mayday.wroc Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Co prawda od pół roku czytam je systematycznie (według mnie najlepsze), ale nigdy jeszcze nie pisałem. A więc może się wstępnie przedstawię. Piwowarem jestem z krótkim stażem dwóch warek. Warze w jednym z wrocławskich bloków. I warka - Belgian Pale Ale (zestaw z CP) II warka - Grodziskie (zestaw z CP) - to piwo zostało skażone przy przelewaniu na cichą ale powód rozpoznany i już się szykuję na dodatkowy zakup pompki do zlewania. I warka wyszła dobra ale bez rewelacji znajomi chwalili:) tylko że nie dotrzymała do pełnego nagazowania:) Może tyle o mnie a teraz konkretne pytanie: Co powiecie o zrobieniu piwa na bazie słodu pilźnieńskiego i z dodaniem skórki pomarańczy dla uzyskania smakowego piwa? Dużo na te tematy czytałem gdyż chciałem uwarzyć coś dla mojej żony ale nie lubi gorzkich i mocno nachmielonych. Na całym forum wszyscy piszą że ciężko jest uzyskać smakowe piwo w domu. Więc jak nachmielić i jakie jeszcze słody dorzucić chociaż nie są konieczne? Dobra bo się rozpisałem. Mam nadzieję, że ktoś z doświadczonych forumowiczów mi pomoże:) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Jakie dasz drożdże? Ale skoro skórka pomarańcza to kojarzy mi się z witberem - piwo smakowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 kup chmiel amarillo,albo citre i daj na cichą(na zimno ),to nic skomplikowanego,żona powinna być ukontentowana,najlepiej zrób coś w stylu pszenicznego usa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayday.wroc Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 a co ze słodem sam pilźnieński? bo nie chcę jeszcze robić pszenicznych. To co krys123 polecasz zrobić witbera? dziedzicpruski Ty polecasz wrzucić chmiel na cichą? dobrze zrozumiałem? a to nie skazi piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 (edytowane) tak,na cichą(ten chmiel da zapach i smak owoców tropikalnych,tylko przejrzyj temat o chmieleniu na zimno wcześniej),wszystko będzie ok,prędzej coś złapiesz od zaglądania i pomiarów. daj pilzneński,z kilo pszenicznego,pół kilo kaszy manny i ze 200 gr jakiegoś jasnego karmelowego. Edytowane 29 Marca 2012 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Słuchaj Dziedzica słusznie prawi amarillo na cichej da genialny aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 witbier to też dobry pomysł np http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_%28coder%29 na dobrą sprawę sam pilzeński i niesłodowana pszenica wystarczą w zasypie skórka pomarańczy i kolendra obok chmielu do gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayday.wroc Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 ok. dzięki na pewno się zapoznam z tematem chmielenia na zimno:) ile dać pilzneńskiego? ok będę się nastawiał na to co mówisz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayday.wroc Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 myślę że jeszcze z witbierem poczekam ale wasze uwagi są bardzo przydatne. Tylko wciąż nie wiem a już dłuższy czas się zastanawiam jak dobrać ilość słodu do zacierania na 12 blg? i jeszcze jak dobrać ilość cukru do refermentacji w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 z 4 kg słodu uzyskasz 20 litrów 12 blg z cukrem do re fermentacji to różnie bywa, odszuka program jkocurka jest ok możesz na 20 litrów dać około 150 gram cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayday.wroc Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Sprawdzam gotowe zestawy z mojego ulubionego sklepu CP (jest z Wrocławia wiec za odbiór nie płace) i tam czasami są zestawy o większej ilości słodu np. 4,3 kg czy jak bym zrobił z większą ilością niż 4 kg to będzie duży błąd? Czy to się patrzy na jakąś wydajność słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Oblicz wydajność jaką miałeś przy poprzednich dwóch warkach (jak? jest na wiki), a następnie rozwiąż równanie, z którego obliczysz ile potrzebujesz słodu przy danej wydajności, objętości i docelowej gęstości. Albo (co może być prostsze): użyj programu typu Brewtarget i dobierz tą ilość eksperymentalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Sprawdzam gotowe zestawy z mojego ulubionego sklepu CP (jest z Wrocławia wiec za odbiór nie płace) i tam czasami są zestawy o większej ilości słodu np. 4,3 kg czy jak bym zrobił z większą ilością niż 4 kg to będzie duży błąd? Czy to się patrzy na jakąś wydajność słodu? Nie będzie błędem jeśli zrobisz z 4 kg albo 4,3 kg albo 4,5 kg. Po kilku warkach, które uwarzysz sam będziesz wiedział jak to wygląda w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Jeśli się zdecydujesz na Witbier to do zasypu warto dodać 200g niesłodowanego ześrutowanego owsa. Nie będziesz miał żadnych problemów z filtracją. Łuska owsa bardzo dobrze filtruje. I jeśli nie chcesz gorzkiego piwa, to nie dodawaj curacao! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayday.wroc Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi są bardzo przydatne:) już się nie mogę doczekać jak wpłyną sodki na konto (jak zawsze koniec miesiąca i pustka na koncie) od razu biorę się za zakupy:) myślę że zakupię belgian pale ale zestaw i jeszcze coś swojego skombinuje:) jeszcze w kwietniu postaram się wrzucić projekty i wykonanie lodówki do fermentacji jeśli tak to można nazwać zdaje mi się że nie ma takich informacji na forum a z doświadczenia swojego wiem że coś takiego przyda się dla młodych piwowarów. Jeszcze mi się pytanko nasunęło: niesłodowany owies nie będzie miało wpływu na smak piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Owies będzie miał wpływ na smak piwa, ale tradycyjnie się go dodaje do wita. Ja używam płatków owsianych, zazwyczaja dodaję około 0,5 kg na 20-litrową warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Ja do mojego pierwszego (i jak narazie jedynego ) Wita dodałem sparzoną skórkę z 3 pomarańczy na czas cichej fermentacji - aromat miodzio, w butelkach również Mojej Pani bardzo smakuje - schłodzone jest idealną opcją na cieplejsze dni Niestety przesadziłem z curacao, i niestety pojawia się coraz większa goryczka która przykrywa aromat pomarańczy. Swoją drogą ciekawe czemu - goryczka w czasie powinna chyba raczej słabnąć, a nie przybierać na sile? Albo to poprostu aromat pomarańczy słabnie? PS. Skórka pomarańczowa - absolutnie bez albedo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi