Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Witam, mam stouta na burzliwej 7 dzień i z 12,5blg zeszło na 5,5. Czy jeszcze czekać, czy przelewać na cichą? dodam jeszcze że z pośpiechu zapomniałem napowietrzyć brzeczke więc to może być przyczyna. Drożdże Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) A pracuje jeszcze? Jak nie, to możesz spróbować pokołysać fermentatorem. Edytowane 30 Marca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 A pracuje jeszcze? Jak nie, to możesz spróbować pokołysać fermentatorem. Raczej już nie pracuje, więc zalecasz pokołysać i zostawić np. na weekend? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Raczej już nie pracuje, Dobrze, jakbyś to wiedział na pewno. Śpieszyć się nie ma co. Pokołysaj, tylko bez przesady i zobacz, czy coś się będzie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Drozdze suche nie sa tak podatne na brak napowietrzenia jak plynne czy gestwa. Druga sprawa to to ze te drozdze sa bardzo zarloczne i powinny zejsc do 2blg. Jak zacierales no i jaki byl zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Jaka temperatura fermentacji? Może po prostu zimno jest, ja mojego stouta fermentowałem (S-04) w temp ~16o C i po 2 tyg z 12o zeszło do 3o blg dopiero wtedy przelałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Dobrze, jakbyś to wiedział na pewno. Śpieszyć się nie ma co. Pokołysaj, tylko bez przesady i zobacz, czy coś się będzie działo. Wiem że lepiej jakbym wiedział , ale to dopiero moja 3 warka i mam bardzo małe doświadczenie więc ciężko mi stwierdzić czy już nie pracuję itd. a do ilu w ogóle powinien zejść taki stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 a do ilu w ogóle powinien zejść taki stout? Niestety, żeby to wiedzieć musiałbyś zrobić FFT http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Zacierałeś w jednej temperaturze? W jakiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Drozdze suche nie sa tak podatne na brak napowietrzenia jak plynne czy gestwa. Druga sprawa to to ze te drozdze sa bardzo zarloczne i powinny zejsc do 2blg. Jak zacierales no i jaki byl zasyp? To był zestaw z BA na dry stouta. Zacierałem na "leniucha" 1 przerwa 67/69C 110min wyszło mi 24L 12,5blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Jaka temperatura fermentacji? Może po prostu zimno jest, ja mojego stouta fermentowałem (S-04) w temp ~16o C i po 2 tyg z 12o zeszło do 3o blg dopiero wtedy przelałem na cichą. temp. burzliwej to ok 19C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 No to teraz pytanie na ile trzymałeś się tej temperatury i czy masz sprawny termometr. Nie można wykluczyć, że to piwo więcej nie zejdzie. Wbrew pozorom, zacieranie na lenia (moim zdaniem) nie jest najprostszą metodą dla początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Dry stout powinien byc zacierany 65-66C, ale jesli twoj termometr albo ballingometr nie oszukuje (radze sprawdzic), to to na pewno nie jest przyczyna slabego odfermentowania. Jak dlugo ruszala fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 No to teraz pytanie na ile trzymałeś się tej temperatury i czy masz sprawny termometr. Nie można wykluczyć, że to piwo więcej nie zejdzie. Wbrew pozorom, zacieranie na lenia (moim zdaniem) nie jest najprostszą metodą dla początkujących. Poniżej 65 nie zeszło a 70 nie przekraczałem. Nie chodziło mi żeby było prościej na lenia, tylko gdzieś wyczytałem że stouty lepiej tak zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 No to teraz pytanie na ile trzymałeś się tej temperatury i czy masz sprawny termometr. Nie można wykluczyć, że to piwo więcej nie zejdzie. Wbrew pozorom, zacieranie na lenia (moim zdaniem) nie jest najprostszą metodą dla początkujących. Moim zdaniem jest. Wystarczy wstrzelic sie w przedzial 65-69c i trzymac 1,5h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Moim zdaniem spokojnie zostaw jeszcze na tydzień, przy piwie nie wolno się spieszyć. Danstar Nottingham są drożdżami mocno odfermentowującymi więc spokojnie powinno zejść do 2-3 blg. Robiłeś startera czy sypałeś suche bezpośrednio do warki? Edytowane 30 Marca 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Kołysanie podbije ci drożdże tylko. Moim zdaniem spokojnie zostaw jeszcze na tydzień, przy piwie nie wolno się spieszyć. Powiedz jaka temperatura fermentacji jeszcze. Danstar Nottingham są drożdżami mocno odfermentowującymi więc spokojnie powinno zejść do 3-4 blg. Robiłeś startera czy sypałeś suche bezpośrednio do warki? Sluszna uwaga. Jak i czy uwodniles te drozdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Dry stout powinien byc zacierany 65-66C, ale jesli twoj termometr albo ballingometr nie oszukuje (radze sprawdzic), to to na pewno nie jest przyczyna slabego odfermentowania. Jak dlugo ruszala fermentacja? Ballingometr w wodzie wskazuje 0 więc chyba jest ok a termometr jak wkładałem do akwarium to wskazuje tyle co ten od rybek więc chyba też ok. No ta przyczyna to wydaje mi się że brak napowietrzenia i dlatego pytam czy jeszcze czekać czy tak jak polecał olo333 pokołysać fermentorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Sypałem drożdże bezpośrednio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 I właśnie dlatego drożdże będą dłużej startowały i słabiej z tego powodu odfermentują ci piwko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Zrób test FFT, jeszcze może nie być za późno. Odbierz ze 150-200ml piwa, dodaj do niego trochę suchych drożdży piekarniczych i odstaw na 2-3 dni w temperaturę ok. 26-27°C. Może coś się rozjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Nie masz problemu z pomiarem Blg? Dry Stout z BA ma w teorii mieć 12°Blg przy 20l. Ty twierdzisz, że uzyskałeś 24l. 12,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Moim zdaniem jest. Wystarczy wstrzelic sie w przedzial 65-69c i trzymac 1,5h. Owszem, ale z 69°C blisko do temperatury, w której następuje denaturacja beta-amylazy. Biorąc pod uwagą, że początkujący piwowarzy mają często niedokładne termometry i są tego nieświadomi trudno wstrzelić się im w te widelki. Robiąc dwie przerwy praktycznie zawsze trafisz w zakres działanie jednego i drugiego enzymu. Edytowane 30 Marca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Nie masz problemu z pomiarem Blg? Dry Stout z BA ma w teorii mieć 12°Blg przy 20l. Ty twierdzisz, że uzyskałeś 24l. 12,5°Blg. No właśnie to już druga taka moja warka, wcześniej pils miał 13blg i 21L a powinno być 12blg na 20L, ale jak sprawdzałem ballingometr to w wodzie 20C wskazuje 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Sypałem drożdże bezpośrednio No to mamy odpowiedz. Po pierwsze ubiles przynajmniej polowe drozdzy poprzez nie uwodnienie ich. Po drugie nie napowietrzyles brzeczki przez co wstrzymales rozmnazanie. 100% komorek drozdzowych w paczce suchych to istne minimum do poprawnej fermentacji. Czyli jednak na ten stan rzeczy zlozyly sie dwa bledy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 No to mamy odpowiedz. Po pierwsze ubiles przynajmniej polowe drozdzy poprzez nie uwodnienie ich. Po drugie nie napowietrzyles brzeczki przez co wstrzymales rozmnazanie. 100% komorek drozdzowych w paczce suchych to istne minimum do poprawnej fermentacji. Czyli jednak na ten stan rzeczy zlozyly sie dwa bledy. To co mam teraz robić? poczekać jeszcze kilka dni? W poprzednich 2 warkach też sypałem bezpośrednio i nie miałem problemu, no ale tam napowietrzałem brzeczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się