BaronVonZuk Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Szczerze powiedziawszy już nie mogę się doczekać tego piwa Jak każdego warzonego własnymi rękoma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Oto jak przedstawia się burzliwa fermentacja stouta ładnie pachnie Edytowane 8 Lutego 2009 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 I ładnie wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Mam pytanie odnośnie mojego stouta Dzisiaj zmierzyłem ekstrakt, wynosi 5 °Blg. Stoucik fermentuje 6 dzień, ekstrakt brzeczki nastawnej wynosił 16,5 °Blg. Piana juz opadła. Czy mam już przelać na fermentację cichą czy pozostawić jeszcze na 2,3 dni na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Ja bym zlewał. 5°Blg z 16,5°Blg to IMO docelowa gęstość końcowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedz, dzisiaj przeleję na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Stout rozlany, od wtorku jest w butelkach. Bardzo pięknie pachniał przy rozlewie W zeszłym tygodniu uwarzyłem piwo z surowcem niesłodowanym. Zasyp 90% słodu pilzneńskiego, 10% jęczmienia. Zasyp dość mały bo w sumie 1 kg. Dlaczego tak mało? Do pracy magisterskiej potrzebuję młóta, w tym przypadku dla mnie produktem ubocznym jest brzeczka, szkoda ją wylewać do zlewu, więc otrzymuje małe 5-8 litrowe warki Po burzliwej fermentacji przelałem ów piwo na cichą i dodałem rodzynek, tak w ramach doświadczenia co to wyjdzie za wynalazek. Powiem tylko tyle, że po 3 dniach bardzo ładnie pachnie, zakażenia nie zaobserwowałem. Ta warka to 6 litrów, 10 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Kolejna warka jest na burzliwej. Tym razem a'la Grodziskie na konkurs w Grodzisku Wlkp. Mam nadzieję, że będę mógł się stawić na konkursie osobiście Za tydzień będzie warzony dunkel weizen lub koelsch. Zobaczym jeszcze Jako, że w piątek dostałem 2 kg białych porzeczek to postanowiłem zrobić wino półsłodkie. Nastaw 4 l, niezbyt wiele, ale zawsze coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Warka nr 29 Franberg Ciemny 12,5°Blg Zasyp: 2 kg słodu pilzneńskiego 1 kg słodu pszenicznego 1 kg słodu karmelowego 0,15 kg płatków owsianych 0,075 kg słodu palonego 20 g granulatu Matynki 30 g granulatu Lubelskiego drożdże Safbrew-33 23 litry o ekstrakcie 12,5 °Blg w zasadzie temu piwu chyba najbliżej do stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 (edytowane) Warka nr 31 Hefe-Weizen Zasyp: 2,5 kg słodu pszenicznego 1,6 kg słodu pilzneńskiego 0,2 kg słodu Carahell 50 g granulatu Lubelskiego drożdże Safale WB-06 45°C - 10' 50°C - 15' 62-65°C - 30' 72-75°C - 30' 22 litry 13°Blg Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Warka nr 32 Franberg Świąteczny Zasyp: 5 kg słodu pilzneńskiego 0,5 kg słodu karmelowego 0,05 kg słodu palonego chmiel Marynka granulat 20g przyprawa korzenna 80 g drożdże Safbrew T-58 Zacieranie: 62-65°C 40' 72-75°C 20' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Gotowanie 60' 30' chmiel 50' przyprawy 23 litry 15 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 W ubiegłą sobotę warzyłem warkę nr 34 Oatmeal Stout: zasyp: 2,8 kg słodu pilzneńskiego 1 kg słodu karmelowego 0,5 kg słodu pszenicznego 0,5 kg płatków owsianych 0,2 kg słodu palonego chmiele: 15 g granulatu marynki 15 g granulatu lubelskiego zacieranie: 10' - 45-50°C 20' - 62-65°C 20' - 72-75°C gotowanie 60' po 15' marynka po 45' lubelski ekstrakt 14.0 °Blg 23 litra drożdże po piwie świątecznym - Safbrew T-58 - propagacja z butelki bardzo ładnie ruszyły te drożdże ku mej wielkiej radości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 stoucik przelany do butelek, końcowy baling to 4°Blg zapach rewelacyjny już nie mogę się doczekać aż się nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Warka 35 Franberg Jasne zasyp: 4,1 kg słodu pilzneńskiego 0,1 kg słodu Carapils 0,1 kg płatków owsianych chmiele: 15 g granulatu marynki 20 g granulatu lubelskiego zacieranie: 30' - 62-65°C 30' - 72-75°C gotowanie 60' po 15' marynka po 45' lubelski po 50' sypnąłem 3 g mchu irlandzkiego ekstrakt końcowy: 13 °Blg 23 litry zadane drożdże Safbrew T-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 (edytowane) oto fermentacja burzliwa na drożdżach Safbrew T-58 po propagacji z butelki, jest to druga warka którą na drożdżach z piwa świątecznego warka nr 32 jestem bardzo zadowolony, że tak ładnie ruszyły starter zrobiłem z zamrożonej brzeczce (wziętej do oznaczenia ekstraktu) po zagotowaniu, rozcieńczeniu i ostudzeniu Edytowane 7 Lutego 2011 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 warka 35 zlana na cichą, ekstrakt 3 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 warka 35 rozlana do butelek ekstrakt 2°Blg zatem wyjdzie zaw. alk. ok 5,7 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 wczoraj uwarzona warka 36 zasyp: 4,1 kg słodu pilzneńskiego chmiele: 15 g granulatu marynki 15 g granulatu lubelskiego zacieranie: 40' - 62-65°C 20' - 72-75°C gotowanie 60' po 15' marynka po 45' lubelski drożdże Safale S-04 ekstrakt końcowy: 13 °Blg 23 litry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się