miszizaki Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Jestem tu nowy i chciałbym się z wszystkimi przywitać! Właśnie przelałem moją pierwszą warke po fermentacji burzliwe i odkryłem, że fermentetor został tak jakby przeżarty/nadtopiony delikatnie. Zastanawia mnie co się wydarzyło. Najdziwniejsze jest to, że widać wyraźną linie do które poziomu został "strawiony" fermentetor i ta linia jest poniżej poziomu piwa w fermentetorze. Czy możliwe, że zbyt szczelnie zakmnąłem fermentator? A może jakaś inna przyczyna. Ten fermentator był wcześniej użyty jak filtrator i linia przeżarcia odpowiada bardziej poziomowi słodu w czasie filtracji. Może to jakiś trop też. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 No witaj! Od razu z grubej rury pojechałeś ale spróbuję coś napisać. "Przeżarcie" fermentatora w trakcie procesu robienia piwa nie jest możliwe, zacier/brzeczka/piwo to nie kwas solny. Temperatury nawet rzędu 100% nie powinny nadtopić PP. Zrób zdjęcie. Być może to wada materiału którą wcześniej nie zauważyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszizaki Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Dzięki za odpowiedź. Może jak strylizowałem zbiornik pirosiarczanem sodu to stężenie bylo za duże czy coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Co to znaczy "przeżarty"? Może masz myszy Pokaż fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 a co to za wiadro,bo jest typ 33l(plast-box) który się przebarwia(od ciemnych piw),na linii odlewu, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się