Skocz do zawartości

Ciepła piwnica


Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem za niedługo planuję swoją pierwszą warkę i dlatego postanowiłem zmierzyć temperaturę w piwnicy.

To jest zwykła piwnica w bloku, niestety sprawdzając temperaturę prze parę dni zazwyczaj otrzymywałem 14 stopni C czasem dochodziła do 16 stopni.

Z tego co czytałem to takie piwa, które chciałbym warzyć powinny przebywać podczas fermentacji a następnie re fermentacji w butelkach w temperaturach rzędu 7 -10 stopni C.

Mówię tu o Marcowym czy Lagerach. Dlatego martwię się czy w mojej piwnicy nie będzie za ciepło. i Dlatego pytam czy ujdzie taka temperatura czy jednak nie i muszę się rozejrzeć za piwami odpowiednimi dla takich temperatur?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem za niedługo planuję swoją pierwszą warkę i dlatego postanowiłem zmierzyć temperaturę w piwnicy.

To jest zwykła piwnica w bloku, niestety sprawdzając temperaturę prze parę dni zazwyczaj otrzymywałem 14 stopni C czasem dochodziła do 16 stopni.

Z tego co czytałem to takie piwa, które chciałbym warzyć powinny przebywać podczas fermentacji a następnie re fermentacji w butelkach w temperaturach rzędu 7 -10 stopni C.

Mówię tu o Marcowym czy Lagerach. Dlatego martwię się czy w mojej piwnicy nie będzie za ciepło. i Dlatego pytam czy ujdzie taka temperatura czy jednak nie i muszę się rozejrzeć za piwami odpowiednimi dla takich temperatur?

 

Blok w Krakowie ? Jeśli wielka płyta, to powinieneś w zimie mieć stałą 16C, a w lecie osiągniesz stałą 19 niezależnie od warunków. W nowszych blokach, niestety możesz mieć problemy ze taką stabilnością. Do dolnych użyj sprzętu wielokrotnie opisywanego na forum: Udaj się do OBI/LM/Praktiker/Casto i kup styropian 5cm. Zrób skrzynkę , zamocuj taśmą przylepną. do środka dwa PET-y lub wkłady z lodówki turystycznej. Wymiana co 12h pozwoli utrzymać niewielkim kosztem i zaangażowaniem potrzebną temperaturę fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Nowej Hucie mieszkam blok chyba z cegły jest, narazie za waszymi radami w planach mam Kelscha, który zresztą jest w zestawie http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_startowe/zestaw_startowy_-_zaciermistrz_pro

 

Później jak się rozkręcę skorzystam z rady Pieddra i zrobię skrzyneczkę ewentualnie zastanowię się nad przenoszeniem piwa na fermentację na działkę gdzie mam piwniczkę i zapewne są tam niższe temperatury jednak ze względów logistycznych narazie chcę tego uniknąć.

 

Dziękuję za rady :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Blok w Krakowie ? Jeśli wielka płyta, to powinieneś w zimie mieć stałą 16C, a w lecie osiągniesz stałą 19 niezależnie od warunków. W nowszych blokach, niestety możesz mieć problemy ze taką stabilnością. Do dolnych użyj sprzętu wielokrotnie opisywanego na forum: Udaj się do OBI/LM/Praktiker/Casto i kup styropian 5cm. Zrób skrzynkę , zamocuj taśmą przylepną. do środka dwa PET-y lub wkłady z lodówki turystycznej. Wymiana co 12h pozwoli utrzymać niewielkim kosztem i zaangażowaniem potrzebną temperaturę fermentacji.

 

Mi 2 dwulitrowe pety utrzymują temperaturę w zakresie 9-11°C w lodówce styropianowej przez 48 godzin. Jeżeli tobie tylko 12 godzin musisz mieć ją źle uszczelnioną (ja zastosowałem piankę montażową klej i sylikon czyli wszystko co znalazłem w domu :D )

 

W piwnicy teraz mam około 16 stopni. W lecie jest ok 21 i wtedy wymieniam co 1.5 dnia mniej więcej

Edytowane przez rosek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi 2 dwulitrowe pety utrzymują temperaturę w zakresie 9-11°C w lodówce styropianowej przez 48 godzin. Jeżeli tobie tylko 12 godzin musisz mieć ją źle uszczelnioną (ja zastosowałem piankę montażową klej i sylikon czyli wszystko co znalazłem w domu :D )

 

W piwnicy teraz mam około 16 stopni. W lecie jest ok 21 i wtedy wymieniam co 1.5 dnia mniej więcej

 

a być może, może, Wykonałem lodówkę tzw chwilową z eps 200 (posadzkowy 10cm) bez uszczelnienia na aby aby. Ważne że działa i trzyma temperaturę typową dla dolniaków. Przy następnej warce wykonam modyfikację i uszczelnienie.

 

Gelhrid: mój browar jest obok NH (Mistrzejowice). Jeśli chcesz zobaczyć jak można zaaranżować maleńką piwnicę na potrzeby piwa - zapraszam :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.