patryk-d Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Witam wszystkich, miałbym prośbę do tych, którzy posiadają wagę. Prosiłbym, aby ktoś przy okazji warzenia, w wolnej chwili zważył ile gram suszonej szyszki chmielu oraz zmielonego słodu mieści się w jednej szklance 250ml. Taka informacja bardzo uławiłaby mi kolejne warzenie i przeliczanie receptur, zwałszcza, że robię małe warki. Znalazłem jedynie wypowiedź Codera na forum browamatora, że jeden kubek to 10g szyszki świeżej, więc miałem jakiś pogląd na chmiel, ale problem był trochę ze słodem, bo gęstością nie odpowiada ani mące, ani kaszy, których przeliczniki łatwo znaleźć, więc nabierałem go na liczbę szklanek, a nie wagę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwu Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) a nie latwiej kupic jakas elektroniczna wage w biedronce? albo chociaz taki standard prlowski do pieczenia, z suwanym odwaznikiem? Edytowane 3 Marca 2012 przez dejwu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Cześć. 5 l butelka po wodzie mineralnej to 3 kg słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Słód słodowi nie równy, np. pszeniczny ma mniejszą obiętość. Kup to: http://allegro.pl/kuchenna-waga-elektroniczna-imperial-do-5kg-i2159585926.html albo coś podobnego, w podobnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Ja używam takiej wagi... ale ta funkcja autoff jest wkurzająca. Jak się spóźnię z dosypywaniem słodu to się zołza wyłącza no i od nowa ważenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 A nie możesz naśrutować do wiaderka i później odważyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Cześć A nie możesz naśrutować do wiaderka i później odważyć? A ja zawsze robię na odwrót ;-) najpierw ważę a później śrutuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Cześć A ja zawsze robię na odwrót ;-) najpierw ważę a później śrutuje A na końcu warzysz Pilzneński trzeba trochę ubić, by 3 kg zmieściły się do butli 5 l, pszeniczny zostawia jakieś pół litra luzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Pilzneński trzeba trochę ubić, by 3 kg zmieściły się do butli 5 l, pszeniczny zostawia jakieś pół litra luzu. No i tu znowu dochodzimy do wniosku, że wygodniej zakupić wagę. 100g więcej/mniej słodu podstawowego to żaden problem, ale przy dozowaniu słodów specjalnych już się robi. Chyba, że ktoś ma w głębokim poważaniu wszelkie style to i odważanie miarkami nie będzie potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Odmierzanie chmielu w/g objętości jest obarczone tak dużą możliwością błędu, że dyskwalifikuje tą metodę szczególnie w przypadku szyszek. Można pokusić się o pomiary objętościowe w przypadku tego samego chmielu (z tej samej partii), ale należy mieć świadomość jakiegoś błędu w pomiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk-d Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Nie mam śrutownika, ani wagi. Warzę proste proste piwa składające się ze słodów podstawowych oraz niewielkiej ilości karmelowego. Prosiłem tylko, żeby ktoś przy okazji, jeśli nie sprawi mu to problemu, zważył ile ma szklanka ześrutowanego słodu, najlepiej piznenskiego i szklanka szyszek chmielowych. Ja wiem, że taka metoda jest obarczona dużą wadą, ale daje jakiś pogląd. Jeśli nikt tego nie napisze, to oczywiście nic się nie stanie, będę warzyć dalej, a ten temat przepadnie w czeluściach archiwum. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Szklanka 230 ml ze śrutowanego monachijskiego wyszła 104 gramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 dużo osób warzy na garście - mi też się zdarzyło, garść przecież zawsze będzie taka sama (no może u stolarzy i drwali to się zmieniać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk-d Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Szklanka 230 ml ze śrutowanego monachijskiego wyszła 104 gramy Dziękuję bardzo, w kwestii słodu o tego typu odpowiedź mi chodziło. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Waga to podstawowe narzędzie piwowara, a termometr posiadasz czy sprawdzasz palcem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Waga to podstawowe narzędzie piwowara, a termometr posiadasz czy sprawdzasz palcem? Anteks o co Ci chodzi przecież browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Jasne, ale opieranie sie na pomiarach na szklanki? Szyszki maja byc całe czy pokruszone, ubite czy luzem.Przy słodzie lub granulacie to jeszcze przejdzie Edytowane 4 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Jasne, ale opieranie sie na pomiarach na szklanki? Szyszki maja byc całe czy pokruszone, ubite czy luzem.Przy słodzie lub granulacie to jeszcze przejdzie Nie ma co tragizować, chłopak się dorobi to sobie kupi i wagę. Ja może nie przy produkcji piwa, ale czasem przy gotowaniu czegoś też liczyłem na szklanki pomimo przepis był wagowo i wszystko wyszło wzorowo. Nie każdy jest na tyle cierpliwy lub zasobny finansowo, że od razu wszystko będzie miał. A jakie zagrożenie jest przy piwie?! Będzie co najwyżej mniej Blg lub więcej, a co do chmielu też ewentualnie będzie zbyt goryczkowe i/lub aromatyczne lub mniej. Piwo i tak będzie smaczne Edytowane 4 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Nie ma co tragizować, chłopak się dorobi to sobie kupi i wagę. Ja może nie przy produkcji piwa, ale czasem przy gotowaniu czegoś też liczyłem na szklanki pomimo przepis był wagowo i wszystko wyszło wzorowo. Nie każdy jest na tyle cierpliwy lub zasobny finansowo, że od razu wszystko będzie miał. A jakie zagrożenie jest przy piwie?! Będzie co najwyżej mniej Blg lub więcej, a co do chmielu też ewentualnie będzie zbyt goryczkowe i/lub aromatyczne lub mniej. Piwo i tak będzie smaczne Po co używać wagę jeśli piwo i tak wyjdzie dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 5zł na wagę nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Po co używać wagę jeśli piwo i tak wyjdzie dobre? Żeby ułatwić sobie życie 5zł na wagę nie ma? A gdzie są za 5 zł? Edytowane 4 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 5zł na wagę nie ma? Kurde przepłaciłem, dałem 25 w Netto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Kurde przepłaciłem, dałem 25 w Netto Ja też, bo też dałem 25 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 A gdzie są za 5 zł? W sklepie "Wszystko za 5zł" Sprzedają tam różny szajs z Chin. Widziałem na wystawie, że mają wagę kuchenną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 http://allegro.pl/listing.php/search?category=10&order=p&sg=1&string=waga+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się