dentharg Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) Witajcie. Mam taki problem. Ustawiłem sobie teoretyczną wydajność w BS2 na 80%. Problem jest taki, że mierzona rzadko wychodzi powyżej 70. Ostatnio robiłem wariację nt. American IPA, fly sparge. Mam gar ca. 18L więc robię tak: 1. Staram się by ze słodami do zacierania było max 16L objętości 2. Wysładzam wodą wskazaną przez BS2 (zazwyczaj ok 5L) + Top up kettle - mniej/więcej 12-15L. 3. Ok. 16L chmielę, a to co jest ponad z wysładzania gotuję i dodaję do fermentora. Zazwyczaj nie mierzę na bieżąco gęstości, tylko to co uzupełnione do rozmiaru warki (20L) wodą. Przy AIPA, licząc 80% wydajność, wg. BS2 powinienem uzyskać 1,070 OG. A ja miałem ledwo 1,058. Zacieru ok 16L. Wysładzałem 15L wody, nachmielonego wyszło 14.5L + 3L niechmielonego + 2.5L wody do fermentora jako uzupełnienie. Poradźcie gdzie schrzaniłem sprawę. Mam płytę szklaną i trochę się cykam postawić na niech 30L gar z 20L i słodami -- stąd takie manewry. PS. Niestety nie udaje się załączyć pliku receptury. Link: http://dl.dropbox.co...91374/aipa.bsmx Dzięki! Edytowane 12 Marca 2012 przez dentharg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Mam taki problem. Ustawiłem sobie teoretyczną wydajność w BS2 na 80%. Problem jest taki, że mierzona rzadko wychodzi powyżej 70. Może to zbyt prostackie, ale przestaw sobie na 70 i po problemie. Swiaderny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Witajcie. Mam taki problem. Ustawiłem sobie teoretyczną wydajność w BS2 na 80%. Problem jest taki, że mierzona rzadko wychodzi powyżej 70. Pomijając resztę, to kto warzy to piwo Ty czy BeerSmith? To raczej ty musisz dopasować BS do swoich możliwości a nie na odwrót. Ja też korzystam z BS i widzę,że pierwsze warki, które robiłem to wydajność wychodziła wg metodologii liczenia przez BS na poziomie 70-73%. Obecnie jest już znacznie lepiej bo osiągam wydajność wg BS do 86%, ale nigdy nie pomyślałem o tym, żeby wpisać 95% i wkurzać się na program, że mi "wpisana" wydajność nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Wydajność zależy od ekstraktywności słodu, a nie od "teoretycznej wydajności". Piwo zacierane tak samo w tych samych warunkach wyjdzie inaczej na różnych słodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Pomijając resztę, to kto warzy to piwo Ty czy BeerSmith? To raczej ty musisz dopasować BS do swoich możliwości a nie na odwrót. Ja też korzystam z BS i widzę,że pierwsze warki, które robiłem to wydajność wychodziła wg metodologii liczenia przez BS na poziomie 70-73%. Obecnie jest już znacznie lepiej bo osiągam wydajność wg BS do 86%, ale nigdy nie pomyślałem o tym, żeby wpisać 95% i wkurzać się na program, że mi "wpisana" wydajność nie wychodzi. Ale o to chyba właśnie chodzi, żeby dążyć od jakiejś założonej wydajności! Nie wkurzam się na program tylko na siebie, że nie umiem jej osiągnąć! I o to pytam - jak poprawić wydajność. Nie wiem, czy takie wysładzanie/gotowanie na porcje ma na to wpływ... Wysładzam ciągiem używając wskazań zużycia wody wg. BS2. Zapewne jest też to związane z grubością śrutowania (Zgoda coś pisał na ten temat) - staram się śrutować mniej/więcej do wielkości kaszy jęczmiennej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Śrutuj drobniej, odinstaluj ten program i ciesz się warzeniem rubezahl, Swiaderny i Jejski 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Moja wydajność liczona po amerykańsku bez żadnych regulacji śrutownika, ale z różnymi słodami to od 93-75% . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Ale o to chyba właśnie chodzi, żeby dążyć od jakiejś założonej wydajności! Nie wkurzam się na program tylko na siebie, że nie umiem jej osiągnąć! I o to pytam - jak poprawić wydajność. Nie wiem, czy takie wysładzanie/gotowanie na porcje ma na to wpływ... Wysładzam ciągiem używając wskazań zużycia wody wg. BS2. Zapewne jest też to związane z grubością śrutowania (Zgoda coś pisał na ten temat) - staram się śrutować mniej/więcej do wielkości kaszy jęczmiennej.. Nie wkurzaj się na siebie i nie przejmuj się założeniami z BS. Ja zakładam w programie niższą wydajność bo zawsze lepiej jest się miło zaskoczyć niż rozczarować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 To nie jest wyścig o numerki. Program ma Ci pomóc układać receptury, a nie wynajdywać babole w procesie. W warzeniu piwa chodzi o piwo, nie o wydajność. To tak gwoli otrzeźwienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Na 80 warek ani raz nie mieżyłem wydajności. Po zrobieniu kilku wiem ile słodu muszę użyć by uzyskać zakładane BLG. Czasami wyjdzie 1 w górę , czasmi 1 w dół , dla mnie to nie istotne , zawsze można dolać wody lub odparować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Wysładzam ciągiem używając wskazań zużycia wody wg. BS2. Zapewne jest też to związane z grubością śrutowania (Zgoda coś pisał na ten temat) - staram się śrutować mniej/więcej do wielkości kaszy jęczmiennej.. No i tu masz problem. Jak chcesz mieć lepszą wydajność, w pierwszej kolejności musisz zadbać o prawidłowe śrutowanie. Potem można się skupić na prawidłowym mieszaniu zacieru, jego pH, temp. wód wysłodkowych, szybkości filtracji i doborze sposobu filtracji. Są jeszcze inne zagadnienia wpływające na wydajność warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Hmm.. Cząstki ziaren po śrutowaniu mają mniej więcej 1mm średnicy. W sobotę następne warzenie tego samego to spróbuję drobniej.. 23 warki na karku (choć tylko 3 z własnym śrutownikiem) i ciągle jak nowicjusz Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Spoko, dojdziesz do wprawy. W pierwszym piwie z samodzielnie śrutowanego słodu osiągnąłem 20l 12°Blg z 5kg, bo też się przejąłem opisem na wiki, że ma być wielkość ziaren kaszy jęczmiennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Ja moim zdaniem śrutuję drobno ale Wogosz twierdzi że trzeba jeszcze drobniej Edytowane 14 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się