Skocz do zawartości

Przeżarty fermentetor


Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tu nowy i chciałbym się z wszystkimi przywitać!

Właśnie przelałem moją pierwszą warke po fermentacji burzliwe i odkryłem, że fermentetor został tak jakby przeżarty/nadtopiony delikatnie. Zastanawia mnie co się wydarzyło. Najdziwniejsze jest to, że widać wyraźną linie do które poziomu został "strawiony" fermentetor i ta linia jest poniżej poziomu piwa w fermentetorze. Czy możliwe, że zbyt szczelnie zakmnąłem fermentator? A może jakaś inna przyczyna. Ten fermentator był wcześniej użyty jak filtrator i linia przeżarcia odpowiada bardziej poziomowi słodu w czasie filtracji. Może to jakiś trop też.

Pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No witaj!

Od razu z grubej rury pojechałeś ;) ale spróbuję coś napisać.

 

"Przeżarcie" fermentatora w trakcie procesu robienia piwa nie jest możliwe, zacier/brzeczka/piwo to nie kwas solny.

Temperatury nawet rzędu 100% nie powinny nadtopić PP.

Zrób zdjęcie. Być może to wada materiału którą wcześniej nie zauważyłeś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.