wena Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 To może ta słoninka od GABI http://www.banici.eu/forum/viewtopic.php?f=25&t=904&p=14534#p14534 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Ostatnio sam robiłem karkówkę w musztardzie na soli, a wcześniej jadłem u teściów. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis bardzo prosty: karkówka - duży kawałek, powiedzmy 2 kg musztarda kilogram soli Na blaszkę wysypujemy sól, tak by uzyskać warstwę około 1 centymetra. Ja wcześniej blaszkę wyłożyłem folią aluminiową, by uniknąć problemów z myciem blaszki. Karkówkę smarujemy musztardą - ja użyłem zwykłej roleskiej, ale następnym razem spróbuję z francuską. Opcjonalnie można dodatkowo posypać ziołami prowansalskimi lub tymiankiem. Karkówkę kładziemy na soli i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, na około 2 godziny (aż będzie miękka). Smacznego ! Edytowane 2 Marca 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Moim numerem 1 jest cieniutko pokrojony oscypek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Moim nr1 są uszy świńskie.. Najpierw je gotujemy, potem kroimy na cienkie paski i smażymy we fryturze. R E W E L A C J A.. Edytowane 12 Września 2013 przez Biotit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Przedwczoraj zrobiliśmy hermeliny, weekendu niestety chyba nie przetrwają, bo na weekendową imprezę wpada 8 osób, więc będzie spustoszenie w piwniczce oraz w lodówce - przez konsumpcją zrobię fotę, bo taki słoik ładnie w lodówce wygląda Jak już robiliśmy to i przy okazji zrobiliśmy 3 słoiki małej papryczki pomidorowej nadziewanej fetą z czosnkiem i serkiem śmietankowym, całość zalana oliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Hermeliny robimy zawsze z większym wyprzedzeniem - jak dla nas idealny stan osiągają między 10 i 14 dniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 jak dla nas idealny stan osiągają między 10 i 14 dniem. Nie było nam dane sprawdzić - przetrwały tydzień i w weekend poległy wszystkie. Przetrwał jedynie jeden słok papryczek nadziewanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Na taki przepis dziś wpadłem http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/keks-z-serem-i-musztarda_8722.html Niedługo przetestuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Wczoraj spróbowałem kanapek ze śledziem i uważam, że do piwa mogą być super, choć bardziej pasują do mocniejszych trunków. Na bułkę nakładam kolejno: masło, śledzia, kawałek ogórka kiszonego, plaster jajka na twardo, drobno pokrojoną cebulkę/szczypiorek i na wierzch nakładam majonez. Tak oto powstaje bomba kaloryczna warta grzechu. Przepis wzięty z Cieszyna, może niech miejscowi coś więcej napiszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Ciężko jest podrobić "cieszyńską kanapkę". Sos to nie jest zwykły majonez, jest podobno wyrabiany przez PSS specjalnie do kanapek. Bułka też jest dość specyficzna. Dla tych kanapek ludzie potrafią przyjechać do Cieszyna z daleka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 oj tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Dla tych kanapek jest frekwencja na walnym jest o wiele większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Robił ktoś słone jajka? http://www.instructables.com/id/Salty-Egg-a-beer-snack/ Składniki: - 3 jajka (ugotowane na półtwardo i obrane) - 300ml wody - 1 łyżka cukru - 1 łyżka sosu sojowego 1. Wymieszać wodę, cukier i sos sojowy, zagotować. 2. Włożyć jajka i wyłączyć gaz. 3. Jajka w sosie włożyć do pojemnika (worka) i schować do lodówki na 3-4h. 4. Przekroić na pół i podawać. W lodówce mogą być przechowywane 5-7 dni. Inna wariacja, zamiast sosu sojowego można użyć chili i curry w proszku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Na taki przepis dziś wpadłem http://www.kuchniapl...tarda_8722.html Niedługo przetestuję Zrobiliśmy to w weekend. Jak na nasze podniebienia za mało wyraziste. Kombinujemy co tam powrzucać żeby wyszło ostrzejsze. Tą szynkę chyba podmienimy na jakieś pikantne salami następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akapulko Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 W jesienne wieczory najlepsza przekąska to suszona kiełbaska:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 http://piwnegotowanie.wordpress.com/2013/11/29/do-piwa-i-z-piwem-czyli-nasze-top-5-przekasek/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Kurcze ostatnio pokroiłem 0,5 kg chudego boczku w drobną kosteczkę i usmażyłem na takie twarde skwarki (prawie, że spalone). Nadmiar tłuszczu wytopionego odsączyłem na ręczniku papierowym. Świetnie przypasowało mi to (niestety nie tylko mi ) do wieczornego oglądania telewizora przy piwku, a prostota wykonania niesamowita. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Biniu, spróbuj pokroić taki boczek w cienkie plasterki, połóż go na talerzyku w włóż do mikrofalówki na największej mocy, kiedy tłuszcz się wytopi wyłóż boczek na ręcznik papierowy, odsącz tłuszcz i poczekaj chwilkę aż ochłodnie Można też użyć plasterków salami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Co pasuje do mocnego portera?Chipsy tak sobie.Moze cos smazone /skropione/ z sosem sojowym?To czarne i to:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Czekolada gorzka. Polecam Linda z solą morską lub chilli. jaras i Vami 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) No racja, ze tez nie pomyslalem o gorzkiej czekoladzie. Szybki research pokazal ze bardziej gorzka powinna byc czeko od Wawel a niz Wedla. -- Wlasnie, ekhmm degustuje Zywiec porter pod gorzka czeko z Wedla i pasuje wysmienicie -- Ekhm, zrobilem porownanie gorzkich czeko z Wedla i Wawel-u.Zapach czeko Wawel - slaby mdly,sztuczny;smak cienkawy.Jednak Wedel w tym przedziale cenowym rządzi.Sugerowalem sie, ze Wawel bedzie lepszy bo ma masy kakowej 70% a Wedel 64%.jednak nie ma to odniesienia do smaku i aromatu. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Dobre do piwa są zapiekanki z kiełbasą i żółtym serem. Kiełbasę i ser (1:1) przepuszcza się przez maszynkę do mielenia, dodaje się do tego czosnek i przyprawy (ja daję curry, chilli, pieprz i odrobinę ziół dalmatyńskich) i trochę bułki tartej (sypię do maszynki po mieleniu sera i kiełbasy, żeby się przepchało do końca). Potem trzeba wszystko zagnieść na jedną masę i smarować tym kawałki bagietki (ja kroję na ukośne mini-kromki, bo wtedy powstaje takie "uszko" do trzymania). Potem do piekarnika aż się zarumieni porządnie i gotowe. Można jeść na zimno i na gorąco. Ma to to miliard kalorii, ale jest smaczne, zwłaszcza jak się zapija dobrym piwkiem. Edytowane 26 Grudnia 2013 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Wreszcie skończyliśmy notatkę na blogu, więc mogę się podzielić i polecić, co prawda zakąska to przednia lecz chyba bardziej pod mozniejsze napoje niż piwo. http://parawkuchni.blogspot.com/2014/05/sonina-marynowna-sao-wschodnie-batony.html Sało. Został mi już jeden z trzech słoików, na dniach będę robił zapas na zimę, co by dobrze przeszło przyprawami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Moja ulubioną przekąską do piwa jest ..... salami pleśniowe (takie małe kiełbaski) Można je nabyć w biedronce 100g za 3,99. A czasami są na promocji za 2,99zł Ale też pamiętajmy iż do tak wyśmienitego piwka naszej roboty nie powinno się nic zjadać. Trzeba się smakiem jak i zapachem delektować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Mi tam do piwa bardzo pasuje domowa pieczona kiełbasa. Niestety zawsze jak robię to jest ilość mięsa kupowana tak na oko, przyprawy dawane na smak, więc nie ma żadnego stałego przepisu. Mięso oczywiście parę dni w lodówce zasypane przyprawami i solą peklową (to ważne, bo inaczej te przyprawy niewiele dają). Kwestia, żeby dobrze zmielić, wiadomo słonina drobniej, mięso grubiej, kiedyś mi się zdarzyło zrobić za cienką, to wgl nie trzymała się kupy. Co do przypraw to oczywiście majeranek, pieprz, sól, trochę czosnku i co kto tam lubi. Ja robiłem jeszcze wersję mocno czosnkową - dawałem niemało świeżego czosnku i czosnek niedźwiedzi, oraz wersję pomidorową - z suszonymi pomidorami, mam za sobą zarówno suszone suche i suszone w oleju i chyba jednak moim faworytem są te w oleju. Kiełbasa po upchaniu w jelita na chwilę do gorącej wody, żeby się zamknęła, wtedy podczas pieczenia mniej soków puszcza. Potem pieczenie w piekarniku wedle uznania, niektórzy lubią mniej przypieczoną, niektórzy bardziej. Zdjęć niestety żadnych nie mam, bo od świąt już kiełbasa dawno wyszła, jak będę robił następną to się podzielę. Przy okazji robienia kiełbasy wyszła inna rzecz. Zabrakło jelit, a było jeszcze trochę mięsa do zagospodarowania. No to mięso poszło w worek i do szynkowara, wyszła świetna mielonka. Idealna do piwa. No i jeszcze jedna rzecz, tutaj przydałyby się pewnie zdjęcia, żeby to zobrazować, ale też nie mam. Otóż jajka gotujemy, a potem rozbijamy skorupkę tak, żeby mieć dwie "miseczki", ale rozbijamy ją pionowo. Następnie białko i żółtko rozdrabniamy, dodajemy koperku, pietruszki, soli, pieprzu i pakujemy w te miseczki. No i ostatni etap, smażymy skorupkami w górę. Prosta sprawa, szybko można zrobić, a mi tam pasuje do piwa. Coś w stylu kotletów jajecznych z barów mlecznych, które ja tam zawsze uwielbiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się