mirogster Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Z serii National Geographic Mega Fabryki - Guinness. http://www.youtube.com/playlist?list=PL0492F0026D987149 Kilka pliczkow w playliscie ;P Milego ogladania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Jutro o 22.00 po polskiemu na NGC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Dzisiaj nie bedzie o G . tylko o Porsche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Faktycznie ale jeszcze wczoraj podawali 27 marca, dziś przełożyli na 1 kwietnia http://ngc.gazeta.pl.../wideo/guinness edit: 1 kwietnia też będzie o Porsche, sorry. edit2: 3 kwietnia na 100% będzie o Guinnessie g.22.00 Edytowane 27 Marca 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Zauważ że w wideo #3 w ok. 3:50 sekund mówią na temat wody do Guinnessa. Twierdzą, że Guinness używa wody miękkiej, podczas gdy ja słyszłem od dawna że Guinness i inne irlandskie piwa potrzebują wody twardej, bo taką tam mają. Np. gdy ostatnio warzyłem Irladskiego Stouta na Świętego Patryka użyłem całą łyżeczkę gipsum, zamiast normalnej dawki - pół łyżeczki (moja woda jest tu wyjątkowo miękka), aby odtwożyć wyższą zawartość wapnia, magnezu itp. w wodzie Guinnessa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Zauważ że w wideo #3 w ok. 3:50 sekund mówią na temat wody do Guinnessa. Twierdzą, że Guinness używa wody miękkiej, podczas gdy ja słyszłem od dawna że Guinness i inne irlandskie piwa potrzebują wody twardej, bo taką tam mają. Np. gdy ostatnio warzyłem Irladskiego Stouta na Świętego Patryka użyłem całą łyżeczkę gipsum, zamiast normalnej dawki - pół łyżeczki (moja woda jest tu wyjątkowo miękka), aby odtwożyć wyższą zawartość wapnia, magnezu itp. w wodzie Guinnessa. Z gipsum zrobiles oczywiscie jak trzeba. ALE musiales sie przeslyszec, bo ok 4:10 Mark Chambers, Brewing Manager (zgadza sie, z zaj..m irlandzkim akcentem ) mowi o wodzie z pobliskich wzgorz (Wicklow Mountains), ktora jest twarda (zaw. zwiazki Ca). Uzywa podwojnego zaprzeczenia, wiec moze stad ta pomylka Ufff wiec wszystkie recepty mowiace o Guinness Stoutach i ew. utwardzaniu wody, sa sluszne Edytowane 27 Marca 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 (edytowane) Właśnie mówią, że woda jest miękka i że twarda woda jest nie dobra dla stoutów: (3:50): Quality water is absolutely vital in making beer. That's why the St. James's Gate Brewery sources their water from the neighboring Wiklow Mountains. "We are fortunate in the catchment area we've got, that the water coming to us is soft. Harder water would have higher levels of calcium and that's something we don't need in Stout brewing. In fact, we would taste the water along side our other beers each morning". Edytowane 28 Marca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 (edytowane) Właśnie mówią, że woda jest miękka i że twarda woda jest nie dobra dla stoutów: (3:50): O rzesz w morde, faktycznie!!! Masz racje! WTF? Niech im bedzie zatem Ide szukac profilu wody z Dublina. <EDIT>Znalazlem, ale sprzeczne raporty. Jedno ze zrodel mowi o 119 ppm Ca (J. Palmer), drugie (Dublin CIty Report) - sprzeczne rezultaty, zalezne od okregu od 50 do 310 mgL !!! Edytowane 28 Marca 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 (edytowane) Ja mam takie dane: John Palmer: http://www.howtobrew...hapter15-2.html BeerSmith: http://www.beersmith...ater/Waters.htm W obydwóch tabelach wyraźnie widać, że woda w Dublinie ma dużo wapnia, 115-118 ppm. A na filmie mówią że ich woda ma mało wapnia. Ja mam tutaj wapnia mało (20-30 ppm), więc dlatego chcę go trochę dodać do zacierania, zwłszcza gdy chcę żeby moja woda bardziej przypominała wodę w Dublinie. Edytowane 28 Marca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 (edytowane) Ja robie tak samo, do Stoutow oczywiscie. Mam tez podobny profil wody (miekka). Wiec nie wiem jak to jest na prawde. Podejrzewam, ze uzywaja wody z co najmniej 110 ppm. Bo Palmer bierze jeszcze na poprawke zmiane pH przez slod podczas zacierania. Eeee tam, piwa wychodza dobre, wiec o to glownie chodzi Edytowane 28 Marca 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Wersja PL http://fiberupload.com/xe740ityv2xi/Megafabryki_Guinness.rar lub http://filevelocity.com/xets175b0gcs/Megafabryki_Guinness.rar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Dziwna sprawa bo z tego dokumentu się dowiedziałem że Guinness to...porter a o stoucie ani słowa..lektor ? czy celowe działanie,a może prawda ? Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Słowo "stout" pochodzi od "stout porter" = "mocny porter". Co ciekawe, dzisiaj większość stoutów są naprawdę słabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Guinness ma jakiś tajemniczy składnik. Słyszałem legendy o nim. Z programu dowiedziałem się, że wodę czerpią z ujęć w górach Wicklow. W tych górach kiedyś wydobywano złoto, dokładnie z tych samych strumieni je wypłukiwali. A może tym składnikiem jest złoto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Albo tym tajemniczym składnikiem jest - sztuczny marketing połączony z lekką nutą legendy doprawiona dobrym stylem wypowiedz? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Ta cała gadka o porterze co chwilę mnie jakoś denerwowała. Tak, się zdenerwowałem, że otwarłem sobie stouta. PS. Scooby: tak jak mówisz, w programie wspomnieli, że stout to mocny porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Guinness ma jakiś tajemniczy składnik. Słyszałem legendy o nim. Kwas mlekowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Ta cała gadka o porterze co chwilę mnie jakoś denerwowała. PS. Scooby: tak jak mówisz, w programie wspomnieli, że stout to mocny porter. Zwiedzałem browar w Dublinie we wrześniu i też nigdy nie padło słowo stout tylko zawsze porter. Chyba dla nich te słowa to synonimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zwiedzałem browar w Dublinie we wrześniu i też nigdy nie padło słowo stout tylko zawsze porter. Chyba dla nich te słowa to synonimy. No proszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 o 21 na National Geographic Mega Fabryki - Guinness. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi