Skocz do zawartości

zacieranie 25 kg słodów


krys123

Rekomendowane odpowiedzi

Plan jest następujący:

1) zacieranie 12,5 kg słodów w garze 50 litrowym,

2) filtracja:

- około 35 litrów o wyższym blg chmielę w jednym garze,

- pozostałą brzeczkę biorę do zacierania drugiej partii słodów (12,5 kg) + woda do uzupełnienia,

3) drugie zacieranie.

 

Czy jest sens to robić? Czy próbowaliście w ten sposób warzyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadal nie kumam

 

Mam drożdże thg 3787. Chciałbym uzyskać większą ilość brzeczki o 18 blg (załóżmy).

PO pierwszym zacieraniu odbiorę część brzeczki i będę chmielił, a reszta pójdzie do drugiego zacierania.

 

Czy zacieraliście brzeczką o niskim blg zamiast wodą, czy to ma sens?

Czy to nie wpłynie źle na piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.