miszizaki Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Jestem tu nowy i chciałbym się z wszystkimi przywitać! Właśnie przelałem moją pierwszą warke po fermentacji burzliwe i odkryłem, że fermentetor został tak jakby przeżarty/nadtopiony delikatnie. Zastanawia mnie co się wydarzyło. Najdziwniejsze jest to, że widać wyraźną linie do które poziomu został "strawiony" fermentetor i ta linia jest poniżej poziomu piwa w fermentetorze. Czy możliwe, że zbyt szczelnie zakmnąłem fermentator? A może jakaś inna przyczyna. Ten fermentator był wcześniej użyty jak filtrator i linia przeżarcia odpowiada bardziej poziomowi słodu w czasie filtracji. Może to jakiś trop też. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 No witaj! Od razu z grubej rury pojechałeś ale spróbuję coś napisać. "Przeżarcie" fermentatora w trakcie procesu robienia piwa nie jest możliwe, zacier/brzeczka/piwo to nie kwas solny. Temperatury nawet rzędu 100% nie powinny nadtopić PP. Zrób zdjęcie. Być może to wada materiału którą wcześniej nie zauważyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszizaki Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Dzięki za odpowiedź. Może jak strylizowałem zbiornik pirosiarczanem sodu to stężenie bylo za duże czy coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Co to znaczy "przeżarty"? Może masz myszy Pokaż fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 a co to za wiadro,bo jest typ 33l(plast-box) który się przebarwia(od ciemnych piw),na linii odlewu, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi