Rageofhonor Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Zacierałem dzisiaj Altbier od BA. Instrukcja zacierania mówi 12* BLG na 20 litrów. Sam śrutowałem słód (monachijski typ 1)(4,3 kg). Teraz niespodzianka. Wyszło mi 12,5* BLG jednak przy 22 litrach. Jak to możliwe że dało się więcej wycisnąć z tego słodu niż to przewidział twórca receptury? Areometr jest dobry. Jakiś specjalny słód, czy drobna śruta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Zacierałem dzisiaj Altbier od BA. Instrukcja zacierania mówi 12* BLG na 20 litrów. Sam śrutowałem słód (monachijski typ 1)(4,3 kg). Teraz niespodzianka. Wyszło mi 12,5* BLG jednak przy 22 litrach. Jak to możliwe że dało się więcej wycisnąć z tego słodu niż to przewidział twórca receptury? Areometr jest dobry. Jakiś specjalny słód, czy drobna śruta? W ilości warek zero za dużo Koledze się dopisało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Cześć Idziesz dobrym tropem. Chodzi o drobną śrutę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Autorzy receptur w sklepach piwowarskich w taki sposób tworzą zestawy, aby początkowy piwowar mógł bez problemu osiągnąć 20 litrów piwa przy zakładanej w tej recepturze gęstości. Słód jest grubiej śrutowany, pewnie dlatego żeby nie mieć problemów z filtracją. Receptura mogła zakładać 60% wydajności, nie oznacza to, że więcej nie możesz z tego słodu wyciągnąć, miałeś po prostu lepszą wydajność podczas warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) To fakt filtracja szła mozolnie. Mam wkład filtrujący od BA nie przerabiany. Zastanawiam się czy nie wywiercić jeszcze kilku dziur. Normalnie kupuję ześrutowane zestawy bo nie chce mi się śrutować. Wiadomo dlaczego. Obawa czy śruta będzie dobra i nie będzie problemów. Niestety robiłem zapasy i obawiałem się że mi się ten cały ześrutowany słód zepsuje. Dlatego kupiłem słód nieśrutowany. Na dodatek to był gęsty zacier na początek 20 minut w 10 litrach. Potem dodałem 5 litrów wody. Przepis od BA mówi: I przerwa 50°C, 20 min dodać gorącej wody II przerwa 64°C, 30 min III przerwa 70°C, 30 min podgrzać do 77°C Dlatego też był wyjątkowo treściwy. Z tego wszystkiego zapomniałem wsadzić reduktora osadów. No trudno wsadzę jak będę przelewał na cichą. Edytowane 15 Marca 2012 przez Rageofhonor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Nie ma po co, reduktor pozbawia Cie paru litrów piwa- zaworek na odpowiedniej wysokości załatwia sprawę. Dolna część zaworka u mnie jest w każdym fermentorze na wys. ok 15mm od dna i nie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 W sumie tak dużo litrów nie ubywa. Po burzliwej lagerów zostaje sama gęstwa. Po cichej lagerów zwykle przechylam fermentor a to co zostanie wlewam do plastikowego pojemnika i daje do ostatniej butelki. Podobnie jest w przypadku górniaków które czasami też robię w wiadrze. To najbardziej mętne leci do ostatniej butelki albo zostanie wypite gdy nie wystarczy na pół butelki. Jurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ja używałem reduktora, ale ostatnio również zapomniałem. Już więcej go chyba nie będę używał, chyba że będę miał znacznie większy fermentor. Gęstwę na następne piwko zbieram po przelaniu na cichą, a po cichej na dnie niewiele tego zostaje, więc reduktor jest zbyteczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 22l 12,5blg z 4,3kg słody to norma, bez szału. Reduktor osadów to zbędny gadżet W wiadrze nawierć raczej kilkadziesiąt ( by nie napisać set ) dziurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się