norin89 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) Witam. Zdecydowałem się wreszcie na budowę chłodnicy zanurzeniowej. Przekopałem kilka tematów związanych z chłodnicą na forum i chciałbym się upewnić czy miedziana rurka którą wybrałem będzie się nadawać - http://allegro.pl/sh...item=2190670127. Czy ktoś może używał rurki miedzianej w otulinie? Czy trudno pozbyć się takiej otuliny? Poza tym brakuje informacji na temat grubości ścianek Po przeczytaniu dyskusji (chyba nierozstrzygniętej) na temat grubości rurki zdecydowałem się na fi 8mm (jako kompromis). Mam jeszcze jedno pytanie - chciałbym podłączać chłodnice pod szlauch ogrodowy. Mógłbym prosić o jakieś rady co do przejściówki? Jaka przejściówka, jak przymocować? EDIT: Sprzedający odpisał na moje pytanie - grubość ścianki to 1mm. Edytowane 13 Marca 2012 przez norin89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Witam. Mam chłodnice zrobioną z dokładnie takiej samej rurki fi 8 . Na pewno będzie sie nadawać. Otulina łatwo schodzi po lekkim podgrzaniu w słońcu. W sklepach z akcesoriami wod-kan powinieneś dostać przejsciówkę z 8 fi na 1/2 cala czyli na standardowy wąż ogrodowy. norin89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Ja też zrobiłem chłodnicę z takiej rurki. Schodzi nawet bez słońca i do tego kształtować jej nie potrzeba bo przyjeżdża w zwoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) Poszukaj na Youtub'ie jest tam mnóstwo anglojęzycznych filmów, które dobrze pokazują jak wykonać chłodnicę. Poniżej przykład [media] [/media] Edytowane 13 Marca 2012 przez karczmarz norin89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Używam takiej chłodnicy, otulina schodzi prawie sama. Uwaga: mam 12m i wg mnie to jest za dużo na gar 29l. Starczyłoby 6m. Chyba nawet u tego samego gościa kupowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Cześć. W sklepach z akcesoriami wod-kan powinieneś dostać przejsciówkę z 8 fi na 1/2 cala czyli na standardowy wąż ogrodowy. Nigdy w żadnym stacjonarnym sklepie nie spotkałem takiej redukcji. A już na pewno nie w wodno-kanalizacyjny. Bo niby do czego rurka 8 mm miała by być używana w armaturze wodno-kanalizacyjnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Cześć. Nigdy w żadnym stacjonarnym sklepie nie spotkałem takiej redukcji. A już na pewno nie w wodno-kanalizacyjny. Bo niby do czego rurka 8 mm miała by być używana w armaturze wodno-kanalizacyjnej? bielok, jak to do czego? oczywiście jako rura kanalizacyjna a tak szczerze to szansa znalezienia czegoś takiego jest prawie żadna - ja zjechałem 6 sklepów u siebie próbując znaleźć przejściówkę na 12 mm. Jak już to hurtownia z artykułami do klimatyzacji - tam się stosuje takie średnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Dostałem taką przejściówkę z 1/2 " na 8mm bez problemu w sklepie wod-kan . Miły pan złożył ją z trzech części , tak ze idealnie pasuje . Cena 18 zł ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Cześć. Dawaj namiar na sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 „BIM” S.C. BUJAKOWSKI JERZY I MACHNIK LESZEK Adres: ul. Racławicka 58 32-200 Miechów Telefon: /0-41/ 383-06-80 Asortyment: Artykuły instalacyjne wod-kan, gaz, c.o; wyposażenie łazienek, elektronika, artykuły elektryczne, sprzęt AGD. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Cześć. Dzięki jutro do nich przekręcę i zapytam jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Jak potrzebujesz takiej przejściówki to mogę zakupić u nich i Ci podesłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Cześć. Przejściówkę sobie sklepałem młotkiem i zalutowałem, chce mieć wiedzę na przyszłość jak to zrobić bez żmudnej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Podeślij mi adres email to wyśle Ci zdjęcie jak to wygląda. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Cześc. Poszło PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 może wrzuć na forum to wszyscy zobaczą. (ja też jestem ciekaw) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Zdjęcie już w galerii norin89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 ja bym chyba wlutował rurkę w rurkę i dał cybant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Miałem robić tak samo lecz udało sie dostać przejściówkę to sobie odpuściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 rurka jest lepsza bo jak się ją ma to nie trzeba jechać do sklepu i nie trzeba 18 złotych wydawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Zdecydowałem się wreszcie na budowę chłodnicy zanurzeniowej. Przekopałem kilka tematów związanych z chłodnicą na forum i chciałbym się upewnić czy miedziana rurka którą wybrałem będzie się nadawać - http://allegro.pl/sh...item=2190670127. Ty masz trochę taniej http://autogaz-market.pl/akcesoria-montazowe/50-rurka-miedziana-fi8.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Używam takiej chłodnicy, otulina schodzi prawie sama. Uwaga: mam 12m i wg mnie to jest za dużo na gar 29l. Starczyłoby 6m. Chyba nawet u tego samego gościa kupowałem. Witam, Kolega pisze, że 12 m to za dużo na gar. Chodzi o całkowitą długość rurki, czy też rurki zużytej na spiralę. Jaką długość rurki Koleżanki i Koledzy polecacie do wykonania chłodnicy z miedzi o średnicy 8 mm? Brzeczka ok. 20 litrowa, w garze 30 litrowym z Olkusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 10m fi8mm w garze 24l jest w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Przejściówkę sobie sklepałem młotkiem i zalutowałem, chce mieć wiedzę na przyszłość jak to zrobić bez żmudnej pracy Ja zrobiłem tak- korek- zaślepka 1/2cala rozwiercona (wiertłem 6,5mm) i wlutowana w otwór rurka chłodnicy 6,35mm, lekko rozlepana w lejek od środka) zdjęcie na galerii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Prawdopodobnie niedługo będę sprzedawał swoją chłodnicę, miedź fi8, 12m, już zwinięta Zastąpię ją wymiennikiem/chłodnicą z rury karbowanej. Jeszcze nie ogłaszam, bo to kwestia kilku tygodni, kiedy zgram nowy sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi