Afghan Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Witam. Mam strasznie brudną rurkę fermentacyjną, bo poszła nią piana z piwa na burzliwej. Jak to teraz wyczyścić? Mam środek w stylu kreta w składzie jest wodorotlenek sodu, wygląda że nie ma żadnych innych dodatków. Ile i jak tego użyć, żeby mi to wyczyściło? Dodam, że ta rurka mi by się za godzinę przydała do następnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Podłóż pod kran i przepuść przez nią wodę pod ciśnieniem. Jak nie pomoże, to faktycznie konieczne będzie moczenie w wodorotlenku, z grubsza jedna zakrętka na pół litra gorącej wody da niezłe stężenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Domestos wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 W Lipcu stout mi wyleciał przez rurkę. Potraktowałem potem rurkę wodorotlenkem, jednak cześć zabrudzeń nadal pozostała. Używam mimo to tej rurki i nie mam problemów z zakażeniem, więc jak Ci nie zejdzie cały osad, to się nie stresuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 jakiekolwiek osady po drożdżach myje się sodą - 1,5% 45 minut z mieszaniem zwykle daje sobie radę ze wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Czy soda musi być gorąca by działać należycie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Też tak miałem . Kupiłem se nową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Podłóż pod kran i przepuść przez nią wodę pod ciśnieniem. Jak nie pomoże, to faktycznie konieczne będzie moczenie w wodorotlenku, z grubsza jedna zakrętka na pół litra gorącej wody da niezłe stężenie. Wodorotlenek poradził sobie świetnie. Podałem taką ilość jak napisałeś. Wodą nie było nawet mowy o wyczyszczeniu tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi