobie takiej zabawy przy powiedzmy 25 kg słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 o u mnie nie realne, bo nie ma filtracyjnej, jest filtr umieszczony w garze przez cały etap zacierania. Tak więc bez kolejnego gara by się nie obeszło, a szczerze powiedzieć, nie wyobrażam sobie takiej zabawy przy powiedzmy 25 kg słodu. chłopaki dają radę przy 180 kg no ale fakt, mają fajną pompę do tej zabawy i mnóstwo elektrozaworów. Jutro będę na eurogastro, wpadnę na stoisko KS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Za sito wyszło 98,40zł Jak przyjdzie przesyłka dodam zdjęcia. I jak sito się sprawuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 I jak sito się sprawuje? No niestety jeszcze się nie sprawuje, bo nie kupiłem nypla i zaworu, ale niebawem poczynię zakup i opiszę co i jak, a nawet filmik zrobię. Widziałem, w browar tour w TV że w którymś tam odcinku mieli identyczne i szło im jak po maśle. Więc liczę że będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 26 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Czekam na opis jak sprawuje się w działaniu ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 (edytowane) Się jeszcze nie sprawuje. Dalej nie kupiłem garnka, zaworu i nypla, ale mam nadzieję niebawem to nastąpi. Jak tylko przerobie garnek i coś będę ważył, poczynię obserwacje, notatki i jakiś filmik. Edytowane 27 Maja 2012 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się