Gelhrid Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Tak jak pisałem za niedługo planuję swoją pierwszą warkę i dlatego postanowiłem zmierzyć temperaturę w piwnicy. To jest zwykła piwnica w bloku, niestety sprawdzając temperaturę prze parę dni zazwyczaj otrzymywałem 14 stopni C czasem dochodziła do 16 stopni. Z tego co czytałem to takie piwa, które chciałbym warzyć powinny przebywać podczas fermentacji a następnie re fermentacji w butelkach w temperaturach rzędu 7 -10 stopni C. Mówię tu o Marcowym czy Lagerach. Dlatego martwię się czy w mojej piwnicy nie będzie za ciepło. i Dlatego pytam czy ujdzie taka temperatura czy jednak nie i muszę się rozejrzeć za piwami odpowiednimi dla takich temperatur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Niestety to już za wysoka temperatura na lagery. Możesz pomyśleć o lodówce styropianowej, użyć drożdży California lager lub warzyć pseudo lagery np koelsh itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 zrób na drożdżach górnej fermentacji które obsługują ten zakres temperatury,z lagerami daj se luzu jak nie masz warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Bardzo dobra temperatura dla fermentacji piw typu Alt, Kelsch. Niestety bez dodatkowego schłdzania nie da się zrobić żadnego piwa dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Tak jak pisałem za niedługo planuję swoją pierwszą warkę i dlatego postanowiłem zmierzyć temperaturę w piwnicy. To jest zwykła piwnica w bloku, niestety sprawdzając temperaturę prze parę dni zazwyczaj otrzymywałem 14 stopni C czasem dochodziła do 16 stopni. Z tego co czytałem to takie piwa, które chciałbym warzyć powinny przebywać podczas fermentacji a następnie re fermentacji w butelkach w temperaturach rzędu 7 -10 stopni C. Mówię tu o Marcowym czy Lagerach. Dlatego martwię się czy w mojej piwnicy nie będzie za ciepło. i Dlatego pytam czy ujdzie taka temperatura czy jednak nie i muszę się rozejrzeć za piwami odpowiednimi dla takich temperatur? Blok w Krakowie ? Jeśli wielka płyta, to powinieneś w zimie mieć stałą 16C, a w lecie osiągniesz stałą 19 niezależnie od warunków. W nowszych blokach, niestety możesz mieć problemy ze taką stabilnością. Do dolnych użyj sprzętu wielokrotnie opisywanego na forum: Udaj się do OBI/LM/Praktiker/Casto i kup styropian 5cm. Zrób skrzynkę , zamocuj taśmą przylepną. do środka dwa PET-y lub wkłady z lodówki turystycznej. Wymiana co 12h pozwoli utrzymać niewielkim kosztem i zaangażowaniem potrzebną temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelhrid Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 W Nowej Hucie mieszkam blok chyba z cegły jest, narazie za waszymi radami w planach mam Kelscha, który zresztą jest w zestawie http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_startowe/zestaw_startowy_-_zaciermistrz_pro Później jak się rozkręcę skorzystam z rady Pieddra i zrobię skrzyneczkę ewentualnie zastanowię się nad przenoszeniem piwa na fermentację na działkę gdzie mam piwniczkę i zapewne są tam niższe temperatury jednak ze względów logistycznych narazie chcę tego uniknąć. Dziękuję za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Blok w Krakowie ? Jeśli wielka płyta, to powinieneś w zimie mieć stałą 16C, a w lecie osiągniesz stałą 19 niezależnie od warunków. W nowszych blokach, niestety możesz mieć problemy ze taką stabilnością. Do dolnych użyj sprzętu wielokrotnie opisywanego na forum: Udaj się do OBI/LM/Praktiker/Casto i kup styropian 5cm. Zrób skrzynkę , zamocuj taśmą przylepną. do środka dwa PET-y lub wkłady z lodówki turystycznej. Wymiana co 12h pozwoli utrzymać niewielkim kosztem i zaangażowaniem potrzebną temperaturę fermentacji. Mi 2 dwulitrowe pety utrzymują temperaturę w zakresie 9-11°C w lodówce styropianowej przez 48 godzin. Jeżeli tobie tylko 12 godzin musisz mieć ją źle uszczelnioną (ja zastosowałem piankę montażową klej i sylikon czyli wszystko co znalazłem w domu ) W piwnicy teraz mam około 16 stopni. W lecie jest ok 21 i wtedy wymieniam co 1.5 dnia mniej więcej Edytowane 4 Marca 2012 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Mi 2 dwulitrowe pety utrzymują temperaturę w zakresie 9-11°C w lodówce styropianowej przez 48 godzin. Jeżeli tobie tylko 12 godzin musisz mieć ją źle uszczelnioną (ja zastosowałem piankę montażową klej i sylikon czyli wszystko co znalazłem w domu ) W piwnicy teraz mam około 16 stopni. W lecie jest ok 21 i wtedy wymieniam co 1.5 dnia mniej więcej a być może, może, Wykonałem lodówkę tzw chwilową z eps 200 (posadzkowy 10cm) bez uszczelnienia na aby aby. Ważne że działa i trzyma temperaturę typową dla dolniaków. Przy następnej warce wykonam modyfikację i uszczelnienie. Gelhrid: mój browar jest obok NH (Mistrzejowice). Jeśli chcesz zobaczyć jak można zaaranżować maleńką piwnicę na potrzeby piwa - zapraszam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się