kosimazaki Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Moim zdaniem najlepsza metoda to zacieranie na lenia. Jeśli piwo odfermentuje za bardzo to następnym razem dokładnie taki sam zasyp należy zacierać w temperaturze wyższesz o 1-2°C i odwrotnie. Lub też skracać lub wydłużać czas zacierania w danej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 No to zrobiłem pomiar BLG i pokusiłem się o próbę smaku. I o dziwo S-33 w 2 dni uwinęły się z troszkę ponad 14 blg do... uwaga 5 blg a widać, że piwko jeszcze pracuje. Jest jeszcze bardzo mętne ale spróbowałem i powiem szczerze, że jak na zielone, takie baaardzo zielone to już mi ten smak przypadł do gustu. Jest oczywiście bardzo treściwe ale chyba trafiłem z nachmieleniem, bo wyczuwalny jest dosyć ładny aromat, nie za duża goryczka. Ciekawe co z tego zostanie gdy już się piwko "ułoży". Dam mu jeszcze kilka dni i później odstawię na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Jest 3 kwietnia i pomiar wykazuje nadal 5 blg przy bardzo dużym zmętnieniu piwka, myślę że już się nic nie ruszy bardziej w dół, czy mam już przenosić na cichą do 12°C ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 zostaw w wyższej,będą miały szanse dojeść to co jeszcze jest do przetrawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Sugerując się poprzednimi warkami to myślę, że już raczej nie zejdzie niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Jeszcze pewnie trochę ruszą jak zamieszasz/natlenisz chcąc nie chcąc podczas przelewania na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Lej na cichą, 3 dni w 20°C i do 12°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Warka po tygodniu cichej zabutelkowana. BLG zostało na poziomie ok 5*. Piwko mętne mimo tygodnia na cichej ale mi to nie przeszkadza.... zobaczymy jak rozwinie się smak. Na razie ciekawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się